Læsetid: 4 min.

Læserbreve

Læserbreve bragt i dagens Information
Debat
26. februar 2007

Sandheden

Kan det tænkes, at både Knud Romer - der føler, at han har haft det svært pga. af sin tyske mor - og dem der mener, at det ikke var rigtigt, at det var så slemt, har ret?
Sandsynligvis findes der endnu flere sandheder!

Henrik Moberg Jessen
Stud. scient. soc

Kritik slår ikke ihjel

I den seneste tid blussede en gammelkendt debat endnu engang op i de internationale medier, og den bredte sig også til Danmark. Debatten drejer sig om, i hvilken grad kritikere af Israel må stå ansigt til ansigt med beskyldninger om antisemitisme.
Sandheden er, at Israel som enhver anden demokratisk stat er åben og tilgængelig for kritik. Er man bekendt med den indenrigspolitiske debat i Israel, kender man også til en politisk kultur, som ikke blot accepterer offentlig kritik, men anser den som nødvendig og essentiel. Mange vil endda mene, at man skal være kritisk over for en hvilken som helst regering for at blive betragtet som en 'kosher' israeler.
Antisemitisme er derimod en sygdom, der ikke har noget at gøre med kritik af Israel. Hvis man smadrer gravsten på en jødisk kirkegård, fordi man hader den israelske premierminister, kan man defineres som antisemit. Hvis man med samme begrundelse fysisk eller verbalt overfalder jøder på gaden i København, London eller Berlin, så er man antisemit. Paradoksalt nok udgør de, der angriber eller truer jøder, fordi de hader Israel, ofte et mindretal i deres egne samfund. Og dette mindretal er oftest aldeles uvidende om israelsk politik. Ser man nærmere på antisemitiske handlinger og ytringer, bliver det endvidere tydeligt, at de færreste af disse finder sted blandt palæstinensere sammenlignet med, for eksempel, nogle af de arabiske eller muslimske lande. Overraskende? Man kunne jo tro, at palæstinenserne, der forstår sig selv som konfliktens ofre, skulle være mere tilbøjelige til antisemitiske ytringer og handlinger. Og ja, palæstinenserne og vi israelere er alle ofre i en bitter strid, men de kender os bedre end mange andre blandt arabere og muslimer.
Jeg håber, at det er lykkedes mig at skelne kritikere fra antisemitter. Kritik er en reel udfordring (og vi er ikke altid helt og aldeles fri for fejltrin). Antisemitisme er imidlertid en sygdom, der eksisterede før staten Israel, og som ulykkeligvis endnu ikke er helbredt og overvundet.

David Walzer
Israels ambassadør i Danmark

Makværk

I disse måneder knokler titusindvis af offentligt ansatte for at få regeringen og Dansk Folkepartis kommunalreform til at fungere. Reformen tog fire år at udtænke, koster 5 milliarder kroner at gennemføre og er med Thor Pedersens ord "den største reform af den offentlige sektor nogensinde". Men allerede nu vil regeringen og Dansk Folkeparti belemre de offentligt ansatte med endnu en reform; kvalitetsreformen! Begrundelsen er, at der er behov for at gennemtænke kvaliteten i den offentlige sektor. Men tænkte regering slet ikke på kvaliteten i den offentlige sektor i de fire år, den brugte på at planlægge "den største reform af den offentlige sektor nogensinde"? Er kvalitetsreformen så udtryk for, at regeringen og Dansk Folkeparti har indset, at deres kommunalreform er noget makværk?

Nicolai Bentsen
Frederiksberg

Ungdommen i fordærv

Stoffer i uddannelsessystemet(og i Folketinget i øvrigt) er dybt problematiske. Og det er godt, at problemerne bliver trukket frem i lyset og konfronteret lokalt. Brugen af stoffer på gymnasierne skaber et forfærdeligt arbejdsmiljømiljø. Både for de clean og for de uheldige. Sagen kræver opmærksomhed, selvom Ekstra Bladets afsløring ikke siger noget om problemets omfang. Desværre har mediestormen medført et par uheldige løsningsforslag. Forslag om konsekvent bortvisning af elever, der har taget stoffer til en skolefest er ufornuftigt, og løser ikke problemet på længere sigt. Konstruktiv dialog elever, skoleledelser, forældre og relevante eksperter imellem må være første skud i bøssen. Jeg vil gætte på, at gymnasieeleverne har lettere ved at lytte og kommunikere med gode skolekammerater eller ansvarlige forældre end med farlige bodybuildervagter med knipler. Det er sund logik. Ligesom de personer tilknyttet Folketinget, som har haft lidt for meget gang i sneen også skal have råd af nogen på deres egen størrelse før det nytter noget. Nogle gymnasier har indført narkotest til skolefester med succes. Dette kan overvejes i særligt problematiske tilfælde, men man bør være tilbageholdende med disse midler af frygt for unødig mistænkeliggørelse af og distancering fra eleverne.
En fornuftig, fordomsfri og ærlig dialog på uddannelsessteder(og parlamenter for den sags skyld), kombineret med kontante og fair reaktioner lokalt, bør startes for at forebygge, at unge mennesker ikke ender et sted, hvor de ikke kan bunde.

Jens Anton Tingstrøm Klinken
Næstformand, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning i Storkøbenhavn

Den tunge ende nedad

Venstres skatteordfører Kim Andersen er på meget tynd is, når han (Information 23. februar) afviser SF's påstand om, at skattestoppet vender den tunge ende nedad.Jeg synes derfor han skullesætte sig ved siden af FinansministerThor Petersen på Venstres næste gruppemøde. Han vil kunne fortælle ham, at ministeriet et svar til SF's skatteordfører, Morten Homann, har beregnet at den fattigste tredjedel har tjent 1.650 kr., gennemsnitsdanskeren 6.150 kr. og den rigeste tiendedel 13.400 kr. på skattestoppet pr år.Menderudover harde økonomsike vismænd også påpeget at skattestoppet på sigtvil undergravede offentlige finanser. Så Kim Andersens påstand om at "skattestop og velfærd går hånd i hånd" kan kun karakteriseres som new speak.

Pernille Frahm
MF, SF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her