Læsetid: 8 min.

Læserbreve

Debat
6. februar 2007

Solidaritet

Den nye gruppe (solidaritet) handler om at gøre dig til én i stedet for at gøre dig til mange.

Claus Skytte
København V

Super Bowl kronik 'misses the boat'

Som fremmedarbejder fra USA læste jeg Morten Sauers kronik "Super Bowl: Spillet om magten" med stor interesse og endte med skuffelse. Jeg er ikke uenig i MSs mange (over)fortolkninger. Men det er tydeligt, at han ikke har sat sig nok ind i spillet til at forstå den sportslige kerne, der gør spillet fascinerende. Spillet er meget mere end "taktisk vovemod"! Det bygger på samarbejde uden sidestykke mellem 11 personer. Hvert hold har indøvet 200 til 400 forsvars- og angrebskombinationer. De 11 spillere har hver især en opgave og hvert spil ("play") lykkedes kun når alle udfører deres opgaver korrekt og samtidig i et par sekunder. Når alle spillere og trænere kender alle muligheder, nærmer det sig en genistreg for alligevel at overraske sin modstander. Det gør skaktaktik til det rene barnemad. Derfor er det ingen overraskelse, at organisationspsykologi ofte inddrager aspekter af amerikansk fodbold. MSs kronik er desværre en bjørnetjeneste for læseren. Vi får en masse fortolkninger uden nogen hjælp til at forstå det sportslige spil. Det er netop den sportslige karakter, der er årsag til at mange danskere nu interesserer sig for amerikansk fodbold.

David Sherson
overlæge

Det truede danske sprog

Søren Krarup har ret i sin kritik af den tiltagende amerikanisering af det danske sprog, som synes at vinde indpas snart sagt over alt i samfundet. F.eks. hedder det i dag "sale" i stedet for "udsalg", TV2 "news" i stedet for "nyheder" o.s.v. Der er ingen grund til at bruge engelske ord, hvor et dansk ord var ligeså relevant, men dermed ikke sagt at vi skal skippe de engelske ord, der allerede er gået ind i sprogbrugen, som f.eks. "deadline". Og mens vi er ved det amerikanske, kunne man passende begynde med at reducere det hav af amerikanske mere eller mindre underlødige film, der vises i fjernsynet. Hvorfor ikke erstatte dem med nogle af de mange fremragende europæiske film, der produceres, men som aldrig når de danske biografer? Hermed ville der samtidig også ske en sproglig spredning, som ville være med til at reducere den amerikanske indflydelse.

Viveca Tallgren
Frederiksberg

At være moderne!

Det var dejligt, at følge DR2-s udsendelse "Efter deadline" den 4.2.07. kl 23.00. Hvis den forskrækkelse, som klimaforskerne har jaget i os mennesker, blot skal virke nogenlunde hensigtsmæssigt, må vi så bede udsendelsens dygtige reklamefolk overbevise os alle om, at det i fremtiden er moderne at: Være gammeldags. Ikke eje mere end syv ting, for så er det ikke os der ejer tingene, men tingene, der ejer os. (Gammelt kinesisk ordsprog.) Være humanister frem for egoister. Være demokrater frem for liberalister eller socialister. Arbejde fire timer daglig alle ugens syv dage. Arbejde når solen står op, og helst i dagslys. Læse og skrive frem for at se billeder. Dyrke æstetikken frem for materialismen. Reparere frem for at købe nyt. Forske og skabe til fælles gavn, frem for at udnytte og undertrykke. og det haster!

For mig at se dokumenterer klimakonferencen, at udviklingen er gået alt for stærkt de sidste 50 år. Det moderne menneske er i dag spundet ind i sin egen begærlighed og intolerance i en sådan grad, at kun en kraftig opbremsning kan redde os og vore børn. Den tredje verden, jorden, luften, vandet og naturen har fortalt os det for længe siden.

Hans Winkel
Middelfart

Moralsk forfald i verdensklasse

Vi har en regering og en statsminister, som ustandselig taler om, at vi skal være verdens bedste i dette og hint.

Og så taler han om ansvarlighed - den ansvarlighed, som gjorde, at vi skulle være krigsførende nation uden FN-mandat, uden enighed i EU og på den amerikanske regerings manipulerende løgne. Løgne, som statsministeren tilsyneladende valgte at tro på i stedet for at foretage en kritisk undersøgelse af kilderne. I Danmark ønsker vi ikke at modtage flygtninge fra et Irak i kaos (Information 05.02.) - et kaos, som VI har et direkte medansvar for. Vi græder, når vore soldater kommer hjem i ligposer, men vi har en statsminister, som end ikke nævner de mange civile irakere, hvis død vi har et direkte medansvar for. Statsministerens og regeringens ansvarlighed i Irak medfører flygtninge - mange flygtninge. Men her har Danmark ikke et ansvar. Det overlader vi blandt andet til vore venner i Sverige. De kan jo bare lukke grænserne, kan de. Ligesom os. Hvor svært kan det være! Jeg spørger nu: Hvor er oppositionen i dette land? Er de virkelig kun optaget af, hvordan de kan hjælpe i forvejen priviligerede danskere med skattelettelser? Og hvordan de kan overtage regeringsmagten for at komme ind og føre den nuværende regerings politik videre?Et sted er Danmark i verdensklasse. I moralsk forfald.

Bitte Jacobsen
København V

Stærk tobak

EU-kommissionen har netop vist sig fra sin mest dobbeltmoralske side. På den ene side er den kommet med et godt udspil om fremtidens europæiske rygeregler, og her lægges der blandt andet op til et totalforbud mod røg i det offentlige rum. Det er fremragende, især fordi den danske regering og et par fætre fra Dansk Folkeparti nægter at tage tobaksrøg på arbejdspladsen alvorligt. På den anden side har man desværre måttet jeg lede forgæves efter et opgør med den runde milliard euro, som EU hvert år giver græske, spanske og italienske tobaksbønder i landbrugsstøtte. Det er stærk tobak.

Dan Jørgensenmedlem af europa-parlamentet

Respekt for alle gymnasielærere

Der har været et par læserbreve fra gymnasielærere, der har reageret over en udtalelse fra mig i Informations artikel 29.1om gymnasiereformen. De har opfattet mit udsagn som en kritik af, at ældre gymnasielærere har sværere ved at omstille sig til gymnasiereformen. Jeg kan godt se nu, hvor jeg har genlæst artiklen, at det kan opfattes som om det er mig, der bringer alder på banen. Men det udspringer af en længere samtale, jeg havde med journalisten, hvor hun bragte generationsproblematikken op, men som jeg ikke forholdt mig specielt til.

Spørgsmålet om generationsproblematikken er da også den journalistiske tekst. Hvad jeg er citeret for var nemlig mit hovedærinde i samtalen med journalisten: At en reform, der grundlæggende ændrer på arbejdsformerne, fordi lærerne skal arbejde i teams omkring studieretningerne og de tværfaglige forløb, selvfølgelig giver indkøringsproblemer. Men at mit indtryk også er, at allerede her i det andet år af gymnasiereformens levetid, er der ved at blive indarbejdet gode nye undervisningsforløb, og der er taget godt fat om problemerne fra det første år.

Endelig - som jeg også er citeret for i artiklen - er det et stort problem med de overflødige dokumentationskrav, som desværre er blevet forstærket af, at der er blevet udarbejdet nogle IT-systemer fra virksomheder, der har bureaukratiseret dokumentationen endnu mere. Det er der heldigvis blevet nedsat et hurtigarbejde udvalg om, så det kan ændres.

Hos socialdemkraterne har vi selvfølgelig stor respekt for alle gymnasielærere - uanset alder. Jeg håber, at jeg hermed har ryddet en kedelig misforståelse af vejen.

Christine Antorini
uddannelsesordfører Socialdemokraterne

Brug jeres arkiver

Det er lidt synd at Informations nye fredagstillæg Paradoks debuterer med at viderebringe en løgnehistorie, nemlig at Shabana Rehmans "planlagteshow på Betty Nansen blev aflyst under Muhammedkrisen". Mig bekendt har Betty Nansen-teatret aldrig haft planer om et sådant show, og derfor kan det af gode grunde heller ikke være blevet aflyst. Sandheden i den historie er at kvinder fra Venstre i København forsøgte at pådutte Betty Nansen-teatret et sådant show, hvilket naturligvis blev afvist, også da de samme kvinder forklædte sig under navnet "Kvinder for frihed". Lad mig opfordre til at redaktionen i fremtiden går i Informations egne arkiver, før man ganske ukritisk hopper på en lidelseshistorie selv om den måske er egnet til at promovere en ny medarbejder.

Thorkild Krejberg
Ballerup

Kikset forsideændring

Er jeg mon den eneste, der synes, at der er øvet utilstedelig vold mod Informations "forside-ansigt" ved at efterligne Politikens kiksede ændring med flere striber tekst ovenover navnet? Er det ikke en væsentlig del af Informations logo, at den røde prik over i'et har "luft" over sig og ikke rager op i en sort bjælke? Er der enighed i hele redaktionen om mishandlingen? Hvorfor er der ikke gjort rede for ødelæggelsen af Informations udseende i Palle Weis' meddelelse om ændringerne i fre.-lø.-Information?

Inge HaldBøjden

Vend hver en sten, tak!

Vi er part i krigene i Irak og Afganistan, i og med at vi er borgere i et land som er part i disse krige. Nu er det desværre sådan at vi, undertegnede, er mere part i krigshandlingerne end de fleste fordi et medlem af vores familie har deltaget i krigen i Afganistan, og her har han og hans soldaterkammerater udleveret krigsfanger til amerikansk jurisdiktion. Dengang han valgte at uddanne sig i det danske militær, var vi "voksne" meget betænkelige fordi vi for det første var bange for at miste ham, og for det andet frygtede at han kunne blive traumatiseret. Han var dengang overbevist om at hans valg var rigtigt, og beroligede os med at det danske militær lægger vægt på sikkerhed, og iøvrigt overholder internationale konventioner. Så toner en dokumentarfilm, Den Hemmelige Krig, frem på DR2, og stiller begrundet tvivl om at han og hans kammerater har udleveret fanger til tortur. Vi kan desværre ikke spørge ham om hvordan sagen forholder sig fordi han har tavshedspligt; så derfor er vi nødt til at spørge Regeringen: Hvor mange krigsfanger har "vi" udleveret til amerikanerene? Hvad skete der med fangerne? Blev de torteret? Blev nogen sendt til Guantanamolejren, og hvis de gjorde hvad er deres skæbne i dag?

"Der er ikke dokumentation for påstandene", siger statsministeren, men det svar stiller på ingen måde os tilfredse. Vi ønsker at Regeringen igangsætter en uvildig undersøgelse af sagsforholdene, så statsministeren kan lægge dokumentationen frem for os, og sige: "Hver en sten er vendt!"

Rikke Knudsen og Elisabeth Rift
Stege

Godt svar på dumt spørgsmål

Hvad lavede I ( Georg Metz og Torben Brostrøm) mens vi andre lå i bunkeren eller i skyttegraven og ventede på at blive kanonføde?" spørger X- marinekorporal Ole Ørskov i anledning af Bent Jensens agentanklage mod Jørgen Dragsdahl Hvis han vil vide hvad "agent" Jørgen Dragsdahl lavede ( hvilket er nok så relevant) , findes svaret på biblioteket: Jørgen Dragsdahl: Gensyn med den kolde Krig. Der kan han og alle andre - også dem, der ikke lå i atomskire bunkere, se hvad J.D. gjorde for at vi allesammen ( inklusive de tapre i bunkerne) ikke skulle blive ofre for en atomkrig.

Erik Philipsen
Frederiksberg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her