Læsetid: 8 min.

Læserbreve

Læserbreve bragt i dagens Information
Debat
24. februar 2007

BR-kultur
Hver og et BR-medlem kan åbenbart gå ud og underhandle med Københavns Kommunes leverandører. Det lader til at være almindelig praksis, da ingen hverken universitetsjurister, politikere eller topembedsmænd har råbt vagt i gevær.

Ivan Gullev
Frederiksberg

Aldrig mere 21. marts

Nu kan vi endelig se frem til en afslutning på det danske krigseventyr i Irak. Den 9. april 1940 var forhåbentlig sidste gang at Danmark blev besat af en fremmed magt. Og den 21. marts 2003 var forhåbentlig sidste gang at Danmark selv besatte et andet land, som ikke havde gjort os noget som helst. Det var heller ikke særlig sjovt når det kom til stykket.

Iøvrigt mener jeg at Irak bør opdeles i tre nye stater. Det skulle efterhånden stå klart for de fleste at irakerne ikke kan enes.

Carl Bloch
Tåstrup

Giv os en uvildig klageinstans

DR har været i skudlinien på grund af dokumentarudsendelsen Den hemmelige krig. Uanset hvor relevant kritikken er, så viser sagen, hvor uoverskueligt det er, når man vil klage til DR. De færreste kan finde ud af kompetencerne mellem de forskellige instanser; er det pressenævn, radio- og tv-nævn eller lytternes- og seernes redaktør tilknyttet DR-bestyrelsen, man skal klage til?

Nogle føler sig hævet over at bruge systemet, og DR-redaktørens afgørelse er der ingen, der sætter lid til - af dem den går imod.

Da regeringen fjernede programrådet i 2001, blev programdebatten flyttet til bestyrelsen. Det har åbnet en ladeport for politisering af bestyrelsesarbejdet, hvor man nu bruger meget tid på at diskutere programmer og udtrykke mistillid til personalet.

Jeg mener, programdebatten i DR igen skal foregå i et særligt forum beregnet til formålet. Endvidere har jeg foreslået, at klager over de enkelte public service udbydere udmærket kan foregå internt, men at der bør være en uvildig klageinstans, fx et public service nævn. Uafhængigheden kunne sikres ved, at nævnets arbejde finansieres over en medieskat, og at medlemmerne er repræsentanter for medieforskerne, journalistuddannelserne, lytter- og seerorganisationerne samt juridisk ekspertise.

Lars Peter Melchiorsen
landsformand i KLF, Kirke & Medier

En skamplet på København

Forleden vedtog et overvældende flertal i Borgerrepræsentationen heldigvis, at nedrive Ungdomshuset. Denne bygning har længe været en skamplet på vores by, og derfor skal den selvfølgelig væk.

Det har dog været fantastisk morsomt, at opleve hvordan SF og Enhedslisten og deres autonome venner, på den yderste venstrefløj, har argumenteret for at man skulle bevare bygningen, med henvisning til at Ungdomshuset har en vigtig kulturel historie og betydning.

Det er selvfølgelig rigtigt at huset har en lang historie, som et vigtigt mødested for arbejderbevægelsen, og har i tidens løb stået for nogle rigtig smukke idealer. Desværre er det lykkes de voldelige unge autonome, rent fysisk at smadre både Ungdomshusets idealer og selve bygningen. Det har de gjort ved deres omfattende hærværk på bygningen, så der ikke længere er skyggen af kulturarv tilbage.

Og ved deres voldsforherligende ideologi har de i den grad vandaliseret de ideer som arbejderbevægelsen har stået og står for.

Lars Rasmussen
medlem af borgerrepræsentationen (S)

Vi lader billedet stå et øjeblik

TV-Avisen var dælme et godt koncept engang. Dengang Bella fabrikerede trækasser med den poetiske betegnelse 'fjernsyn'. Og en studievært med myndig tonation ledte seeren gennem indslagene fra verden omkring os. Slipseknuden centreret i billedet. Finito.

Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har set en nyhedsundsendelse, hvor billederne gav historien en helt ny dimension. De er endt i ren revy og rumstérstang.

Hvad skal vi med reportere på Storebæltsbroen, når orkanen raser og politiet har frarådet al unødig udkørsel. Theilgaard og Tanev er formentlig af anden opfattelse, men jeg synes ikke videreformidling af åbenlyse forhold omkring 'vejr-situationen' er en nobel sag at dø for.

Hvad skal vi med direkte indslag fra en lukket Østre Landsret eller kriminalreporterens analyse af eventuelle domsafsigelser fra'scene of the crime'? Eller en tilfældig grillbarbestyres vurdering af afviklen af myldretidstrafikken efter den første nattefrost? Indslagene er garntrisse tilmed hundedyre - og hvad er det for en uansvarlig omgang med betroede midler, min medielicens?!

Er det derfor Columbo kører i evig båndsløjfe?

Billederne i nyhedsudsendelserne er ofte ren voldsporno. Kommer de fra tosser, der aflytter politiradio for at filme først på gerningsstedet?

Vi er både blevet underholdt med en ung, italiensk turists sidste dødsangste sekunder i live efter knivstikkeri på Nørrebro. Og kniven helt tegneserieagtigt placeret i brystet på filminstruktør Theo van Gogh.

Og så er der de alt for hyppige og unødvendige kameraskift. Helt galt går det i DR's nye forbrugerprogram 'Task Force', hvor man har tænkt ung med de unge i helt tosset approach. Ud med søvnig vanetænkning! Og ind med et kamera i nakken af studieværten! Det er fresh, det er pågående. Det er komplet tåbeligt.

Måske er det ulamindeligt old school. Men lad billedet stå og lyt engang til P1 Morgen. Her får du nyhederne uden så meget ballade. Og behøver ikke ha' akademisk baggrund i kernelæder med minushæl og tåspredere. Her har du fokus på dét, der bliver sagt. Ikke på, at dén, der bliver interviewet henter sit hår uden for billedet. Eller at han nok ikke lander på Dansk Herremoderås Top 10 over bedst klædte. Hul i det. Måske siger han noget fornuftigt.

Winnie Korse
tekstforfatter

Global opvarmning

Folk, der mener at den globale opvarming skyldes menneskeskabt CO2 har svært ved at forklare, hvorfor verdens temperatur begyndte at stige omkring år 800 for senere at falde omkring år 1300. Dengang var der mig bekendt ikke mange biler, så årsagen må have været en anden.

Det er også påfaldende, hvor uvidende folk er om luftens CO2 indhold? Er det 20 procent? Eller 1 procent? Svaret er 3 promille, hvoraf hovedparten ikke er menneskeskabt med kommer fra volkanoer, havet og græssende dyr.

Men hvis man alligevel holder fast ved, at det er CO2, der er skyld i den globale opvarming (som ingen bestrider), skulle man være tilhænger af atomkraft, der giver ingen CO2 udslip overhovedet og kun minimale mængder af det harmløse radioaktive stof argon. Anderledes er det med afbrænding af kul, der foruden enorme mængder CO2 også frembringer enorme mængder virkelig skadelig radioaktivitet.

Så atomkraft er svaret. Eller rettere sagt ville have været det, hvis ikke venstrefløjen forlængst havde besluttet, at det kan der ikke være tale om.

Men venstrefløjen har jo altid taget fejl. De støttede massemordere som Lenin, Stalin, Mao og Pol Pot, de forkyndte skråsikkert, at kapitalismen snart ville dø, de bidrog aktivt til at opløse kernefamilien og de var høje på hash og en hel andre ting, som medførte tragiske menneskelige skæbner. Alt hvad venstrefløsjerne sagde var enten forkert eller direkte løgn. Men de vil aldrig ikke indrømme, at de tog fejl.

Og derfor producerer vi CO2 i stedet for ren energi.

Geoffrey Cain
Hellerup

En aftale er en aftale!

Kære Thor Pedersen, en aftale er en aftale skriver du på din hjemmeside. Hvorfor anerkender du så ikke den overenskomstaftale, som VUC (Voksen Uddannelses Center) har indgået med amterne?

Du har været i samråd med Kommunal- og Arbejdsmarkedsudvalget i Folketinget, og her har du indrømmet, at man kan vedligeholde de aftaler, som er indgået inden amternes nedlæggelse. Men du vil måske ikke overholde aftalerne?

Vi lærere ønsker hverken lodrette diktater om arbejdsforhold eller kontrollerende top-down styring fra vores nye arbejdsgiver, Finansministeriet. Du, Thor Pedersen, og regeringen må forstå, at skolens undervisning til demokrati, viden og (ud-)dannelse rent faktisk kræver, at vi undervisere selv bliver mødt med tillid, dialog og vilje til samarbejde!

Vi anstrenger os hver dag for at tilbyde et forpligtende læringsmiljø, hvor fordybelse og kvalitet er i højsædet. Vi ved nemlig, at hver gang et menneske fødes, sker en mirakuløs begivenhed. At værne om det mirakuløse i livet hører til ethvert menneskes ansvar, og det skal en kontrolfikseret, diktat-politik ikke have lov til at ødelægge!

Vi ser derfor frem til, at vores overenskomstaftale overholdes, og at du og regeringen holder løfterne i forbindelse med kommunalreformen.

Lærke Grandjean
VUC-lærer

Embedsværk og galmandsværk

'Forsker anklager journalist,' skrev Jyllandsposten på forsiden 14/1. Siden har Bent Jensen ikke været bleg for at tage sandheden i sin mund om journalisterne som 'systemets artige og velafrettede tjenere' (JP 7. februar), og "vi er nogle stykker, der har tillid til hans evner og vilje" (Søren Krarup om BJ i Information 24. januar).

Konspiratorisk er agenter af mange slags, amerikanske, sovjetiske og så Jensen-special, hvoraf her blot Bent Blüdnikow, Mikael Jalvig, Christian Langballe, Poul Erik Andersen og Jens Gregersen, der har skiftet Gert Petersen ud med Jørgen Dragsdahl, så nu kender vi forskellen på selverkendelse og selvforståelse, på jura, politik og historievidenskab (BJ i JP 7. februar), navnlig af den personorienterede slags (Hans Branner (JP 20. februar).

Bent Jensen nævner ofte nazismen og kommunismen i samme åndedrag, og til hans mere pudsige teorier hører konspiratoren Information, formidlet gennem Berlingske Tidende og Jyllandsposten i flere artikler.

Ligesom statsministeren tager Bent Jensen udgangspunkt i en 'klar' opfattelse af, at Danmark var en samarbejdsnation under besættelsen 1940/45, og at Den kolde Krig blev en videreførelse af en "aktiv kamp for frihed og demokrati" - ved den danske højrefløj, forståes - mens Information blev 'venstrefløjens avis', der hyldede Mao og andre tyranner.

Den kode, som koldkrigsforskeren skal knække ved inddragelsen af besættelsesmotivet i det erklærede modstykke til DIIS-udredningen og Svend Aage Christensen, er, at dagbladet Information, der som bekendt på ingen måde var venstrefløjens avis og slet ikke kommunistisk, i den kollektive erindring har samme symbolværdi som kommunistpartiet, der er Bent Jensens legitimerede angrebsmål, nemlig frihed og demokrati.

Oveni danner Jensen påstanden om PET-ledelsens infiltration af socialdemokraterne (Berlingske Tidende 3. februar), der imidlertid var den øvrige venstrefløjs gamle modstander, tilsyneladende en svækkelse af den ellers nagelfaste hovedkilde.

Giver denne konspirationsteori, der kan anklage både Information og venstrefløjen for landsforræderisk virksomhed, anledning til at antage, at venstrefløjen ikke også efter krigen fortsatte at arbejde for frihed og demokrati, på deres præmisser og den kolde krigs?

Det kommende forskningsresultat vil, hvis intentionerne indfries, givetvis kunne styrke grundlaget for den nuværende krig - en underforstået målsætning?

Per Diepgen
Halskov

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her