Læsetid: 4 min.

opinion

Debat
3. februar 2007

Til forsvar for dalitterne

Den 1. februar vedtog EU Parlamentet en overraskende kritiske resolution om de alvorlige menneskeretskrænkelser mod Indiens dalitter (kasteløse). Resolutionen er et eksempel på, at Parlamentet kan have politisk betydning på et område, hvor det ikke har formel magt, og er overraskende fordi det internationale samfund generelt vægrer sig ved at behandle spørgsmålet og komme på kant med stormagten Indien.

Trods mærkatet Verdens Største Demokrati, lever landets over 160 millioner dalitter med vold og systematisk diskrimination på stort set alle områder. Det betyder international bevågenhed, at Parlamenet udtaler sig i så klare vendinger, som der er tale om. Det vil ikke gå ubemærket hen i Indien.

Parlamentet udfylder en central rolle ved at minde Kommissionen og Rådet om deres pligt til at overholde EU's vedtagne principper og politikker og give menneskerettigheder høj prioritet i alle relevante sammenhænge.

Maia Ingvardson, programmedarbejder Dalit Solidaritetsnetværket i Danmark

Gymnasiereform og offentlig debat

Den ene Rektor efter den anden melder sig nu på banen med et helhjertet forsvar for gymnasiereformen.

Hvorfor hører man da så lidt fra de lærere, der hele tiden er tale om. De må da være de første til at vide, om elevernes faglige niveau er ændret med reformen, om almen studieforberedelse virker, om dokumentationskravet er relevant.

Alligevel er det kun lykkedes for Information at finde tre lektorer fra Svendborg, der har ønsket at udtrykke sig om reformen. Står de så alene med deres kritik, siden der ikke har været overvældende opbakning i form af læserbreve i avisen - næppe.

Svaret er nok nærmere, at langt de fleste gymnasielærere føler en meget høj grad af loyalitet overfor deres arbejdsplads. Og her er det et problem for den offentlige debat, at de ikke kan skelne mellem relevant kritik af en politisk vedtaget reform og en illoyal kritik af implementeringen af reformen på netop deres gymnasium.

Man kan jo godt være lærer på et velfungerende gymnasium med en engageret ledelse, selvom man af pædagogiske, politiske eller andre grunde ikke bryder sig om en bestemt lov.

Den debat bliver bare på forhånd lagt død, når Rektorerne gennem offentlige udmeldinger tilkendegiver, at kun der ikke findes relevant kritik af reformen, sådan som Søren Hindsholm i sit indlæg forleden.

Hvorfor melder ikke engang tillidsrepræsentanterne til de 2-300 sygemeldte lærere sig i debatten? Er det lykkedes at underkaste samtlige gymnasielærere selvcensur? Hvilket samfund er vi så på vej mod?

Jens Verdoner Haderslev

Alle skal have en chance

Skal vi løse problemet med mangel på arbejdskraft ved at hente folk i udlandet. Det mener Information i sin leder den 29. januar. Regeringen mener i stedet, at vi skal gøre noget mere for at få vores egne ledige i job først. Men her danner Information og Dansk Socialrådgiverforening fælles front mod regeringen.

Vi kan ikke få flere ledige kontanthjælpsmodtagere i arbejde, lyder det samstemmende.

Efter regeringens opfattelse er det udtryk for den højeste grad af kynisme, hvis vi blot vender de svageste ledige ryggen. Vi står midt i en buldrende højkonjunktur, hvor vi har en historisk chance for at få de svage ledige i arbejde. Hvis ikke vi gør noget nu, hvornår så?

For vi ved jo, at det kan lade sig gøre. Siden starten af 2005 er ledigheden for kontanthjælpsmodtagere faldet fra ca. 130.000 til ca. 97.000. Stod det til Information og Dansk Socialrådgiverforening skulle disse mennesker aldrig have haft en chance på arbejdsmarkedet.

Men regeringen nægter at vende ryggen til de svageste. Vi har afsat først 500 mio. kr. i 'Ny chance til alle' og senest 300 mio. kr. som led i velfærdsaftalen til at give de svageste grupper et ekstra skub. Mennesker, der ikke har hørt fra kommunen i årevis, får deres sag taget frem. Alt skal prøves - det er nu chancen er der

Claus Hjort Frederiksenbeskæftigelsesminister

Spot til skade

Information gør den 1. febr. på lederplads meget ud af værne om vort modersmål. Komisk er det så et par sider længere henne at læse overskriften .'Lærere er ikke klædt på til at spotte ordblinde'. Nej, det ved gud vi ikke er - vi spotter faktisk slet ikke vore elever!

Anne Poulsen lektor, Risskov

Et slag for Søren

Det er glædeligt - og forventeligt, når man kender lidt til Søren Krarup-s livsindstilling, hvor hans integrationspolitik iøvrigt efter min mening er som et hul i jorden og stærkt skadelig for vores indstilling som danskere til verden omring os - at han nu med brask og bram går ind og 'slår et slag for Søren', hvad angår det danske sprog - vores rige modersmål, besunget bl.a. af så mange af vore fremragende digtere.Men det skete for en næsten tom folketingssal! Den radikale blok, der en overgang gjorde sig til talsmand for, at engelsk skulle ligestilles med dansk - i Danmark! kunne ellers have godt af at prøve kræfter - og evt. erhverve indsigt! - i en debat om dette så vigtige emne for hele vores lands fremtid og evt. beståen som selvstændig og vægtig nation, hvad angår vores stemme i verden - men da ikke mindst for vores egen vækst! Her har Krarup fat i en hjertesag for de fleste danskere, vil jeg tro - og håbe!

Elisabeth Degn overlærer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her