Læsetid: 8 min.

Læserbreve

Læserbreve bragt i dagens Information
Debat
20. marts 2007

Forårstegn fra misteltenen
Inden mistbænken tages i brug, vil kolonihavefolket gerne vide, om det seneste udbrud af forargelse over de unges brug af vold, skal af- eller tildække den officielle voldanvendelse i Iraq og Afghanistan?

Per Diepgen
Halskov

Klovnerier
Cirkus hører jo ind under kulturområdet. Så må det da være naturligt at have en pauseklovn som kulturminister.

Hans Børsting
Birkerød

Bør DR lyve?

Brian Mikkelsen mener, at Danmarks Radio ifm Irak-krigen har været for kritisk ift regeringen. Men hele ideen bag ytringsfriheden er, at offentligheden gennem medierne kan kontrollere og kritisere magthaverne. Hvad er Brian Mikkelsens begrundelse for, at det skulle være problematisk, hvis DR har været kritisk ift regeringen?

Eksempelvis bygger hele Irak-krigen på en stor løgn, som Danmarks statsminister videreformidlede fra Folketingets talerstol, da han sagde, at der er masseødelæggelsesvåben i Irak. Burde DR i følge Brian Mikkelsen have dækket over, at Irak-krigen bygger på en stor løgn? Og burde DR have dækket over, at Anders Fogh Rasmussen videreformidlede løgnen?

Ole Thorbek
Værløse

Tandløs mediedækning

Det måtte jo ske - skabslågen gav efter og skeletterne raslede ud. Siden Regeringens ideologiske krig mod alt kulturradikalt (Anders Foghs Nytårstale 2001/02) mod eksperter og smagsdommere m.m. har en kamp om medierne pågået især bag kulisserne. En af bannerførerne i denne kamp, Brian Mikkelsen (ham med lygtepælene) havde åbenbart så svært ved at holde presset under cover, at han satte dermed et elektronisk spor i form af en e-mail. Denne har, som en af de eneste direkte case, åbnet for en diskussion om det enorme pres DR-journalisterne gennem de seneste (post Irak tiden) har været udsat for. Jamen sådan har det altid været, også under socialdemokratiske regeringer påstår regerings-grundlaget. Ja, men aldrig så udtalt, som nu. Hvor der under den sidste socialdemokratiske regering var én avis, som støttede (Politiken) var der mindst en halv snes oppositionsaviser (politisk) op mod regeringen.

Vi ser her bort fra Information, der jo kan være både oppositionsavis og regeringsvenlig til begge sider. Siden Anders Foghs regering overtog har vi så haft en halv oppositionsavis og en halv snes regeringsstøtterne aviser eller også har hele mediet været tandløst og i det lys kan DR set fra regeringskontorerne godt virke lidt for nuancerede og sandhedssøgende. Under alle omstændigheder har den øvrige medieudbud incl. TV2 virket tandløst lige siden Irak invasionen.

Bent Brogaard
Galten

Louise Frevert i skammekrogen

Nu er der igen ballade om Louise Frevert. Hun har sagt, at Lisbeth Knudsen har været med til at udforme socialdemokratisk politik, men det passer ikke. Ikke helt, i hvert fald. I artikelen 'En driftsikker direktør' i bladet Journalisten, nr. 8/1998 står der:

"Lisbeth Knudsen er troende socialdemokrat, som ligger meget tæt op af Poul Nyrup Rasmussen." siger en mediechef, som har arbejdet 'tæt sammen med hende' Javel? Men hvor tæt er 'tæt'? "Hun kunne sagtens blive minister for et eller andet en dag," fortsætter samme mediechef, og artiklen fortsætter.

"En anden tæt på Lisbeth Knudsen og hendes forhold til partiet (Socialdomkratiet) kan også sagtens forestille sig hende som minister: "Hvis der en dag er et ministerium, hvor der skal ryddes alvorligt op, så ville hun være second to none." Det kunne man godt skrive i fagbladet journalisten. Nu vil Lisbeth Knudsen have Louise Frevert i skammekrogen for at sige næsten det samme.

Geoffrey Cain
Hellerup

Sådan har det været siden 1994-

Det er meget morsomt at læse David Munis Zepernicks (DMZ) læserbrev i Informations weekendudgave den 10. - 11. marts. Det er nemlig - modvilligt - gået op for DMZ, at på de områder, hvor magten - desværre - er centraliseret i EU, dér arbejder Enhedslisten for den mindste forbedring og imod den mindste forringelse - ligesom i folketinget. Og sådan har det altså været lige siden Enhedslisten kom i Folketinget i 1994. Det ændrer ikke ved, at vi har et langsigtet perspektiv om et demokratisk rød-grønt internationalt samarbejde i Europa, som ikke består i at opbygge en nyliberalistisk og udemokratisk supermagt. Det ændrer heller ikke ved, at hvis muligheden for dansk udmeldelse af EU opstår, så siger vi ja tak. Norge, som er uden for EU, betaler for eksempel ikke til EU's idiotiske landbrugspolitik og står uden for hele den politiske overbygning i EU. En situation som er klart bedre end den danske. Nyt Europa kalder sig centrum-venstre EU-tilhængere, men er i realiteten kun det sidste: EU-tilhængere. Hvordan vil Nyt Europa forsvare sin støtte til en EU-forfatning, der ville grundlovsfæste markedsøkonomi og militær oprustning? Og hvor er kritikken af Lissabon-strategien, der er vedtaget af alle EU-landenes regeringschefer og som kraftigt opfordrer EU's medlemslande til at accelerere privatiseringer og markedsgørelse af samfundet?

Rune Lund
MF, EU- og Europaordfører for Enhedslisten

Bondam satser højt

I sit svar til David Rehlings leder om højhuse går Klaus Bondam galt i byen et par gange. Det er ikke korrekt at man ikke kan være imod flere højhuse i København uden at ønske de eksisterende nedrevet. Ifølge logikken kan man altså heller ikke være imod udvidelse af EU uden at ønske sig at nuværende EU-lande melder sig ud?

For øvrigt tegner jeg mig gerne som tilhænger af at få fjernet højhushotellet ved søerne, det er en skændsel. Bondam håber at lokalisering i nærhed til kollektiv trafik i sig selv vil mindske biltrafikken. Det er desværre sine steder risikabelt, hvis der ikke samtidig lægges restriktioner på bilbrugen.

Henrik Gudmundsson
Cand techn soc., Ph.d

Hvem er grædekonerne?

Og hvor kommer de ind i billedet? Information har i 'Paradoks' 16. marts en glimrende dobbeltside som handler om rap og den sproglige fornyelse den repræsenterer. En side som jeg, som dansklærer på htx, kan bruge i min undervisning. Ligesom jeg kan bruge gode raptekster. Jeg og mine elever kan sammen gå på opdagelse i teksternes univers og tale om hvad de er udtryk for, og hvordan de virker. Og Kristian Villesens portræt af Morten og Lasse kan vi bruge til at forstå rap. Morten siger: "Men igen handler det om ham, der siger det. Man skal ikke tage det for gode varer - ligesom når vi har en figur, der hedder Dan Skesvin, der udtaler sig om tyskere, indvandrere og amerikanere.. Men sangen handler jo om ham selv. På den måde kan man lege med rollerne." Sådan, Morten!

Kan nogen på Information forklare mig, hvem der, på forsiden af 'Paradoks', leger med hvilken rolle, når dobbeltsiden 'Tema: Rappens sprog' annonceres sådan: 'Fuck grædekonerne: Det danske sprog lever - i rappen'.

Grete Holm
Lektor

Terror mod ytringsfrihed

Foghs angreb på DR i forbindelse med dokumentarfilmen Den Hemmelige Krig var ikke en enlig svale. Den 25. marts 2003 skrev kulturminister Brian Mikkelsen en e-mail til DR's bestyrelsesformand Jørgen Kleener, hvori han gjorde klart, at regeringen var stærkt utilfreds med tv-stationens Irak-dækning. I november 2004 offentliggjordes imidlertid den første større videnskabelige undersøgelse af danske mediers dækning af Irak-krigen under ledelse af professor Stig Hjarvard. Konklusionen var klar: Medierne dækkede generelt den FN-stridige angrebskrig til koalitionens fordel. Men end ikke denne tendentiøse dækning kunne tilfredsstille regeringen. At koalitionens løgne og krigsforbrydelser alligevel er blevet afsløret, skyldes ikke de koalitionsvenlige medier, men den irakiske modstandsbevægelse, hvis militære succes, selvom den fortsat boykottes massivt i massemedierne, har fremtvunget et andet mediebillede. Truslen mod ytringsfriheden i Danmark kommer ikke fra 'islamister', men fra de kræfter, der slår sig op som ytringsfrihedens forsvarere, imens de undergraver den med trusler og terrorlove.

Carsten Kofoed
København N

Sparepærer, optisk set

Almindeligvis udskifter forbrugerne gerne et produkt, hvis der er udsigt til en besparelse. Men når mange ikke skifter til sparepærer, kan det skyldes, at lyset fra disse er så generende, at problemet ikke kan bagatelliseres. Menneskets øje er skabt til at samarbejde med lyset fra solen og glødelys er pt det kunstige lys, der kommer tættest på naturligt lys med en næsten 100%-s farvegengivelse overfor sparepærens 80 procent. På et link under Øjenforeningen www.vos.dk/042002/7104002.html forklarer Dr.med.Carsten Edmund: "Nethinden anvender alle farver i lyset for at se dybde og skarphed. Det giver selvsagt et synshandicap i lyset fra sparepærer. Dette medfører træthed og hurtigere tab af koncentration ..Derudover synes sparepærer at være mere nedbrydende overfor organiske stoffer, menneskets hud og slimhinder, end glødelys.. Forsøg har vist at eksplosionslys (sparepærer)selv ved moderate lysstyrker nedbryder rotters nethinder hurtigere end glødelys." CO2 udslippet skal begrænses, men et forbud mod glødelys på disse breddegrader, hvor vi er så afhængige af kunstigt lys af en god kvalitet, vil uvægerligt skabe et miljøproblem for øjet. Selv Elsparefonden anbefaler, at der på steder, hvor farvegengivelsen er vigtig, anvendes lys af højere kvalitet end sparepærer. Men hvis glødelys forbydes, hvad skal man så anvende på disse steder?

Mette Eskelund
Pædagog

Triangulering af Tjørnehøj

Henning Tjørnehøj, Socialdemokraternes væbner, rykker ud mod Fogh, som stemples som utroværdig og som vælgerbedrager (15. februar). Det er der for så vidt ikke noget nyt i, men der står heller ikke skrevet, at man for at bevare den politiske magt i vores borgerlige demokrati ikke må have en mening, indtil man tager en ny. Det kunne selv en socialdemokratisk statsminister tilslutte sig tidligere. I Foghs tilfælde drejer det sig om tre sammenfaldende ønsker: at overtage oppositionens mærkesager velfærden og miljøet, at sløre minimalstatstankerne og erstatte dem med 'Flexsecurity', Danmarks fleksible arbejdskraft, der bygger på social sikkerhed, berømmet med rette af amerikanske økonomer.

Republikanerne i USA har brugt overtagelse af demokraternes mærkesager tidligere. 'Triangulation' kalder de det, ikke at forveksle med landmåling. Det kan man vinde et valg på, når man samtidig har noget andet og mere i baghånden. Tjørnehøj behøver ikke kun at lede i fortiden efter alvorlige syndere blandt venstrefolk, nævn blot de nulevende udover statsministeren, nemlig Brixtofte og Riskær. Forskellen er blot, at Fogh evner at klare frisag.

Ole Timmer
København S

Optag ministrene på bånd

Hvis DRs journalister er ægte journalister, så begynder de at optage vrede ministres telefonopkald på bånd. De skal gemme sms'er og e-mails med pression og kritik fra folketingsmedlemmer, embedsmænd, interessegrupper mv. og skrive om det. Så kan vi alle virkelig se, hvad der gemmer sig under overfladen. Det ville være fantastisk journalistik og helt klart i almenvellets interesse. Det er bare at komme i gang. Hvis de altså tør.

Sander Jensen
Freelance journalist

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her