Læsetid: 4 min.

Læserbreve

Læserbreve bragt i dagens Information
Debat
23. marts 2007

Baby Rose og socialismen

Marie Lund Klujeff, der er Ph.d. og lektor ved Aarhus Universitet, har forelsket sig i Laura-bøgerne - bedre kendt som 'Det lille hus på prærien'. Det skriver hun i Information den 21. marts. Når Laura Ingalls Wilder er den første af fire skønlitterære forfattere, som CEPOS vil sætte fokus på ved forårets gå-hjem-møder, er det netop af samme årsag. Laura-bøgerne er en spændende fortælling om eksistens og skæbne, men også om det traditionelle amerikanske frihedsbegreb, og det er hovedårsagen til, at CEPOS har valgt Laura Ingalls Wilder.

Klujeff beskylder CEPOS for at sætte en frihedstænkertopos for bøgerne, men det undrer mig meget, at Klujeff på forhånd kan være så sikker på, hvad Christopher Arzrouni vil sige og ikke sige - hvordan han vil tolke bøgerne, og hvordan han ikke vil tolke bøgerne - til en forelæsning den 1. maj?

Til sidst skriver Klujeff, at CEPOS hellere skulle have fokuseret på Laura Ingalls Wilders datter, Rose Wilder Lane.

Det er kendt, at 'Baby Rose' læste korrektur på Laura-bøgerne. Af korrespondancen mellem mor og datter kan man læse, at nogle rettelser blev godtaget. Andre blev afvist. Rose Wilder Lane var en af arkitekterne bag det amerikanske libertarianske (liberale) parti, og modstander af enhver form for socialisme, hvad enten det var i Sovjetunionen eller i Tyskland. Hun kæmpede derimod for den private ejendomsret og for den personlige frihed, og hendes tanker om frihed kan bl.a. læses i bøger som Give Me Liberty og The Discovery of Freedom. Rose Wilder Lane er bestemt en interessant forfatter. Hun fortjener sit helt eget gå-hjem-møde. Ligesom sin mor.

Kasper Elbjørn
kommunikationschef, CEPOS

Overskud i Ishøj

I Information den 20. marts stod der en opsigtsvækkende overskrift på forsiden: Narkomanerne ved Hovedbanen og på Vesterbro ønskes ad Pommern til, eller i det mindste til Ishøj. Da jeg aktuelt er lærervikar på Ishøj Gymnasium, hvor jeg møder venlige, respektfulde unge med både dansk og udenlandsk baggrund, følte jeg mig stødt af denne fremstilling.

Og netop Ishøj Politi har ikke fortjent den, for de er faktisk ikke fortalere for forbudszoner. En af de to lokalaviser på Vestegnen havde en historie i et af de sidste numre om unge med indvandrerbaggrund, der færdes i Ishøj Bycenter. De havde problemer med at komme i arbejde, idet de ikke kunne fremvise en ren straffeattest. Så de hang i centeret og var ofte til gene for de handlende.

I stedet for at bortvise dem, talte politiet med autoværksteder og andre arbejdsgivere og skaffede de unge arbejds- eller lærepladser. Både til glæde for arbejdsgiverne og de unge, som avisen berettede. Et eksempel på overskud - fra Ishøj.

Jens Christian Krause
cand.mag.

Et mesterværk

"Det behøver ikke at være store videnskabelige afhandlinger. Hvis man er til den slags, kan man jo skrive en Ph.d." Sådan omtalte statsministeren de nye regler for universitetsspecialer på sit ugentlige pressemøde den 13. marts. Dette lille mesterværk i manipulation gik vist hen over hovedet på flere af de forsamlede journalister.

Sagen er den, at der er langt færre Ph.d-stipendier til rådighed, end der er kvalificerede ansøgere. Roskilde Universitet producerer f.eks. årligt ca. 600 kandidater, og der er knap 50 Phd stipendier til rådighed. Man behøver ikke at være kandidat fra RUC for at komme i betragtning og regeringen ønsker, at universiteterne optager flere udenlandske Ph.d-studerende. Så der er mange om buddet. Konkurrencen om stipendierne er benhård, og hvis man ikke har lavet et speciale på et højt videnskabeligt niveau, har man ikke en chance for at få et Ph.d-stipendium.

Jan Krag Jacobsen
lektor

'Fem spildte år' lyder desperat

I betragtning af, at Villy Søvndal er en helt ny deltager i miljø- og klimadebatten, bør man måske være overbærende i forhold til, at hans indlæg 22. marts bærer præg af fejl og totalt skæve betragtninger. F.eks. står der om mig, at "i fem år har du trykket på knappen sammen med Dansk Folkeparti - " Nej, liiige knap nok, Villy. Jeg har været med i 2,5 år, hvor jeg i øvrigt har lavet rigtig mange ting med et bredt flertal i folketinget - herunder med SF. At jeg i disse 2,5 år skulle have været en apostel af Lomborg, vil enhver Information-læser vide er usandt og absurd. Derfor er det også latterligt, at SF's formand indleder sit epos med det retoriske spørgsmål "fornemmer man en miljøminister, som undsiger Bjørn Lomborg?". Kære Villy, hvor har du egentlig været de sidste par år? Ærlig talt tror jeg, det er første gang, jeg træffer dig i miljødebatten. Skyldes den meget nye interesse måske, at regeringens aktive miljøpolitik, som jo egentlig burde glæde jer, tværtimod ærgrer dig i din egenskab af formand for SF.

Du og dit parti burde jo glæde jer over vores udspil både nationalt og i EU om bindende og ambitiøse mål for vedvarende energi, bindende mål for energieffektivitet, inddragelse af transportsektoren og konkrete planer for nedbringelse af CO2-udslippet bl.a. i den såkaldte allokeringsplan, der tildeler både virksomheder og energibranche markant strammere CO2-kvoter end hidtil, tildeling af en ny havvindmøllepark til DONG, forarbejdet med at få opstillet hundreder af nye landbaserede kæmpemøller og senest arbejdet med at få klimakonferencen i 2009 til København -

Når du hævder, at alt dette intet har med regeringen at gøre, må du have mig undskyldt, hvis jeg smiler lidt overbærende. Du må da selv kunne høre, at jeres mantra om 'de fem spildte år' lyder stadig mere desperat.

Connie Hedegaard
miljøminister (K)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her