Læsetid: 6 min.

Læserbreve

Læserbreve bragt i dagens Information
21. marts 2007

Og det var Staaalin...

Planøkonomien sørger EU fortsat for, og med den stigende tilslutning til 'religionen ud af det offentlige rum' kan det ikke vare længe, før vi har en officiel stats-ateisme, i forhold til hvilken overtrædere vil blive 'tilbudt' psykiatrisk behandling. Den Kolde Krig er slut, men hvem var det nu liiige der vandt ?

Gorm Petersen,
Hornslet

Irakkrigen set i bakspejlet
Hvis man virkeligt havde villet den irakiske befolknings det bedste, burde man have bombarderet den med velstand, og ikke først med fattigdomsfrembringende restriktioner og derefter med bomber og kaos!

Jørgen Aanæs, Roskilde

Mangel på kritisk journalistik

Jeg har i flere perioder været Information-abonnent, hver gang fordi jeg anså Information for - trods alt - som den 'mindst ringe' at være en hæderlig undtagelse blandt flertallet af journalistisk overfor magthaverne relativt ukritiske pressorganer, og som derfor fortjener al den sympati og støtte avisen kan få.

Med præsentationen af historien om 'tilståelserne' af Osama Bin Ladens operative leder, er jeg knap så sikker på at denne antagelse længere holder stik.

Især er det påfaldende, hvilke spørgsmål der ikke er blevet stillet, og hvilken mangel på kritisk journalistisk nysgerrighed der i det hele taget gør sig gældende i forbindelse med denne historie og dens dækning, inklusive det - formodentlig af CIA - vidt og bredt cirkulerede foto af den olmt skulende storforbryder klædt i undertrøje, med vildt uglet hår og daggamle skægstubbe, med hvad der kunne være et skummelt middelalderligt jordandsk torturkammers afskallede væg som malerisk baggrund.

Søren Blaabjerg
Hørning

Christian Nissens magtspil

Mailen fra Brian Mikkelsen, som Christian Nissen for nyligt offentliggjorde i sin bog, har i den seneste tid været omdrejningspunkt for den debat, der har vedrørt DR.

Nissen er i høj grad blevet kritiseret for ikke at offentliggøre mailen på et tidligere tidspunkt. Kritikere af Nissen slår på, at han som idealistisk chef for DR burde have offentliggjort den.

Dette har jeg ikke den store forståelse for, da det for mig står klart, at den trussel som blev fremført i mailen fra Brian Mikkelsen, netop var DRs sikkerhed for ikke at få skåret i licensen eller blive privatiseret.

En mail af den karakter, og en følgende privatisering af DR ville være politisk selvmord for Brian Mikkelsen og regeringen, da mailen naturligvis i den forbindelse ville blive brugt. Det står derfor klart, at Nissen handlede fuldstændig i overenstemmelse med den idealisme som DR bør stå for.

Det er naivt at tro, at man kan handle rent idealistisk i en verden, der ikke er styret af idealister.

Og slet ikke, hvis man ikke er villig til at bruge magtpolitiske midler, når 'modstanderne' banker på døren.

Rune Sørensen
Frederiksberg C

Læs Bæk Simonsens bog

I forbindelse med religionsundervisningen i gymnasiet læste jeg for nylig bogen Hvad er Islam? af Jørgen Bæk Simonsen.

Det burde Søren Krarup, Pia Kjærsgaard og andre, i særdeleshed medlemmerne af Den Danske Forening, også tage at gøre.

For når man, som det sker i en artikel i Information 20. marts, karakteriserer voldtægt som normal muslimsk adfærd eller kalder folk, der kommer med disse udtalelser for vor tids frihedskæmpere, så er der noget galt.

Udtalelserne må enten bunde i ufattelig uvidenhed eller, hvad der nok desværre er mere muligt, frygt for det fremmede, grænsende til had.

Simon Laursen Bager
gymnasieelev

Nissen flytter med

Hvad er tidligere generaldirektør Christian Nissens motiv til at 'rense' nuværende generaldirektør Kenneth Plummer? Ren mammon! Promovering af sin nye 'afslørende' bog om sin DR-tid. Christian Nissen fremstår som whistle-blower, der vil gøre op med fortidens synder. 'Det er min fejl at byggeriet overhovedet 1: er startet 2: ligger i økonomisk morads.' Han ser ligefrem glad ud, ligesom tegneseriefiguren Dennis, når han har gjort noget galt. Christian Nissen har efterladt sine tidligere arbejdspladser (se bare Rigshospitalet og Nationalmuseet) i dyb krise. Er det prisværdigt at Christian Nissen nu stiller sig frem og siger 'det er mig'?

Det er da klart, at han som Djøf'er kender markedsmekanismerne og set i lyset af sin nye 'afslørende' bog om den nuværende regerings indblanding i DR's redaktionelle arbejde, ser man her arketypen på en ægte Djøf'er. Kenneth Plummer udtaler: "Det er den sidste sparerunde, jeg vil deltage i."Jeg har en gratis idè som vil spare på programbudgettet: DR lader skjulte kameraer, som de er så dygtige til, køre i hele DR-huset og seerne vil få det ultimative, morsomme, tragiske og levende reality show.

Erik Torben Sørensen
kommunikationsrådgiver

Byg en tunnel

Trafikforsker Uffe Rasmussen har foreslået at der bygges en forbindelse mellem Jylland og Sjælland i stedet for en bro over Femern-bælt, som tyskerne ikke for øjeblikket ønsker at bidrage til. Forslaget forekommer ganske relevant, men skal det realiseres bør det være i form af en togbro eller måske endnu bedre en tunnel, der ikke får modstand på grund af ødelæggelse af naturværdier i Århus Bugten og på Samsø.Det virker glimrende under den engelske Kanal, hvor man kan køre fra f.eks. Bruxelles til London på to timer og 10 min. Miljømæssigt vil det endvidere have den fordel, at vores bidrag til luftforureningen dermed nedsættes.

Kan man ikke undvære sin bil, så kan man enten køre over bælterne eller sætte dem på et biltog. Det sidste vil også bidrage til at reducere emissionen af CO2 og andre forurenende stoffer i atmosfæren. Der er nu bygget to kombinationsbroer (tunnel-bro) i Danmark over bælterne. Denne gang bør pragmatismen undgås og bygge på tog. Vi har prøvet tunnelboringer to gange, den sidste uden problemer, så lad os anvende teknikken, så transport og miljø for en gangs skyld går op i en højere enhed.

Kurt Wissendorf Møller
Lystrup

Det var van der Lubbe!

Jan Søttrup synes 17. marts at mene, at det ikke var Marinus van der Lubbe, der 27.2.1933 satte ild til Rigsdagsbygningen i Berlin. Det har han næppe ret i. Se således Fritz Tobias' Der Reichstagsbrand, Legende und Wirklichkeit, Hans Mommsens Der Reichstagsbrand und seine politischen Folgen og den udførlige diskussion i Ian Kershaws Hitler - Hubris. Nazisterne forsøgte forgæves at gøre branden til et kommunistisk komplot, men det var med meget stor sikkerhed enegængeren van der Lubbe, der ud fra sin moral og retfærdighedssans handlede (troede han) for at styrke arbejderklassen mod den kapitalistiske og nu også nationalsocialistiske undertrykkelse. Altså: hollænderen van der Lubbe! Det var nemlig heller ikke nazisterne selv, der stod bag branden, selv om de sørgede for at få det fulde politiske udbytte.

Komplotteorierne efter 11.9.2001 bliver jo heller ikke rigtigere af, at Bushs neokonservative klike og de tilsvarende kræfter herhjemme greb begivenheden med kyshånd.

Henrik Okkels
Hornslet

Har du nogensinde tænkt over

Har du nogensinde tænkt over, at alkoholikeren du møder på torvet med sine egne ord engang var 'sygeligt' god til matematik? Har du nogensinde tænkt over, at præsident Bush engang kæmpede mod et alvorligt alkoholproblem, der havde gjort, at han havde spildt de første 40 år af sit liv? Har du nogensinde tænkt over, at Talibankrigeren, der nu er myrdet af præcisionsbomber, engang i et mindre lerhus i Kandahar fik sunget godnathistorier af sin mor? Har du nogensinde tænkt over, at Pia Kjærsgård ud fra et sølle tre ugers hjemmeplejekursus med succes er blevet Danmarks tredje mest magtfulde menneske? Har du nogensinde tænkt over, at Saddam Hussein kom fra en fattig familie og i sin sidste regeringstid skrev romantiske noveller? Har du nogensinde tænkt over, at overgreb begået under det sydafrikanske apartheid-styre ikke blev straffet med fængsel, men blev fortalt åbent og derefter tilgivet ved tilgivelses-processer ledet af præsten Desmond Tutu? Har du nogensinde tænkt over, at i den nykonservative bog An End to Evil, plæderes for, at USA bør: "Regard Saudi Arabia and France not as friends but as rivals - maybe enemies"? Har du nogensinde tænkt over, at når man spurgte bedstemoderen til Ayaan Hirsi Ali, hvor mange børn hun havde, svarede hun: "Ét". Hun havde 9 døtre og én søn.

Arman Niknam
Kongens Lyngby

Venstre ved du, hvor du har!

For et års tid siden udtalte statsministeren på et åbenbart generende spørgsmål om den globale temperaturstigning: "Jamen, temperaturen, er den ikke altid gået lidt op og ned!" I dag fører selv samme statsminister sig nærmest frem som opfinderen af den grønne profil, noget man ikke har mærket specielt meget til under hans regime, for nu at sige det meget mildt. Venstre og statsministeren ved du, hvor du har - nemlig den vej vinden blæser!

Nis Rasmussen
Hundested

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu