Læsetid: 8 min.

Læserbreve

Læserbreve bragt i dagens Information
Debat
8. maj 2007

Misforståelse i artikel

Informations artikel '12 stemmer sikrede Asmaa Abdol-Hamids kandidatur' 7. maj kunne give det indtryk, at jeg/Asmaa Abdol-Hamid (AAH) ikke gik efter en plads som folketingskandidat i den kreds i København, hvor Enhedslistens sjette mandat falder. Og at der skulle være en 'misforståelse' mellem AAH og den ansvarlige for kandidatudvalget, Niels Henrik Nielsen, vedrørende dette. Det er på ingen måde tilfældet.

Faktum er, at jeg/AAH gik efter den kreds, der hedder København to, hvor Enhedslistens sjette mandat falder. Samtidig gjorde jeg/AAH det klart, at hvis medlemmerne skulle have besluttet at give mig/AAH en suppleantplads i en anden sikker kreds, så ville det også have været fuldt ud tilfredsstillende, da begge placeringer er gode poster og i god overensstemmelse med resultatet fra urafstemningen om folketingskandidater, som blev afholdt i Enhedslisten inden årsmødet.

Asmaa Abdol-Hamid og Niels Henrik Nielsen
hhv. folketingskandidat for Enhedslisten og ansvarlig for Enhedslistens kandidatudvalg

Praktisk påklædning bliver politisk

Jeg har flere albums med fotografier af mine formødre. Alle med sirligt tilbagetrukket og opstrammet hår. Så godt som alle med lange skørter, sort tørklæde og sjal på tværs af brystet. Jeg har altid opfattet det som en velegnet, praktisk påklædning i tiden inden Helly Hansen design kom på markedet. Til gengæld havde de så sandsynligvis ingen underbukser på. Det var også meget praktisk, når man skulle forrette sin nødtørft udendørs. Hvorfor skal fordums fattige fiskerkoner nu føres i marken i medierne i en skævvredet politisk diskussion om tørklæder i Folketinget?

Marianne Bindslev
Skagen

Fascismens udtryksformer

Når jeg hævder, at Tre Pile var under indtryk af nazismen (i 'Historien' - klumme i Information 31. marts), så betyder det ikke, at Tre Pile tilsluttede sig hitlerismen. Det betyder derimod, at Tre Piles udtryksformer var præget af fascismen. Tre Pile bekæmpede således nazismen med nazismens midler, som Jens Otto Krag vist nok formulerede det efter krigen. Det gjorde det totalitære danske kommunistparti som bekendt også. De fascistiske og totalitære potentialer var derfor langt mere omfattende end et medlemskab af et nazistparti indikerede.

Distinktionen fascisme og fascismens udtryksformer er der heller intet odiøst i Tjørnehøj. Allerede Wilhelm Reich skelnede i værket: Fascismens massepsykologi (1934) mellem fascismen og fascismens udtryksformer. Distinktionen går således helt tilbage til 30'erne. Hvad angår det socialdemokratiske tidsskrift Globus, så er sagen mere alvorligt. Her var der nemlig tale om intellektuelle socialdemokrater, som advokerede for planøkonomiske foranstaltninger i det østrum, som nazisterne havde etableret med en ubeskrivelig brutalitet. Det etisk problematiske omkring tidsskriftet, er, Tjørnehøj, at ingen i 1941 kunne undgå at vide, at nazismen var et forbryderisk system. Nazisterne gennemførte således allerede Nürnberg lovene i 1935, og voldsorgierne på Krystalnatten i 1938.

Thue Kjærhus
forstander på Rønshoved Højskole

Claus Hjorts dramatiske dag

Venstres chefstrateg, Claus hjort har engang mødt Asmaa (Politiken 4. april). Det blev en uhyggelig oplevelse. Da den godtroende mand stak sin næve frem, "veg hun tilbage i rædsel", hvorefter ministeren fik "et stort chok"! At Claus Hjort i dag ikke døjer med posttraumatisk stresssyndrom skyldes udelukkende, at han har et værdifællesskab med Søren Krarup, der som bekendt ikke anerkender denne diagnose.

Ib Jensen
Søborg

Red Jorden, gå selv

I et i øvrigt glimrende læserbrev 3. maj bruger Johs. Poulsen, udtrykket 'miljøvenlige biler'. Biler er under ingen omstændigheder miljøvenlige. At postulere eksistensen af en miljøvenlig bil bidrager kun til at forplumre debatten om transportsektorens CO2-udslip. Det må kunne lade sig gøre at finde et andet udtryk, som påpeger, at valg mellem forskellige biler er valg mellem store og noget mindre onder - og derved befordrer den nødvendige indsigt, at biler som sådan er en del af problemet. Løsningen afhænger af satsning på andre transportformer kombineret med en reduktion i transportbehovet.

Ralf Andersson
Frederiksberg

Hovedløs handling

Når vore soldater skal slås/ i lande fjernt fra os/ så er det kun for at støtte de kræfter, man her kan knytte/ til opbygning af et samfund/ der med den rette baggrund/ vil skabe demokratier /og stoppe tyranier.

Det er en velment indsats/men værdien ska måske ta's/ med op til flere gran salt/ for kampen handler trods alt -/ om kultur og traditioner/ århundreders etik og normer/ med baggrund i hellige skrifter/ direkte fra religionens stifter.

Det er derfor helt udu'ligt/ at tro det sku' vær' muligt/ at en kamp mod ånd og ord / kan vindes ved krig og mord. Geværer med patroner/ skudt af mod religioner/ er langt fra eksemplarisk/ vel nærmest lidt barbarisk.

Det bedste resultat beror på/ hvilket jeg her vil foreslå/ politikere får ind i blodet:/ 'At kampen foregår i hovedet !' Det er himmelråbene banalt/og ka se ?følig kun gå galt/ når dialogen i det fjerne/ tales med våben uden hjerne.

Claus Gress
Torrig L

Kvinderne får skyld for meget

2 maj er der igen en mand, der går på i debatten omkring feminisering af børnehaver og skoler. Som mor til både en dreng og en pige ville jeg sætte stor pris på en mere ligelig kønsmæssig fordeling blandt skolelærere og pædagoger, der er blot en detalje alle de harme mænd glemmer, nemlig at det kun er mændene selv der kan ændre på kønssammensætningen. Så i det øjeblik mændene søger ind på seminarierne i hobetal, og efterfølgende glad springer ud som fagligt kompetente medarbejdere i det offentlige, med forholdsvis lav løn, massere af hårdt arbejde og udsigt til konsekvent at blive talt negativt om i den offentlige debat (men til gengæld med kontakt til mange dejlige børn), tja, så bliver kønsfordelingen mere lige.

Så kære mænd, jeg glæder mig til at se jer på seminariet, der er plads til jer uanset alder.

Marie Ebbesen
lektor i drama ved CVU-Syd

Er SF og enhedslisten ikke venner?

Som SF'er følger jeg naturligvis Enhedslistens Årsmøde på TV. Og det går op for mig, at jeg er hovedfjenden. Socialdemokraterne vil man selvfølgelig samarbejde med - man "går ikke ind for magt, men indflydelse" - i modsætning til SF? Vi er derimod til fals for ministerbiler og portvin.

Nu kender jeg ikke ret mange SF'ere, der kan lide portvin - rødvin derimod måske, men når jeg har hilst på Søren Søndergaard til fælles 1. maj møder, har jeg da ikke haft fornemmelse af store uoverensstemmelser. Jeg har også lidt forbehold mod meget religiøse socialister - såvel Asmaa som Margrethe, som jeg har intense diskussioner med om etik. Jeg synger med enhedslistevenner, jeg er gift med en 'enhedslistemand'. Jeg sang for de fængslede unge fra Ungdomshuset, da de sad i Vestre fængsel, så jeg bliver faktisk ret sur over den meget nedladende holdning, som også Rune Lund lægger for dagen. Ja, jeg bliver faktisk rigtig ked af det. Er vi da for pokker ikke venner og fælles om en hel masse holdninger?

Kirsten Juul
SF'er og Oktoberkordeltager

Undervisningsministeriet dumper

Mine elever i 8. klasse blev testet i dansk i dag. Nu funderer jeg over formuleringerne i elevplanerne. Hvad med: Testresultatet, som ikke kendes på trods af, at oplysningerne skulle være tilgængelige dagen efter testen (og det vides ikke på nuværende tidspunkt hvornår de fremkommer) skal tages med et gran salt, da eleverne gennemsnitligt blev smidt af testen fire gange på de 45 minutter.

Eller hvad med: Testresultatet kendes ikke, da Bertel Haarders entreprenører ikke leverede varen. Eller måske: Som enhver god pædagog ved, er hastværk lastværk. Således også med elevplanerne, men her er de altså - dog uden medvirken fra undervisningsministeriet, der ikke så sig i stand til at levere et testresultat. Undervisningsministeriet beklager - og de ansvarlige vil blive hængt ud i dagspressen (ligesom lærerne er blevet i årevis). Men jeg tror, jeg lander på: Snakke, det ka' de - og hænge vi andre ud. Men når de selv skal te' å lave no'et, så dur det ikke. Hvad sagde vi?

Peter Ridder-Jensen
Horsens

EU må handle

Joschka Fischer retter her i avisen 3. maj en udsædvanlig hård kritik mod EU for at være for passiv i forhold til konflikten i Darfur i Sudan. Hård - men retfærdig. På et tidspunkt så det ud til, at EU tog sit ansvar alvorligt. I 2004 blev der bevilget 250 millioner Euro til den såkaldte 'fredsfacilitet for Afrika'. Ligesom EU også bistod den afrikanske union med både økonomisk og politisk støtte, da det her blev besluttet, at afrikanske tropper skulle søge at skabe fred i Darfur.

Det er prisværdigt men slet ikke nok. Der skal helt andre og langt mere vidtrækkende redskaber til. Og det haster. Myrderierne fortsætter, torturen fortsætter og mennesker drives stadigt på flugt fra hus og hjem. Vi har I Europa-Parlamentet forlangt, at EU som helhed skal indføre sanktioner mod den sudanske regering. Men det er desværre ikke sket endnu. Så herfra skal opfordringen lyde til Anders Fogh og Per Stig Møller: Gør nu noget. Kæmp kampen i EU. Fællesskabet må handle.

Dan Jørgensen
medlem af Europa-Parlamentet (S)

Steen Gades vildfarelse

I et indlæg 3. maj forsøger Steen Gade at bilde læserne ind, at mellemstatsligt samarbejde ikke kan være forpligtende. Hans motiv til denne misforståede argumentation synes at være hans begejstring ved tanken om, at Enhedslisten skulle være på vej til at acceptere den udemokratiske og centralistiske EU-model.

Mon ikke grundlaget for hans begejstring er lidt tyndbenet.

Mellemstatsligt samarbejde kan være tidskrævende og besværligt, men det er alligevel overraskende, at den erfarne Gade kan overse vigtige forpligtende aftaler baseret på mellemstatsligt samarbejde som for eksempel Montreal-aftalen om at redde ozon-laget.

Det hævdes ofte, at mellemstatsligt samarbejde er meget ineffektivt.

Det er muligt, at flertallets majorisering af mindretal umiddelbart kan forekomme mere effektivt, men realiteten er mere kompliceret end som så.

Hvis man i internationalt samarbejde gennemtrumfer en afgørelse, som en nation er utilfreds med, kan man roligt regne med, at denne nation næppe vil gøre noget effektivt for at leve op til afgørelsen.

Hvis nationer på mellemstatsligt grundlag (frivilligt) går med til bindende samarbejde, vil processen fungere langt mere effektivt. Derfor er Gades ensidige EU-propaganda vildledende på flere måder.

Niels I. Meyer
professor emeritus

Tolerance
Når nu vi ved, at det er os, der er bedre og mere udviklet end de andre, der klæder sig lidt anderledes og tror på noget -hvorfor er det så ikke os, der er de tolerante?

Jørgen Aanæs
Roskilde

Khaders exit
Som en agerdyrker der forlader den jord han selv har udpint, søger Naser Khader nu nye græsgange. Havde han dog blot gjort det for et år eller to siden. Jeg ønsker det Radikale Venstre god bedring. Måtte I nå frem til at kunne demonstrere, at politisk indflydelse kan bruges til andet end at mele sin egen kage.

Klaus Seidenfaden
Grenaa

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her