Læsetid: 4 min.

Læserbreve

Læserbreve bragt i dagens Information
7. maj 2007

En bedre sammenlingning
Hvorfor ikke sammenligne det at være antimuslim med det at være antisemit?

Jeanette Vindbjerg Nissen
Roskilde

Ægte dansk

30 pct. af befolkningen vasker ikke hænder efter toiletbesøg. Især mænd er slemme til at droppe håndvasken, når de 'bare' skal tisse. Tænk lige på det næste gang du, her i forsommervarmen, giver hånd til en mand - eller kvinde!

Anne Birgitte Nørgaard
Randers

Dejlige Braad Thomsen

"Han er en dejlig mand, ham bider argumenter ikke på," sagde i sin tid vestjyder om deres foretrukne folketingskandidat. Det samme gælder Chr. Braad Thomsen som i sin kronik 2. maj gentager den udlægning af tre skriftsteder (Matt.5.27, Lukas 13.1 og 19.27) som jeg gennem detaljeret argumentation gendrev sidst han havde dem fremme ( Information 26.9.2001). Der er ingen grund til at ofre papir på på en gentagelse, men endnu mindre grund var der for CBT til at repetere sine gamle uholdbarheder.

Jørgen Elbek
Odder

En altomfattende psykose

Allerførst tak til Christian Braad Thomsens fine kronik 2. maj 2007, hvor han bl.a. kommenterer og tilbageviser dele af Jakob Kvists udlægning af kristendommen 13. april. Det er rart at vide, at der er nogle, der er i stand til at gøre op med meget af det religiøse snak, der fylder min daglige avis! Hvornår stopper Information og dagspressen iøvrigt alt det forvrøvlede religiøse 'præk' som dagligt fylder avisernes sider? Jeg synes, at det har taget overhånd. Det virker efterhånden på mig som en altomfattende psykose! Tror redaktioner virkelig, at læserne er interesseret i sådan en dosis daglig 'religiøs suppe'? Ak ja, også Information 3. maj er fyldt med religionsdebat - Essayet 'Kan ord dræbe' med referencer til Koranen, Biblen og Adolf Hitlers Mein Kampf. Der er da andre tilgange til at debattere eksistentielle spørgsmål!

Kan nogen give mig en god forklaring på, hvorfor det religiøse stof får lov at fylde så meget? Sælger det flere aviser - eller hvad?

Jørn Johansson
Brøndby

Venstrefløjens internationale forståelse

Steen Gade svinger svøben over venstrefløjen for mangel på international forståelse. Med tal og tabeller og Marx i baglommen vil han overbevise venstrefløjen om Nyt Europas fortræffeligheder, nærmest bevise, at de folk ikke véd, hvad de selv gør.

Deres internationalisme tilskrives et bilateral fortidslevn i ledtog med mørkets dystre magter, den yderste højrefløj. Det er just det socialistiske spørgsmål, for hvem regerer i EU og i Verden? Højrekræfternes transnationalisme! Det mest nærliggende eksempel på demokratiets slagside og venstrefløjens naivitet er de nye krige i Iraq og Afganistan. De internationale institutioner er forlængst overhalet og tilsidesat af overstatslige kapitalinteresser. Steen Gades miljøscenarier omsætter Conny Hedegaard let og elegant til neomoralsk oprustning, men, som vi hører fra højre og venstre, er indsatsen et spørgsmål om overlevelse, altså helt andre forestillinger, som intet har med moral at gøre. Det har socialismen.

Per Diepgen
Halskov

Omskæring af drengebørn

En overlæge i kirurgi holder 2. maj sundhedsmæssige argumenter op mod det etiske grundlag for ovennævnte indgreb. Etik er for mig de overvejelser der gøres, når ondt skal skilles fra godt. Sundhed kan dermed godt indgå i etiske overvejelser; men en meget væsentlig etisk overvejelse er også, i hvor høj grad man kan tillade sig at overføre egne værdier, holdninger og motiver på andre. Enhver har krav på så meget respekt, at de fysisk-kropslige grænser kun overskrides i nødsfald. Så et fysisk-organisk indgreb på børn bør efter min mening kun foretages, når det er absolut nødvendigt for det konkrete barns sundhed - og forudsat at et sådant eventuelt indgreb ikke kan vente til barnet selv kan tage stilling. Så falder sundhedsargumentationen til jorden, fordi ingen af de af overlægen fremførte sundhedsrisici har betydning før voksenalderen begynder. Og vis mig den mand der efter skelsår og alder friviligt vil lade sig omskære på grund af nogle generelle sandsynlighedsbaserede hensyn til fremtidig sundhed. Så hvorfor og hvordan kan vi så tillade os at lemlæste vore børn ud fra en sandsynlighedslogik, som vi ikke vil bruge på os selv?

Jørgen Aanæs
Roskilde

Den moralske blindtarm

Hanne Reintoft har fået moralske betænkeligheder med hensyn til Asmaa Abdol-Hamids opstilling, og tidligere har en anden folketingskandidat for partiet samt andre fra enhedslistens 'ateistiske netværk' luftet deres utilfredshed.

Ja, hun bærer tørklæde, hun har sin egen hilsemåde, og det kan vi synes er upraktisk, men det kan vel næppe være en hindring for, at hun kan tale partiets sag i Folketinget? Og så tror hun efter sigende på Allah, (det gør cirka en milliard andre også) og hvad så ? Enhedslistens fremmeste opgave er næppe at afskaffe al religiøs tro - kristen, jødisk eller muslimsk, det vil være en håbløs opgave og tillige tåbelig og unødvendig. Troen på Allah eller Gud er ikke en hindring for at arbejde for et mere socialt retfærdigt og menneskeligt samfund, og ateisme fører ikke automatisk til et bedre samfund. Tværtimod bør vi være på vagt overfor den ufejlbare sikre overbevisning om, at alene vores verdensbillede er det eneste sikre enten vi står overfor religiøse fundamentalister eller ateistiske sådanne.

Erling Salomonsen
Værløse

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu