Læsetid: 4 min.

Nu må du da være glad!

Debat
12. juni 2007

År og dag er gået, siden sidst blev aflagt rapport om fru Nielsens opfattelse af dette og hint og mine mere eller mindre frie ord. Børnebørnene optager hende ærlig talt mere. Men forleden var hun pludselig i telefonen:

"Nu må du da være glad!"

- Jeg er altid glad.

"Vrøvl. Du mener jo, vi er ved at tage livet af livet. Eller naturen af naturen, som du siger. Johan (hendes ældste barnebarn) har også lige ringet og fortalt, at han havde læst, at almindelige fugle forsvinder fra det åbne land. Så læste han op fra et eller andet, at - og jeg skrev det ned til dig - "intensiv drift i landbruget i løbet af 25 år næsten har halveret bestandene i Europa af de mest almindelige ynglefugle i det åbne land. Blandt de arter, det er gået hårdt ud over, er sanglærke, rødrygget tornskade, bomlærke, vibe og skovspurv, der alle har været almindeligt udbredt i Danmark. Derfor opfordrer forskerne EU til at gennemføre en gennemgribende reform af den fælles landbrugspolitik, hvis støtteordninger og programmer har præmieret den intensive drift."

- Det kan ikke lade sig gøre. Det ville gå ud over den økonomiske vækst og forbruget. Så hellere lukke kæften på de støjende sanglærker.

"Det kalder du at være glad?

- Hvorfor skulle jeg så være det?

"Lotte Folke Kaarsholms interview i onsdags den 7. juni med Joel Kovel om dannelsen af første økosocialistiske Internationale til efteråret i Paris, Lise Richters interview tre dage før med de studerende, Adam Bank Lentz og Frederik Noltenius Busck, om virkelig grønne universiteter, der lægger hele den traditionelle undervisning og al forskning om, fordi naturen faktisk har sine grænser, Lars Borkings og Jesper Løvenbalk Hansens reportage i fredags fra G8-topmødet, som bl.a. citerer Walden Bello, filippinsk professor i sociologi og leder af ngo'en 'Fokus på det globale syd': 'Det eneste, der er kommet ud af G8, har været løfter og intet konkret. Jeg tror, at fokus på de mindre uoverensstemmelser mellem Merkel og Bush skjuler, at de deler tilslutningen til den økonomiske model, som har skabt problemerne. G8 vil løse klimaproblemerne med atomkraft og tekniske fix, i stedet for at angribe de virkelige problemer som er radikal reduktion af økonomisk vækst og radikal reduktion af forbruget specielt i nord.' Altsammen på blot en uge i Information alene. Nu må du da være glad."

- Når du nu siger det, men nogle af os prøvede dog allerede i 1970'erne...

"Det gider jeg ikke høre på, og Johan slet ikke. Tag dig sammen, mand, og vær glad. Forventer at se det i avisen i morgen. Farvel."

Bushs forskrækkelse

Her er så på opfordring for ikke at sige forlangende, hvorfor jeg er så overmåde glad.

Skal begejstringen over, at Merkel trods alt fik udnyttet Bushs forskrækkelse over omslaget i den amerikanske opinion så meget, at det allerværste blev afværget, ikke straks kvæle ethvert regulært håb i forsikringer om, at nu går alt igen ufatteligt godt, er det ganske rigtigt til at blive glad over, at det afgørende også bliver sagt. Endda refereret! Det formidable ved George Monbiots bog Globalt hedeslag - nu også på dansk, udgivet af Forlaget Fyrbakken - er, at der tilsyneladende ikke er det tekniske fix, sågar atomkraft, Monbiot ikke vender og drejer, for at vurdere dets brugbarhed. Uden at Monbiot skjuler det mest fornødne: "radikal reduktion af økonomisk vækst og radikal reduktion af forbruget specielt i nord." Man får fornemmelsen af, at Monbiots grundighed i omgangen med det tekniske fix netop er en følge af, at han ikke overvurdere dets betydning.

Henrykkende er det også, at de studerende åbenbart har indset, at erkendelsen af naturens grænser kræver omvæltning i al moderne tænkning, undervining, forskning og praksis- Ikke blot hvad angår de mest oplagte områder som statskundskab og naturvidenskab, men spændende over bogstaveligt talt det hele fra ateisme og teologi, litteratur og kunst til matematik og økonomi.

Som Joel Kovel så bevægende udtrykker det:

"Det kapitalistiske system er i dag genstand for en historisk uhørt total konsensus. Ikke desto mindre er de fleste godt klar over, at situationen er uholdbar." Den nye økosocialisme skal i modsætning til den gamle ikke hoppe på ideen om, at idealet er økonomisk vækst. "Og imens fører kapitalismen, jo mere den modnes, til stadig mindre social frihed, stadig mere overvågning og politi, stadig mindre reel frihed. I USA, hvor kapitalismen befinder sig i sit mest fremskredne stadie, er stemmeafgivelse stort set meningsløs. Der er ingen særlig forskel på partierne; de er begge slaver af akkumulation."

"Det er en historisk misforståelse, at socialismen skulle handle om, at staten skal eje alt. Socialisme er, at folk ejer sig selv. En reel frihed kan baseres på 'frit sammensluttet arbejde'. Her betyder 'frit', at man bestemmer over sig selv, og 'sammensluttet' er i Marx's forstand en sammenslutning, hvor den enkeltes frihed afspejles i fællesskabets frihed."

Tænk, at sådan noget (igen) bliver sagt. Og refereret! Jeg er glad.

ejla@information

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her