Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
30. juli 2007

Fyn til salg?

Tak til Lars Frost for hans morsomme forslag om at sælge Fyn og omliggende øer til højstbydende. Ja, det måtte jo komme. Ligesom Politikens agurketidsserie for et par år siden om livet på Lars Tyndskids mark. Det emmede af københavner-overlegenhed over for livet i provinsen.

Denne Lars Frost skriver som om, han er håbløst uvidende, hvad han naturligvis ikke er. Han véd jo godt, at Fyn har gjort sig så tydeligt gældende op gennem historien med personer som H.C. Andersen, Carl Nielsen, Thomas Kingo, Johannes Larsen, Frizt Syberg, H.Ø. Ørsted osv. - at man ikke pludselig kan se bort fra det. Ja, man er ikke i tvivl om det skal tages som en morsomhed. Men, kære Lars Frost, jeg gider ikke læse flere af den slags morsomheder. De minder mig for meget om en anden af bladets underleverandører, Bent Vinn Nielsen, som ustandselig afslører sin dumhed og uvidenhed. Men OK, nu er han jo også lollik.

Georg Søndergaard
Odense

Paranoia fra divanen

17. juli havde René Rasmussen (RR) en anmeldelse - som måske snarere skulle hedde et støttemanifest - af en ny-udgivet bog af den franske psykoanalytiker Jacques Lacan. Undervejs bliver der givet plads til en gang paranoia, som den psykoanalytiske selvforståelse er så rig på, selvom den er fuldstændig uden realitet. Af RRs anmeldelse fremgår, at totalitære styreformer (som vores, forstår man) ikke har plads til psykoanalysens omvæltende position, og man derfor i Frankrig og Storbritannien har villet forbyde anden terapi end kognitiv terapi og tilsvarende.

Så galt går det nu nok ikke, og det med den omvæltende position har vi nu også til gode at se. Sandheden var imidlertid, at flere uafhængige rapporter havde skabt nervøsitet i sundhedsvæsnerne og hos politikerne i de to lande. Af rapporterne kunne de nemlig læse

- At psykoterapi kan gøre skade. Ikke særlig overraskende kan man mene, men i mange år, har man anset 'lidt snak' for rimeligt uskadelig. Men overgreb og skader sker. Det er særdeles veldokumenteret.

- At det er yderst få terapier, der kan dokumentere en effekt - altså vise, at det faktisk hjælper at bruge den. Kognitiv terapi er ganske rigtigt den terapiform, der i de sidste 40 år mest intensivt har arbejdet på at demonstrere effekt. Ikke for at ensrette , men fordi vi synes, der må være grænser for, hvor meget nyttesløst gøgl, vi udsætter hjælpesøgende mennesker for.

Lacan var aldrig i tvivl: Kun psykoanalytikeren kan vurdere analysens kvalitet, udtalte han engang, da evaluering af terapi kom på tale. RR må undskylde, men jeg har aldrig fundet, at det lød hverken omvæltende eller videnskabeligt. Hvis andre ikke kan se os i kortene, hvem skal så rette vore fejl?

Lennart Holmklinikchef
cand.psych.

Tak til Asmaa Abdol-Hamid

Tusind tak til folketingskandidat Asmaa Abdol-Hamid fra Enhedslisten, fordi hun som sædvanlig modigt fremfører, hvad mange formentlig mener, men få tør stå frem og sige offentligt.

Selvfølgelig har den irakiske befolkning moralsk ret til at gøre modstand overfor fremmede troppers tilstedeværelse i deres land, forudsat, at dette ikke sker ved angreb på uskyldige civile.

Danmark har fra 2003 været en del af en besættelsesmagt i Irak, der har ført en ulovlig krig, med hundredetusindvis af dræbte til følge.

Invasionen skete uden FN-mandat, og med et flertal af befolkningerne i koalitionens lande som modstandere.

Og til argumentet med, at vi nu er der "på invitation fra den irakiske regering": USA's engagement i Vietnam skete også med 'invitation' fra den sydvietnamesiske regering. Og få vil vel i dag beklikke vietnamesernes ret til at forsvare sig mod amerikanernes krigsførelse dengang.

De udenlandske tropper i Irak er stadig, FN-mandat eller ej, en besættelsesmagt, der har 82 pct. af Iraks egen befolkning imod sig. Det bør derfor ikke give anledning til hverken forbavselse, forargelse eller fordømmelse at den irakiske befolkning vælger at tage sagen i egen hånd.

Henrik Madsen
København N

Villy's spin

SF's formand har vist problemer med at læse indenad, når han ifølge Information 26. Juli mener, at Asmaa Abdol Hamid's (AAH) udtalelser giver støtte til blandt andet al-Qaeda.

Både AAH og Enhedslisten (EL) har gentagne gange taget afstand fra terror, herunder USA's statsterrror. Der er selvfølgelig tale om spin fra SF's side, der skal skaffe et par stemmer. Sandheden er den, at SF er hoppet med på den paranoide og latent racistiske bølge i det her land. For det er mildest talt ikke en nyhed, at EL støtter et besat folks ret til modstand - herunder princippet om ret til væbnet modstand.

Når du, Villy, så taler om, at det handler om at stille politikerne til ansvar, så nærmer det sig hykleri. Hvis det var dit ærinde, hvorfor hopper du og SF så med på vognen, hver gang de borgerlige starter en hetz?

Hvis du vil have nuancer, kunne du eventuelt gøre dig selv den tjeneste at læse, hvad EL og AAH mener - i stedet for at løbe med halv vind.

I skal nok få nogle stemmer på jeres spin. Men dermed støtter I også regeringen og DF's verdensbillede, hvor 'vi' er de gode og usårlige og muslimerne er onde og altid må stå for skud - uden retten til at svare igen. Dén 'konkrete vurdering' deler jeg ikke, men jeg kan nu forstå, at SF's verdensbillede er overlappende med regeringen og DF's.

Peter Hegner Bonfils
medlem af Enhedslisten Hovedbestyrelse

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her