Kommentar

Metz misforstår medieudviklingen

DR er gået fra at være en monopoliseret valgmenighed til at være en digitaliseret valgmulighed. Det samme gælder DR's kulturformidling, hvor det ikke ser helt så sort ud, som man kunne få indtryk af i aviserne
I dag er hver 4. tema på DR2 fra kulturens verden, eksempelvis sender -Den 11. time- (foto) 100 programmer årligt. Det nye DR vil ramme danskerne med kulturstof der, hvor de er, i stedet for at tro, at alle kan samles til én enkelt slags DR kulturformidling. Netop omstruktureringer og nedskæringer på kulturområdet har mødt kritik.

I dag er hver 4. tema på DR2 fra kulturens verden, eksempelvis sender -Den 11. time- (foto) 100 programmer årligt. Det nye DR vil ramme danskerne med kulturstof der, hvor de er, i stedet for at tro, at alle kan samles til én enkelt slags DR kulturformidling. Netop omstruktureringer og nedskæringer på kulturområdet har mødt kritik.

Niclas Nordenström

2. juli 2007

Under overskriften 'Det likviderende DR' skriver Georg Metz i weekendens Information en svanesang over public service-institutionen. Det er ifølge Metz kulminationen på en deroute startet af tidligere generaldirektør Christian Nissen, som med sit vulgær-marxistiske regime sendte finkulturen til rismarkerne og efterlod en gruppe forudsætningsløse ledere, der holdningsløst vil give folket, hvad folket vil have: den laveste fællesnævner, der antyder, at vi alle deler samme værdier. "Gu gør vi ej. Må man ha lov at være her", skriver Metz.

Det er ærgerligt, at den sproglige ekvilibrisme også afspejler en manglende viden om, hvad DR rent faktisk sender. Men det mest ærgerlige er, at Metz som mediemenneske ikke har forstået, hvad udviklingen af den digitale teknologi betyder for mediebilledet. Han kan ikke se, at de mange nye kanaler, digitaliseringen giver os, underbygger hans grundlæggende filosofi: At vi ikke deler de samme værdier. At vi ønsker os forskellige tilbud på forskellige tidspunkter, alt efter hvordan vi lever, hvad vi interesserer os for, og hvilken situation vi befinder os i.

Gu gør vi ej

Georg Metz tegner et billede af DR som en ensrettet virksomhed, der taler med een stemme og eet indhold ud fra de samme værdier, og til det må jeg bare sige: 'Gu gør vi ej. Må vi ha lov at være her'. Det kan ikke være rigtigt, at Metz for alvor mener, at DR taler på samme måde til danskerne på DR1 og DR2, på P1, P2, P3, P4 og dr.dk. På DR Boogie og DR Nyheder, DR Jazz, DR Rock, på Skum, DR Debatten, DR World og DR Allegro for bare at nævne nogle af de muligheder, der er opstået på grund af den digitale udvikling. DR har en bred vifte af tilbud, der kan bruges af både den alment interesserede og den specielt interesserede. En udvikling, hvor DR fra at være en monopoliseret valgmenighed er blevet til en digitaliseret valgmulighed.

Det samme gælder DR's kulturformidling, hvor det ikke ser helt så sort ud, som man kunne få indtryk af i aviserne for tiden. I dag er hver 4. tema på DR2 fra kulturens verden, Den 11. time sender 100 programmer årligt, Smagsdommerne kører hver uge, ligesom vi på P2 hver uge dækker både kunst, teater og litteratur. Filmland udvider vi næste år med et filmmagasin på TV, og på P1 vil vi udover Kulturnyt fra nytår sende kultur fredag formiddag. Derudover gør vi alt for at skræddersy kulturformidlingen på forskellige kanaler og i forskellige medier. Det, vi kalder at ramme danskerne med kulturstof der, hvor de er, i stedet for at tro at alle kan samles til én enkelt slags DR kulturformidling.

Licensbetalere er forskellige

Georg Metz skriver, at det er 'bøvet', når DR taler om at være der, hvor danskerne er, men det handler jo netop om at acceptere forskellige værdier og forskellige behov. I DR sætter vi os ind i, hvordan danskerne bruger medier, og hvad de bruger dem til. Det gør vi for at kunne gøre gavn for så mange forskellige licensbetalere som muligt. Ikke fordi vi tror, vi kan ramme alle på en gang. Den tid er definitivt omme, og det var faktisk den medieudvikling, Christian Nissen forudså og var med til at geare DR til at møde. Tanken om at give folk så mange frie valg som muligt forekommer mig ikke særlig vulgær, marxistisk. Den understøtter, at DR samme dag kan interviewe Lise Nørgaard i Aftenshowet på DR1, forklare historien om kontratenorer på P2, mens Mette Moestrup læser sine digte op på DR2 lige efter, at vi har sendt direkte fra Biennalen i Venedig. Vi har faktisk aldrig nogensinde før i historien sendt så mange forskellige og specielle programmer, som vi gør i dag. Blandt andet fordi vi lytter til folks behov.

Følger man Georg Metz, skal DR være ligeglade med dem, vi sender til. Vi skal ansætte kloge hoveder, der kan bestemme, hvad folk skal have. Det minder mig om en medievirkelighed, vi forhåbentlig aldrig kommer tilbage til, hvor Georg Metz tonede frem på skærmen og var aftenens eneste tilbud på TV i Danmark.

- Torben Smidt Hansen er kulturchef i DR

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu