Kommentar

I Pinochets skygge

Debat
13. juli 2007

Måske vil det interessere Informations læsere, at bladets nye direktør Morten Hesseldahl skrev en kronik i Jyllands-Posten sidste år (den 28. maj), hvor han delvis forsvarede arven i Chile efter diktatoren Pinochet. Hans kronik indeholder usandheder, som enten afslører en evne til at udtale sig mod bedrevidende eller ganske enkelt en stærkt højreorienteret tankegang. Ingen af delene lover godt for Information.

Hesseldahl relativerer i artiklen diktaturets ugerninger ved at beskrive 'fremgangen' under den chilenske diktator. Han konkluderer: "Skal et land udvikles, er demokrati ikke nødvendigvis det primære. Opbygningen af institutioner, der kan beskytte individets udfoldelse og det private ejerskab, er det afgørende".

Det kan vel godt give anledning til bekymring, at den kommende direktør har et så blakket et forhold til begreber som demokrati, menneskerettigheder og institutioner.

Pinochet (her kaldet en "egenrådig" leder) væltede med USA's støtte en demokratisk valgt regering, som var slået ind på en mere social retfærdig udviklingsvej. Tusinder blev indfanget i kz-lejre og tortureret, og 3.100 blev myrdet.

'Det tunge ansvar'

Morten Hesseldahl påstår, at den reformvenlige regering under Salvador Allende skabte kaos. Han overser, at dette blev skabt af en borgerlig opposition og presse, der i ledtog med USA skabte panik i et ønske om at sabotere en udvikling i retning af mere social retfærd. Formålet var at fremprovokere et statskup, hvad der også ganske lykkedes den 11. september 1973. Informations nye direktør applauderer:

"Landet var i opløsning- Ansvaret for at sikre ro og orden lå på skuldrene af den general, som Salvador Allende netop havde udnævnt: Augusto Pinochet. Situationen var indlysende håbløs, og Pinochet valgte at tage sagen i egen hånd".

Venstrefløjens reformlinje nød ellers fremgang ved valget i marts 1973, få måneder før kuppet. Og Hesseldahl nævner ikke, at "det tunge ansvar" med at sætte demokratiet ud af spil påhvilede Pinochet, fordi den demokratisk sindede tidligere hærchef, René Schneider, meget belejligt var blevet myrdet af CIA i 1970. Men ok, nu er det jo ikke demokrati, der ligger Hesseldahl på sinde, men angiveligt institutioner og ejendomsret. Netop det i latinamerikansk sammenhæng enestående demokratiske institutioner i Chile fik Pinochet smadret.

Anbragte millioner

For så vidt angår den private ejendomsret gjaldt den selvfølgelig ITT og de andre store udenlandske selskaber, der bidrog til kuppet. Men ikke for den oprindelige befolkning. Mapuche-indianerne fik af Pinochet frataget hundredetusinder af hektarer jord, som blev overladt til multinationale tømmerselskaber. Den dag i dag har Chile ikke - i modsætning til samtlige sine nabolande - underskrevet FN's ILO-konvention om oprindelige folks rettigheder. Hesseldahl taler om begrænset korruption under Pinochet, men diktatoren anbragte millioner på egne konti i Schweiz m.v., og de sociale uligheder eksploderede.

Informations spalter har nyligt - sikkert med rette - formelig boblet over af lobhudling af den afgående direktørs indflydelse på bladet. Lad os håbe, at der fremover vil være vandtætte skotter mellem redaktion og direktion på Information!

Med et vingeskudt DR og med Hesseldahl på Information kunne man ellers få den bedrøvelige tanke, at kulturkampen var vel ført til ende, og at højreorienteret ensretning nu endegyldigt vil nedsænke sig over Danmark.

SVAR: Som det også kunne læses i avisen onsdag den 11. juli som svar på et læserbrev er Morten Hesseldahl pr. 1. august ansat som administrerende direktør på Dagbladet Information A/S med ansvaret for bladets og koncernes økonomi. Han har stor erfaring som leder af kreative, kommercielle virksomheder, og hans private, politiske holdninger har aldrig haft indflydelse på hans rolle som publicist. Hvad Morten Hesseldahl derudover har brugt sin ytringsfrihed til, er sagen fuldkommen uvedkommende. Men det kan da til almindelig oplysning endnu engang slås fast, at Information har en dobbeltledelse med vandtætte skotter mellem de redaktionelle og administrative ledelsesfunktioner. De har været intakte under den afgående direktør, og det vil de også være under den kommende.

Palle Weisansvarshavende chefredaktør

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her