Kommentar

Ritt rimer på demokratisk fallit

Brud på budgetforliget, brud på demokratiske spilleregler og almen anstændighed, skamridning og løgn frem for udvikling og dialog, tillidsbrud og fortielser, magtbrynde og utroværdighed. Hvad så nu?
Debat
13. juli 2007

Ritt Bjerregaard, Københavns overborgmester, rider nu, iført den vanlige, anstrengt smilende imødekommenhed over for pressen, stormen af oven på sit svigt og løftebrud, jævnfør hendes udtalelser til Berlingske Tidende den 10. juli.

Hun benægter at have brudt sit løfte om 5.000 billige boliger til 5.000 kroner månedligt i løbet af fem år, afgivet af hende før valget, husket af de mange københavnere, der nu må føle sig dobbelt svigtet.

Ritt benægter at have brudt løfter, men hun har dog med det seneste udspil brudt budgetforliget af september 2006 på Rådhuset om Kløvermarken. Det skal blive interessant at se, om de Radikale og SF på egen hånd kan reagere på dette aftalebrud.

Nu er også Ritts angivelige målgruppe, pædagoger, sygeplejersker, lærere og politibetjente, svigtet - og det er ikke Ritts skyld, siger hun - det er markedet, der har svigtet, og det er regeringen, der spænder ben. Det er samfundets skyld, kan man sige.

Men det er ikke kun markedsmekanismerne, Ritt ikke havde taget forbehold for i sine visioner - det er også de mennesker, der modsætter sig hendes skandaløse veje til målet - store befolkningsgrupper, der har taget til genmæle mod hendes planer om at omdanne et grønt åndehul som Kløvermarken til et spekulationsobjekt, der kan misbruges til at kapitalisere og finansiere byggeri andre steder i byen. Disse menneskers holdning er ikke værd at beskæftige sig med, mener Ritt.

Ritt rimer på demokra-tisk fallit. Optakten til et fallitbo.

Kløvermarken kvæles

Kløvermarken skal mishandles og kvæles - og her kan så bo velhavende mennesker i dyre ejerboliger, borgere der netop ikke er politibetjente, lærere, sygeplejersker eller pædagoger - velhavere, som i forvejen kan skaffe sig ejerboliger i massevis i det enorme udbud af disse i København. Uden bopælspligt, forstås.

Bo i Paris, hold ferie i din luksussuite på Kløvermarken - og vær med til at hjælpe Ritt til et eftermæle, en overborgmester, der vil gå over i historien. Og få i tilgift en fremtidig ret til at kvæle idræts-livet og stoppe det grønne åndehul til. Et byggeri, som, hvis det gennemføres, vil være i strid med den 'fuldmagt', som ligger i budgetforliget fra efteråret 2006.

Selve byggeriet vil blive ekstremt dyrt med enorme omkostninger i forhold til intern trafikafvikling, parkering og generel infrastruktur i en by, der næsten er på størrelse med Frederikssund.

Ritt er i sin selvoptagede ihærdighed for at skabe sig et eftermæle i form af et monumentalt byggeri, desværre ikke ynkværdig. Hun er snarere en dreven og farlig katastrofe for demokrati og sund byplanlægning. Og sund fornuft.

Processen til nu har båret stærkt præg af egenrådighed og magtbrynde, dog overhalet klart indenom af en fælles front mellem de tre forligspartier, hvor utroværdigheden har markeret sig allermest.

Ritt råder på rådhuset, nogle siger endog enevældigt, men det er ikke sandt. Hun styrer med hård og hæmningsløst hensynsløs hånd sine tropper, men er dog også suffleret af en pudret scenekunstner og en ynkværdig forsamling af fallerede SF'ere, der stykvis sælger ud af demokratiske principper i det københavnske folkestyre.

Dialogen

Rammen om debatten og dialogen flytter sig af gode grunde ofte væk fra et byplanmæssigt og rekreativt perspektiv på en planlagt destruktion af Kløvermarken - og hen til det overordnede tema billige boliger.

Alliancepartnerne flytter sig også. Således kan Følgegruppen mod Boligbyggeri på Kløvermarken finde støtte hos erklærede modstandere af bestræbelserne på at skaffe billige boliger til københavnerne, selv om hele det folkelige bagland bag gruppen støtter ideen om billige boliger.

Problemet er, at overborgmesteren synes at være den eneste helt sikre garant for, at temaet billige boliger ikke kan drøftes, hvis man ikke accepterer at kvæle Kløvermarken. Og det er fordi, dette planlagte overgreb er hendes redskab til at knægte modstanden på rådhuset signalere sin disrespekt for borgernes skepsis og modvilje.

Der fremføres selvfølgelig mange gode spin-argumenter, sådan som vi kender dem fra utallige andre manipulerede beslutninger hen over hovedet på befolkningen - for eksempel, at der ikke forsvinder én eneste boldbane, at det gøres for at give idrætslivet et løft, at det kan fungere i et gnidningsløst samliv mellem boldliv og beboelse, at det bliver billigt at bo i. Postulater, myter - og indimellem regulære løgne.

Man siger, at med et godt mål i sigte kan man samarbejde med fanden selv. Men Ritt vil jo ikke samarbejde.

Så der er brug for samarbejdspartnere, der vil både billige boliger og en ansvarlig byplanlægning med respekt for byens borgere og byens åndehuller. Og dens historie og udvikling.

Steen Alberts er talsmand for følgegruppen mod boligbyggeri på Kløvermarken

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her