Læserbrev

Vend dig mod virkeligheden, Jens Hald

30. juli 2007

Onsdag aften optrådte jeg sammen med Jens Hald Madsen, udenrigsordfører fra Venstre, i Deadline på DR2. Det var en forstemmende oplevelse.

Det var vanskeligt at komme til orde, og selve indslaget sluttede med, at Jens Hald Madsen angreb alle vi NGO'er for ikke at ville engagere os i det humanitære arbejde i Irak.

Baggrunden for Jens Hald Madsens kritik var hans helt forskruede billede af situationen i Irak, som stabil og klar til at modtage en humanitær genopbygning.

Men nu må Jens Hald Madsen stoppe med denne fuldstændig useriøse beskrivelse af situationen, og så vende sig imod virkeligheden, så vi kan få sat en indsats i gang for at forhindre en truende humanitær katastrofe.

Det glansbillede Jens Hald Madsen tegner af situationen i Irak er en hån imod både de danske soldater, som med livet som indsats forsøger at løse et umuligt mandat og en hån imod den irakiske civilbefolkning, som dagligt lever på kanten af en humanitær katastrofe.

Hån mod NGO'er

Og endelig er det også en hån imod de humanitære nødhjælpsorganisationer, som seriøst og professionelt forsøger at hjælpe, alt det man kan.

Men som samtidig må indse, at man i den nuværende situation ikke kan sende ubeskyttede nødhjælpsarbejdere ind i en irakisk virkelighed, hvor f.eks. danske soldater ikke kan forlade lejren uden at det sker i pansrede vogne, ad hemmelige ruter og uden stop undervejs.

Den glansbilled-virkelighed, som Jens Hald fremstiller er en virkelighed som kun findes ét sted, og det er i regeringens strategipapirer. Danske officerer, tolke, humanitære organisationer, FN og alle andre som er tæt på konflikten dementerer dette glansbillede.

Og man beretter samstemmende om en sikkerhedssituation og en humanitære situation som er blevet betydelig forværret. P.t. kan man alene forsøge at komme igennem med akut nødhjælp i store dele af Irak.

Situationen i Irak er for alvorlig til at man kan tillade sig at manipulere med virkeligheden for at redde, hvad reddes kan af en fejlslagen strategi.

Få FN på banen

Det gælder om at drage lære af det skete og så gælder det om hurtigst mulig at få FN meget aktivt på banen for om muligt at skabe en platform med mere fred og stabilitet, så FN i samarbejde med internationale NGO'er og lokale irakiske kræfter kan få formidlet akut nødhjælp og på sigt få begyndt en langsom genopbygning med irakerne som aktive medspillere i processen.

Læren må være at inden man i fremtiden bevæger sig ind i sådanne konflikter, så skal man have en gennemtænkt strategi og samtidig skal man have sikret at civilsamfundet står klar med troværdige kræfter, som kan udfylde det tomrum som opstår efter en diktator.

I fremtiden vil man opleve flere af denne type konflikter, som medfører humanitære katastrofer.

Derfor vil jeg igen opfordre til et øget samarbejde mellem staterne, NGO'erne og militæret, så man kan etablere indsatser, hvor mandaterne er klare og hvor man sikre en bred faglighed og en lokal forankring bl.a. gennem de partnerskaber vi NGO'er har etableret.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu