Kommentar

Hvordan kan han sige det?

Formand for Dansk Metal, Thorkild E. Jensen, ønsker topskatten hævet. Det er nye toner fra den side, men i Danmark år 2007 er det blevet muligt for en fagforeningsboss at sige den slags. Et resultat af statsministerens kultur-kamp, mener forfatter og samfundsdebattør Morten Albæk
Debat
25. august 2007

"Da jeg så det i morgen-tv, var jeg først ved at få kaffen galt i halsen. Men da jeg så hørte det hele, synes jeg egentligt, at det var godt nok. Man skal have hele omfordelingspaletten med. Han vil jo ikke gøre ligesom regeringen," siger Kurt Nielsen, formand for Dansk Metal Aalborg om hans landsformand Thorkild E. Jensens udtalelser om at hæve grænsen for topskatten.

Metal-formanden var altså ifølge Kurt Nielsen alligevel ikke pludseligt blevet offer for en borgerlig sindslidelse.

Men det er ikke desto mindre et nybrud, at en formand for Dansk Metal taler for at hæve grænsen for topskatten.

"Det nye er, at man som fagforeningsboss kan sige, at man ønsker en lempelse i topskatten, uden at man på stedet bliver stigmatiseret som dybt uansvarlig, asocial og usolidarisk," siger forfatter og samfundsdebattør Morten Albæk.

"Det, han siger, er jo det, man tidligere har hørt Bendt Bendtsen-kloner i Dansk Industri og DA stå og messe. At han har nogle medlemmer, der har en stigende indkomst og derfor betaler mere i skat. Så hvis de skal have et incitament til at arbejde, skal de have en større del af den sidst tjente krone," siger han.

Topskat for alle

Morten Albæk mener, at Thorkild Jensens udtalelse skal ses i lyset af den kulturkamp, som statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har ført, siden han overtog formandsposten i Venstre efter valget i 1998.

"Det er lykkedes statsministeren at gøre skattestoppet til noget naturgivent. Og på ryggen af det har han fået synliggjort, at topskatten ikke bare er en skat for overklassen og den veluddannede del af middelklassen. Men at den også rammer helt almindelige arbejdsomme arbejdere. Han er lykkedes med det i en sådan grad, at fagbevægelsen nu selv advokerer for det," siger Morten Albæk.

Det er et faktum, at en meget stor del af Thorkild Jensens medlemmer i Dansk Metal i dag betaler topskat. Over en tredjedel af dem og i alt cirka 28.400 ifølge en rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Men Morten Albæk mener ikke, det i sig selv ville være nok til, at en fagforeningsformand kunne slippe af sted med at anbefale at hæve grænsen for topskat.

"Både ved valget i 2001 og 2005 lå fagbevægelsens medlemmer solidt fra det midterste lag af middelklassen og opefter. Men det, de ikke kunne få sig til at sige i 2001 og 2005, kan de nu i 2007 sige fuldstændig risikofrit - og sådan set uden ideologisk tilhørsforhold. For det at sænke topskatten er ikke længere et entydigt borgerligt standpunkt. Det er bare sund fornuft. Og der har Anders Fogh sejret ad helvede til. Han har gjort en reducering af topskatten til noget, ikke-klassisk borgerlige vælgere argumenterer for," siger Morten Albæk.

Uretfærdigt system

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet er enig i, at Thorkild E. Jensens udmelding ikke er så politisk brændfarlig som for år tilbage.

"Topskatten rammer ikke længere kun de rige, og jeg tror ikke, at der er nogen særlig uenighed mellem Socialdemokraterne og Dansk Metal. Socialdemokraterne er bare i øjeblikket bundet af skattestoppet," siger han.

Han mener også, at man kan tale om en decideret uretfærdighed i det danske skattesystem.

"Hvorfor skal en ganske almindelig metalarbejder betale topskat? Man kan spørge sig selv, om det har noget med retfærdighed at gøre? Men vi beskatter under-Danmark ret hårdt, og det er sådan set konklusionen på det danske skattesystem," siger Flemming Ibsen, der mener, at man for lang tid siden burde have indekseret skattegrænserne, så de følger med reallønudviklingen.

Konsekvensen af de faste grænser, der er i dag, mærker man mere og mere blandt Kurt Nielsens medlemmer i Dansk Metal Aalborg.

"Jo flere lønstigninger de får, jo tættere kommer de på topskatten. Især i år vil der være mange, der render op i den klasse," vurderer Kurt Nielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her