Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
20. august 2007

Fogh naiv?

Hans Børsting
Birkerød

Hvis Anders Fogh Rasmussen virkelig har troet, at befolkningen i Basra havde budt de danske soldater velkommen vinkende med danske flag, som danskerne i 1945 modtog de allierede soldater med amerikanske og engelske flag, så må han da være usandsynligt naiv.

Hvad gik galt?

Jørgen Groth,
Hundested

Vedrørende Irak-krigen bliver spørgsmålet stillet: hvad gik galt?

Jeg vil gerne give mit bud på det. Det gik galt ift de erklærede intentioner: at indføre demokrati i Irak. Ingen erfaringer i historien viser at nogen kan indføre demokrati med våben. Demokrati vokser gradvist op nedefra. Fogh siger irakerne fik tilbud om demokrati! Hvor grænseløst naiv eller bevidst manipulerende kan en politiker være? Der er åbenbart ikke nogen grænse. Fjerner man en diktator med magt, en diktator som har holdt modsætninger mellem befolkningsgrupper nede med tyrani, så får befolkningen kaos og vold mellem befolkningsgrupperne og ikke et tilbud om demokrati.

Så det gik galt ift de erklærede intentioner pga naivitet hos nyreligiøse/konservative/liberale kræfter i USA og Danmark.

Måske gik det ikke galt ift de reelle intentioner: at sikre USA og den vestlige verden adgang til Iraks olje. Ny-konservative i USA og liberale i Danmark har ét reelt mål: markedet skal vokse. Set ud fra det mål, er det ikke gået galt: den vestlige verden har eller får adgang til Iraks olje.

Så måske bliver befolkningen i USA og Danmark udsat for bevidst manipulation eller spin: man siger et og gør noget andet. Det faktiske forløb kunne tyde på det.

Det lugter-

Peter Hess-Nielsen

Der lugter og er ulækkert på mange skoletoiletter. Der er dårligt eller direkte sundhedsskadeligt indeklima på mange skoler. Skolebygningerne forfalder. Det er ikke noget vi tror, det er noget vi ved ! Men nu kommer Fogh heldigvis hjem fra ferie og sætter tingene på plads - Vi kan ikke være bekendt at bygningerne forfalder og toiletterne er ulækre, siger manden som igennem 5-6 år har styret den kommunale økonomi benhårdt.

Efter en 5-årig og helt bevidst smalhals- og gnierpolitik overfor kommunerne vil Fogh nu optræde som julemand og tilbagelevere nogle af de manglende penge.

Da Enhedslisten sidste år stillede forslag om penge til forbedring af skolebygninger blev det afvist af regeringen og Bertel Haarder sagde bl.a. at han ville "anfægte det synspunkt, at folkeskolen i almindelighed skulle mangle penge".

Men nu skal Irak-krigen glemmes og der skal trylles en velfærds-Fogh frem til et kommende valg.

Det er jo smart nok - Fogh holder fortsat kommunerne i et jerngreb med den ene hånd og deler så selv milde gaver ud med den anden hånd.

Måske ender det med en sponsoraftale. Tænk jer en lille plakette på skoletoilettet, hvor der står: Hvad kommunen ikke kunne klare - har Anders ordnet. Dette toilet er renoveret med midler fra regeringens hjælpefond for skoler.

Ret til enestue for døende

Erik Bach,
Billund

Så kom Socialdemokratiets stort opreklamerede forslag 'Til en stærk offentlig sektor'.

På sundhedsområdet kan læses. "Ret til enestue for døende". Endvidere står der

"Ret til en seng på en stue ved indlæggelse - senge på gange og i baderum er uacceptable".

Man skulle tro, det var noget der stammede fra det østtyske kommunistpartis partikongres før kommunismens sammenbrud.

Har Socialdemokratiet slet ikke fattet, at borgerne i Danmark i 2007 kræver frit valg, så de kan fravælge (offentligt ejede) sygehuse, hvor der ikke kan tilbydes patienterne ordentlige forhold?

Ordene 'frit valg' findes kun et sted i Socialdemokratiets oplæg. Det handler om at lægge afstand til regeringens ønsker om, at borgerne skal have frit valg, når det gælder offentlig service.

Lad dem blive

Anne Ehlers,
sognepræst Århus

Sarah er pt. ansat i et hjemmeservicefirma og gør rent i vores hus. Hun er fra Afghanistan og gift med en mand, der er politisk flygtning. De har to børn, der er født i Danmark. Situationen er nu sådan, at de godt kan rejse tilbage uden at frygte for deres liv.

Hun er 25 år, har været her i 5 år og taler godt dansk. Og 1. september skal hun påbegynde sin uddannelse som social- og sundhedsassistent.

Men det skal hun så ikke alligevel, står det til de danske myndigheder. For hendes og ægtefællens opholdstilladelse ophører pr. februar 2008.

Her springer kæden af!

Vi mangler arbejdskraft, ikke mindst i den offentlige sektor. Vi skal have flere udlændinge til landet, vi mangler hænder, siger statsministeren.

Sarah og hendes familie er her allerede. De holder af vores land og vil gerne fortsat virke her. Lad dem dog blive af hensyn til vores fælles fremtid!

Rygere er misbrugere

af Bo Jacobsen,
København

Det er jo helt fantastisk, at en gruppe misbrugere mener at have ret til at tvære deres misbrug ud i hovedet på alt og alle, blot fordi de er mange.

Er man ryger er man misbruger. Fuldstændig på samme måde som hvis man er morfinist, alkoholiker eller på anden måde misbruger. Det er ikke samme form for misbrug. Virkningen er anderledes og skaderne på kroppen ligeså.

Modsat andre former for misbrug er rygning også direkte fysisk skadeligt for de mennesker som befinder sig i nærheden af rygeren. Man kan beviseligt få lungecancer af passiv rygning!!

Hverken at skyde heroin, drikke eller at sniffe kokain er fysisk skadeligt for de som befinder sig tæt på misbrugeren.

Hvis narkomaner, alkoholikere eller andre misbrugere, samlede underskrifter ind og holdt massemøder, for at kræve ret til at udfolde deres misbrug hvor som helst, ville der blive ramaskrig i pressen.

Rygere mener sig åbent i en position, hvor deres antal retfærdiggør, at de med deres misbrug, udsætter andre for skadevirkningerne af deres misbrug.

Så hellere folk der fix'er på offentlige steder, det bliver man da ikke syg af!!

Men det er jo typisk for den danske folkemoral: Bare man er nok og skaber sig længe nok, så bøjer flertallet sig konfliktsky og i støvet for mindretallet.

Og må vi så bede om en konsekvent rygelov, der een gang for alle udrydder al rygning fra alle offentlige rum.

Objektivitet i overleveringen

Michael Møllgaard,
Skanderborg

Debatredaktionen har valgt ikke at bringe mine detaljerede kommentarer til den danske teksts forvanskninger. Og NIL har valgt at afvise, at der overhovedet har fundet forvanskninger sted. Så lad mig tage blot eet af mine eksempler, og bede NIL forklare nøjagtigt, hvordan nedenstående oversættelse får "teksten til at flyde bedre" og "præciserer visse pointer".

Det drejer sig om artiklens afsluttende konklusion. Originalen lyder således:

"There is one final sense in which Dawkins' targets have no contiguity. The professor is greatly exercised by the profits which dodgy faith healers and therapists make from the gullible - indeed he appears to believe that the practitioners' principal motive is financial greed. It's true that there are some American TV evangelists who have done very well out of the God business; but anyone who became a Catholic priest - or indeed a Church of England cleric - for the money would have to be even crazier than Dawkins thinks they are."

Det bliver i NIL's oversættelse til:

"Den religion, som Darwins Rottweiler vender sig så frådende imod, er med andre ord i vidt omfang en ren karikatur, som han selv har kogt sammen".

SVAR: Den passage, der citeres, har jeg udeladt - ikke oversat - fordi den simpelt hen ikke er relevant for en dansk offentlighed (præster i Danmark er i modsætning til præster i Church of England ikke just underbetalt). Den afsluttende bemærkning er en tilføjelse for egen regning, der giver kronikken den form for konklusion, som den ellers ville savne. (NIL)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her