Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
8. august 2007

Terrorister eller frihedskæmpere

Det drejer sig dels om, hvordan vi ønsker at se og dels om, hvad vi ønsker at kalde det.

Modstandsbevægelsen i Danmark i ca. 1943-45 bekæmpede med våben i hånd Danmarks regerings og Rigsdags-politik med det klare formål at nedbryde den. Hvad kalder man folk, der gør sådan noget?

Heldigvis vandt USA, Storbritannien og USSR krigen. Havde Tyskland vundet, havde vore helte ikke været frihedskæmpere, men terrorister, og frikorps "Danmark"-soldaterne været helte.

Uanset den rent militære betydning af modstandsfolkenes indsats, havde den i hvert fald, sammen med andre faktorer, den uvurderlige betydning, at Danmark kom i det gode selskab. Det skal vi aldrig ophøre med at takke dem for.

Men der er ikke nogen sandhed. Der er vindere og tabere. Og vinderne definerer, hvad der skal opfattes som sandhed og hvilke betegnelser, der skal bruges.

Tom W. Petersen
Frederiksberg

Fokus på løn og arbejdsvilkår

Med sin sædvanlige skarpen pen fortæller Lars Qvortrup den 6. august, at optagelsestallene er en katastrofale for vidensamfundet, og at det faldende antal af ansøgere på skole- og biblioteksområderne rammer første led i den vidensøkonomiske fødekæde. Nu er det sådan, at børn ikke fødes som seks-årige, og at første led i den videnøkonomiske fødekæde rent faktisk institutionaliserer sig i vuggestuer og børnehaver. Her dannes grundlaget for personen og det læringspotientiale, der er så vigtig som medspiller i videnssamfundet og i karrierer som verdensborger. Katastrofen får dermed et større omfang end som så, fordi optagelsetallene på landets pædagogseminarier også er faldende.

Imidlertid skal der nok mere end kampagner til for at tiltrække de unge. Lad mig også foreslå et stækt fokus på løn og arbejdsvilkår.

Michael Egelund
Formand BUPL Storkøbenhavn

Løn og valgflæsk

- Sælges: Populistiske holdninger, som kan varme nogle taburetter på Christiansborg.

- Pris: 28 milliarder og bunden ud af Danmarks økonomi.

- Målgruppe: Den danske befolkning - særligt de offentligt ansatte.

Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne står i øjeblikket på tæer for med skingrer stemme at råbe højest: "De offentligt ansatte - og især SOSU'erne - skal have mere i løn". Dermed gør begge partier op med 100 års fleksibelt arbejdsmarkedssystem som øvrige europæiske lande misunder os - samt sat kursen mod vores fælles husholdningsbudgets (nationaløkonomi) kollaps.

Det overrasker mig overhovedet ikke at Dansk Folkeparti finder på den slags uforskammede uansvarligheder. Men det ærgrer mig, at socialdemokraterne falder til den slags - et parti som ellers er ganske seriøst og ansvarligt.

Som medlem af Det Radikale Venstre (og offentlig ansat) har jeg sympati for ønsket om mere i løn, frynsegoder og bedre arbejdsforhold for alle offentligt ansatte. Men det er meget farligt at overlade løn til skiftende politiske flertal, folkestemninger og hovsa beslutninger. Derfor håber jeg, at Pia Kjærsgaard og hendes ligesindede vil holde snuden for sig selv - til gavn for arbejdsmarkedssystemet og hele Danmark. Løn og overenskomster varetages bedst af arbejdsmarkedets parter - og jeg er tryg ved hver vores faglige organisationer.

Michael Gravesen
Folketingskandidat (B)

Uacceptabel prokommunisme

Det er foreslået, at Pumpehusvej i Københavns Kommune ændres til Thomas Koppels allé. Men Venstres medlem af Københavns Borgerrepræsentationen, Lars Dueholm (LD) kan ikke støtte for-slaget, da kunsteren Thomas Koppels politiske holdninger er uacceptable. Nå da. Er Danmark da ikke et demokrati?

Partiet Venstre præsenterer ellers sig selv som et "liberalt parti med højt til loftet". I denne sammenhæng er den højloftede dagligstue i den borgerligt-liberale patricia villa vist nok forvandlet til en tugthuscelle i en koncentrationslejr i 1930'ernes nazi-Tyskland. Dengang var det også forbudt, at være kommunist. De 'højreradigale' havde magten: med ødelæggende konsekvens. Men historien gentager sig beklageligvis åbenbart.

Men LD's holdninger står jo nok ikke uden opbakning i den borgerlige blok. Det er jo antageligt også et udslag af V, C og O regeringens "værdikulturkamp" imod alt det der er anderledes. Herun-der venstrefløjen i Danmark. Og hermed kommer partiet Venstres hykleriske og demagogiske holdninger for alvorligt for en dag.

Derudover: har 'kulturminister' Brian Mikkelsen mon også en demagogisk kultuborgerlig finger med i spillet?

Det skulle vel i øvrigt være en velkendt sag, at Thomas Koppel, Anisette, Savage Rose, etc. er kendt for deres fantastisk engagerede musik, kunst, samt bidrag til den danske scene, kulturliv. Som andre havde Thomas Koppel jo også en borgerret til, at have politiske synspunkter. I hans tilfælde lå de nok til venstre for den politiske midte. Han er også citeret for at have en kritisk stilling til eksempelvis Danmarks engagement i krigen, i USA og den generelle ideologiske støtte til den amerikanske præsident Georg W. Bush etc. Et militært engagement der er endt i en blodig tragedie.

Den del af Borgerrepræsentationen i København der respekterer demokratiet og kunstens mangfol-dige udtryk bør kæmpe for, at en bredt favnende kunster: Thomas Koppel erindres på denne måde.

Torben A. Petersen
Snekkersten

Løsningen er aldrig at flyve

Information skriver den 6. august på side 21 at "CO2-neutrale rejser flopper".

Det kan jeg da godt forstå. Hvorfor skulle man betale 100 kr. for en illusion? Alle ved jo godt, at flyveturen ikke forurener mindre af den grund.

Det må være en syg hjerne, der har udtænkt, at det hjælper på klodens CO2-balance, at man kan handle med CO2-udslip. Man er kommet umoralens yderste grænse et stort skridt nærmere med denne vanvittige holdning til drivhuseffekten. Det er ekstremt farligt, hvis man tror, at forureningen bliver forsinket eller bliver mindre af at blive flyttet til andre egne på jorden.

Der er kun én måde at begrænse CO2-udledning og dermed begrænse eller forsinke den globale opvarmning, og det er ved at mindske CO2-udslippet (og andre drivhusgasser).

Men det er nok her skoen trykker, for vi verdensborgere med den gode levestandard er ikke særlig villige til at sænke vores forbrug (og dermed CO2-bidrag) til noget, der ligner levestandarden i et indisk landdistrikt. Og hvad skulle afholde inderne og kineserne fra at søge at opnå samme levestandard som Vesten?

Der er desværre kun én vej til at bremse eller standse den globale opvarmning, og det er, at alle mennesker på Jorden vender tilbage til et liv i nærheden af eksistensminimum og i sit eget nærmiljø. Og det er højst usandsynligt, at det vil ske! Det virker som om vi færdes i en ensrettet gade der ender i blindt kaos.

Ole Pedersen
Samsø

Politisk appetit på økologi

Vores appetit på økologiske varer er større end nogensinde før. Det skal vi udnytte og støtte, for økologi betaler sig på alle måder.

Først og fremmest fordi danske økologiske fødevarer er ren og vitaminrig mad, der bidrager til en sund livsstil.

Jeg mener, at vi skal have større fokus på gode madvarer og sund levevis i en tid, hvor størstedelen af vores alvorlige sygdomme netop udspringer af den moderne livsstil. Vi skal forebygge frem for at lappe, når skaden er sket. Økologi er et skridt i den rigtige retning.

Med regeringens økologipakke satser vi fuldt ud på økologien med investeringer på op til syv milliard kroner de næste syv år.

Madvaner og præferencer er den enkeltes eget valg, men vi skal bidrage til et stort udbud af danske økologiske lækkerier til inspiration og en sund hverdag. Det økologiske valg skal være let og attraktivt, for appetitten på økologi er stor - både blandt forbrugerne og i regeringens nye økologipakke.

Flemming Damgaard Larsen
MF for Venstre

Hvor bliver hjælpen af?

Flere end 25 millioner mennesker er blevet berørt af oversvømmelser i Indien, Bangladesh og Nepal. Indtil videre er omkring 1.500 døde og nødhjælpsorganisationer frygter at epidemier vil dræbe mange flere. Mange millioner mennesker har desperat brug for mad, tæpper og rent drikkevand. Mange har søgt tilflugt i træerne og venter på hjælp.

Dengang en kæmpe tsunami førte til dødbringende flodbølger i Thailand, Indonesien og Sri Lanka var de rige vestlige lande med det samme på pletten. Dengang var mange vestlige turister - også fra Danmark - ofre. De vestlige lande organiserede donorkonferencer og milliarder af dollar blev indsamlet. Også i Danmark organiserede man indsamlinger, også tv-stationer var involveret og man lavede kirkegudstjenester med kongehuset og politikere.

Men nu handler det om fattige bønder som er blevet ofre af klimaforandringer. Tusinder af landbrug er allerede blevet ødelagt midt i sæsonen for risplantning.

Hvornår begynder man i de rige vestlige lande at organisere hjælpeaktioner i samme omfang som dengang efter tsunamien?

Ulla Jessing
Virum

Gratis psykologhjælp til flere

Egentlig kan det virke komisk, at vi i Danmark har indrettet os sådan, at hvis du har brækket benet, så bliver du lappet sammen gratis på et offentligt hospital, men hvis du derimod har det psykisk dårligt, så er der ingen, eller meget lidt hjælp at hente fra det offentlige. Men for de omkring 200.000 danskere, der lider af depressioner er der ikke noget komisk ved det. De er overladt til sig selv og deres egen pengepung i forsøget på at få det bedre.

I alt for mange tilfælde ender det med, at depressionen betyder farvel til jobbet og medfører store problemer ikke bare for den depressionsramte men også for dennes omgivelser.

Som samfund skal vi ikke blot se stiltiende til, mens mennesker knækker sammen. Derfor er der brug for at vi en gang for alle gør op med skellet mellem fysisk og psykisk sygdom.

Det er ligeså alvorligt at lide af en depression som af en fysisk sygdom, og derfor skal vi også kunne tilbyde langt flere danskere gratis psykologbehandling og støtte til at komme tilbage til arbejdsmarkedet efterfølgende.

I dag er det desværre alt for ofte sådan, at lægens eneste mulighed er at udskrive anti-depressive midler til depressionsplagede patienter. Denne udvikling er helt forkert og det er op til os politikere at give lægen mulighed for at skrive henvisninger til psykologer. Sådan bør et rigtigt velfærdssamfund behandle sine borgere.

Lone Møller
MF for Socialdemokraterne

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her