Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
6. august 2007

EU og Grundloven

Jakob Schmidt-Rasmussens læserbrev 2. august om Grundloven og suverænitetsafgivelse til EU får mig til at præcisere, at suverænitetsafgivelse ifølge Grundlovens paragraf 20 skal ske "i nærmere bestemt omfang". Det kan således ikke ske ubegrænset ifølge paragraf 20. Folkeafstemning kan holdes, selv om fem sjettedele af Folketingets medlemmer har stemt ja. Der skal i så fald vedtages særskilt lov herom.

Højesterets Maastrichtratifikationsdom af 6. april 1998 er værd at have i erindring, når der tales om suverænitetsafgivelse. Man kan naturligvis foreslå en ny grundlovsbestemmelse; men så skal Grundlovens paragraf 88 følges.

Det betyder vedtagelse i Folketinget, folketingsvalg, ny vedtagelse i Folketinget og så folkeafstemning. Dette er ikke realistisk i relation til Reformtraktaten, hvor vi først, når den endelige traktat foreligger, ved, om der er tale om suverænitetsafgivelse.

Erik J. M. Pedersen
Hovedbestyrelsesmedlem i Den Danske Europabevægelse

Skal der være valg?

Tænksomme astrologer har bemærket, at visse valgdatoer i både Danmark og England og ved andre valg i Europa i de senere år desværre ser ud til at være lagt på dage, hvor den kollektive astrologiske impuls kan have gjort vælgerne til superegoister, der kun tænker på sig selv og deres egen økonomi og situation. Sådanne dage findes og optræder, når månen ligger i nærheden af stenbukkens- vandmandens og fiskenes tegn.

Såfremt "visse" politikere - ligesom Hitler der havde sin egen astrolog - spekulerer i de astrologiske energiers indvirkninger på vælgerskaren, så må der nødvendigvis komme et dansk folketingsvalg før den 1. december 2007.

For praktiserer man astrologi baseret på den reelle astronomiske virkelighed (i modsætning til den "romerske lagkageastrologi", som findes i ugebladene), vil man nemlig kunne finde Pluto i skorpionens tegn indtil den 29. november 2007, hvorefter den går over i skyttens tegn.

Plutos astrologiske effekter på mennesker, når de befinder sig i skorpionens tegn, viser sig som stærke følelser, som absolut ikke bør dirigeres i retning af had og destruktiv adfærd af massemedierne, som man beklageligvis kunne iagttage det under Muhammedkrisen. Eller formuleret på en anden måde:

Vælgerne lader sig næppe dirigere og vejlede af negative og destruktive argumenter efter den 30. november, hvor Pluto i de næste mange år vil være at finde i skyttens tegn.

Et valg efter den 1. december kan - ifølge denne astrologiske tolkning - blive enden for ethvert dansk politisk parti, som i årevis har levet højt på vælgernes fremmedhad og alle øvrige destruktive og aggressive følelser.

J. Carlow
Borre

Drop momsen på frugt og grønt

Det skal være billigt og nemt at træffe de sunde valg i supermarkedet og hjemme ved køkkenbordet. Det er sund fornuft for de fleste og tilmed en god forretning for vores fælles samfundskasse, hvis vi kan forebygge bare en lille del af de livsstilssygdomme, som er en af de største trusler mod vores velfærdssamfund. Derfor vil SF have momsen på frugt og grønt væk, det er der nemlig sund fornuft i.

Det vil regeringen til gengæld ikke være med til. Regeringen har nemlig sænket afgifterne på sodavand, øl og spiritus. Man undrer sig, hvad er det for en sundhed, man arbejder for?

Nu vil forbrugerministeren så foreslå, at man kun må drikke en halv liter sodavand om ugen. Det er da en smuk tanke at sænke priserne og så bagefter gå ud og sige, at nu skal I købe mindre af de usunde og billigere produkter. Regeringens logik er så sort og svært at gennemskue, at det skriger til himmelen.

I SF vil vi gerne have lidt ambitioner og tænke lidt længere med den forebyggelse, som alle taler om, men ingen gør noget ved. Kunne vi ikke have lidt større glæde af, at frugt og grønt blev billigere end af, at sodavand og øl bliver billigere? Ville vores samfund på længere sigt ikke have større gavn af netop at friste med billige gode råvarer, i stedet for billige usunde varer, svaret giver sig selv, bare ikke på den borgerlige fløj.

Jonas Dahl
folketingskandidat SF

Platte påstande

En øvelse i forvrænget logik og platte påstande er vist den mest passende beskrivelse af Leon Nikulins angreb på Irene Clausen og Boykot Israel-foreningen i fredagens avis. Den forvrængede logik kommer til udtryk i inddragelsen af Kinas besættelse af Tibet. Det var jo ikke et kinesisk fodboldhold, der var på besøg! Det havde da været totalt til grin at stille op sammen med Falun Gong og Befri Tibet til demonstration mod et Israelsk fodboldhold.

Prøv lige at tage dig sammen menneske! Siden hvornår har det været påkrævet, at en demonstration mod én urimelighed skal inkludere samtlige verdens urimeligheder. Hvorfor stoppe med Kina og Tibet? Hvad med Tjetjenien, Irak og Afghanistan. Det er en lang liste, du kan bare gå i gang. Nu er vi nogle, der af personlige eller ideologiske årsager har valgt at arbejde for en fair løsning på denne konflikt. Vi er bestemt ikke drevet af et blindt had til Israel, men vil begge parter det bedste. Hvordan vil du begrunde disse platte påstande? Situationen er, at Israel, på grund af sig sit tilhørsforhold til Vesten, har kunnet føre en ulovlig og dybt racistisk politik i de besatte områder igennem det meste af det 20. århundrede, uden de mindste konsekvenser.

En politik der har skabt ufattelig menneskelig lidelse, men ikke har bragt Israel tættere på varig fred med sine naboer. Snarere tværtimod.

Toke Andersen
København V

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her