Kommentar

Rasmussen-gate

Kernen i moderne dopingbekæmpelse handler om at teste atleterne uden for konkurrence op til et stort løb som Tour de France. Derfor er det vigtigt, at dopingkontrollanterne ved hvor udøverne befinder sig
Debat
24. august 2007

En filminstruktør, Jesper H. Grand, kritiserer i Informations kronik 14. august DR's dækning af Michael Rasmussen-sagen og kaster sig i ud i et frådende personligt angreb på undertegnede.

I ly af folkestemningen finder han plads og lejlighed til at fremstille os som korsriddere, der i bedste Joseph McCarthy-stil hetzer mod Michael Rasmussen, Bjarne Riis og cykelryttere i al almindelighed.

Grand slår en ganske hård og agressiv tone an. Især når man tager i betragtning, at han blotlægger en himmelråbende uvidenhed om både grundlæggende journalistiske principper, den internationale dopinglovgivning og simpel omgang med sandheden.

Lad os tage det fra en ende af.

Tour de France er en af verdens største sportsbegivenheder med bred interesse i Danmark. DR behandler selvsagt Tour de France journalistisk som en hvilken som helst anden stor begivenhed. Da vi midt under årets udgave finder ud af, at Michael Rasmussen har op til fire advarsler for ikke at informere dopingmyndighederne om sit opholdssted, og at vi dagen efter får bekræftet, at Danmarks Cykle Union kort før Touren har smidt Rasmussen af landsholdet, fordi de ikke stoler på ham, er det oplysninger, som vi finder væsentlige at offentliggøre.

Det er ganske enkelt informationer, der er med til at give et signalement af cykelsporten 2007 i almindelighed og Michael Rasmussen - manden i den gule trøje - i særdeleshed. Kernen i moderne dopingbekæmpelse handler om at teste atleterne uden for konkurrence op til et stort løb som Tour de France. Derfor er det vigtigt, at dopingkontrollanterne ved hvor udøverne befinder sig.

Michael Rasmussen fortæller til os, at han har opholdt sig i Mexico det meste af juni, og at ihvertfald en af advarslerne skyldes administrative fejl. Senere fortæller den tidligere cykelrytter og nuværende kommentator på det italienske statsfjernsyn RAI, Davide Cassani til DR, at han har mødt Michael Rasmussen i Italien på et tidspunkt, hvor danskeren hævder at være i Mexico.

Da disse oplysninger når frem til Rabobank, ringer holdets manager til Cassani for at få bekræftet oplysningerne. Det får han, og senere samme aften beslutter Rabobank at fyre Rasmussen og pille ham ud af løbet. Ifølge Rabobank fordi han har løjet om sit opholdssted og brudt holdets interne regler.

Det er sagen i sin enkle sammenhæng, og når Jesper H. Grand skriver, at vi "forfølger" en "uskyldig" mand, har han ikke fattet journalistikkens substans. Vi driver journalistik ud fra et grundlæggende princip om, at væsentlige oplysninger ikke skal skjules, men tværtimod lægges frem.

Ej odiøst

Jesper H. Grand besværer sig over, at DR op til Michael Rasmussens optræden ved et gadeløb i Charlottenlund undersøger, om han overhovedet har licens til at stille op. Det bliver fremstillet som noget odiøst, at Niels Christian Jung udfører sit arbejde og spørger Danmarks Cykle Union om sagen. Hvad er problemet? Danskeren var just blevet fyret af sit hold, og kunne han så overhovedet deltage i løbet? Et regulært spørgsmål, som aldrig resulterede i noget indslag. Michael Rasmussen havde skaffet sig en gyldig licens, så han kunne deltage i løbet.

Det er slemt nok, at Jesper H. Grand har åbenbare problemer med at gennemskue journalistikkens væsen og den nyeste dopinglovgivning. Hvad værre er: han laver decideret citatfusk.

Undervejs i kronikken citerer han Olav Skaaning Andersen for i en tv-debat med dopingforsker Rasmus Damsgaard at sige: "Når Damsgaard ikke har fundet nogen positive dopingprøver, er det fordi, at CSC har fundet frem til en ny metode at dope rytterne på, som ikke kan afsløres". Det er det pureste opspind.

Jeg sagde i en diskussion med Damsgaard, at jeg stolede på hans gode intentioner, men at man ikke måtte betragte de mange negative dopingtest på CSC som en 'blåstempling' af holdet, fordi Damsgaards test ikke kan finde alt. Det er sandheden - og noget ganske andet end det Grand citerer mig for i en overkørt kronik, der sværter budbringeren og ikke vil se virkeligheden i øjnene.

Olav Skaaning Andersen er M-chef på DR og tidligere chef for DR Sporten.

Niels Christian Jung er journalist på DR.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her