Læsetid: 2 min.

Slatten sommer

Det senmoderne menneske - herunder også den senmoderne politiker - vil høre og tale om ting, som det kan relatere til, som det hedder
Ingen orker rigtig en måned med talende politiker-jakkesæt, som et nyudskrevet valg vil medføre. Ikke engang politikerne selv.

Ingen orker rigtig en måned med talende politiker-jakkesæt, som et nyudskrevet valg vil medføre. Ikke engang politikerne selv.

Kim Nielsen

9. august 2007

Det er slatne og krumme og ikke mindst våde tider. Medierne kan i disse dage oplyse, at danskerne siger nej tak til valg lige nu. For som TV-avisens Ask Rostrup analyserer sig frem til, er der ingen der gider en hel måned eller mere med fjernsynsskærmen dækket af talende jakkesæt og spadseredragter. Men hvad vil vi så have? Flere vejr-udsigter, måske? Det lader til, at landets førende tv-stationer er nået frem til den konklusion med hensyn til den danske befolknings lyster. At vælgerne er trætte af politik; det har man hørt om. Men en mere skræmmende udlægning af landets nuværende situationen kunne være, at det i ligeså høj grad er politikerne selv, som er blevet trætte. Af politik i almindelighed og af deres egen politik - hver især - i særdeleshed. Det ville i hvert fald forklare en del.

Tænk lige over det

I anledning af hjemsendelsen af de danske soldater fra Irak nåede venstres Jens Hald Madsen i radioens P1 for eksempel frem til at være trist over, at oppositionen tror, at man sådan lige i en håndvending kan indføre demokrati i Irak. Det vil tage lang tid og mange års indsats. Tænk, er det virkelig sandt? Vi er alt for mange, som ikke har tænkt nok på netop det.

Et andet eksempel er enhedslistens Rune Lund, som hen over sommeren pludselig er blevet markedsliberalist - eller hvordan man ellers skal forstå det, når han pludselig (igen på P1) plæderer for, at et firmas politiske holdninger er ligegyldige, hvis bare det sælger et produkt, som nogen vil købe. En virksomheds værdigrundlag (hedder det vist), det er da ikke noget, som nogen skal stikke næsen i, vel? Mens han helt uden varsel sammenligner folks politiske standpunkter med deres hårfarve. Uha, Rune, det lyder som et helt manifest.

Og oven i det hele opfordrer beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen til, at landets borgere tager personligt ansvar, sådan at han selv kan slippe for at føre politik overhovedet. Ikke at det egentlig er i modstrid med det, man forestiller sig om Frederiksens dybere politiske identitet, men for at gøre manglen på politisk klarhed komplet, blev han alligevel bagefter lidt ked af egne spidsformuleringer...

Hvem undervurderes?

Professor Ove Kaj Pedersen fra Copenhagen Buisness School siger, at politikerne undervurderer vælgernes intelligens, når de tror, at folk hopper på alle de forskellige sommeragurker, der viftes med fra alle sider: obligatorisk lektiehjælp, kortere ventetider og graits mad i skolen. Alt sammen ting, som man kan relatere til. Helt umiddelbart. Det kan også være, at man overvurderer flertallet af politikerne, hvis man tror , at de ikke er for trætte af politik til at finde på noget som helst andet. Der er undtagelser, men vi nævner ingen navne. Det her er jo trods alt et tæskehold.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu