Læserbrev

Splittende kommunalt?

Debat
9. august 2007

Raslende borgmesterkæder kan bringe S ud af dødvandet.

Tirsdag den 15. november 2005 var en god dag for Socialdemokraterne. Mørke skyer blev blæst væk på den kommunale valgdag. Udsigterne havde ikke været lovende med indkassering af to nederlag i træk på landsplan og tab af 18 mandater i Folketinget.

Prognoserne lød, at den nye kommunalreform med større og færre kommuner ville ramme socialdemokratiske højborge, fordi fusionerede landkommuner ville tippe flertallet til de borgerlige og bekræfte Venstres succes som byparti ved forrige valg.

Det gik anderledes. I store byer som Randers og Vejle generobrede Socialdemokraterne borgmesterposten - Hovedstaden gav Venstre kniven, og i Horsens fik Socialdemokraterne med Jan Trøjborg i spidsen næsten hveranden stemme (48 pct.).

Mens partiet mindre end et år tidligere, den 8. februar, var reduceret til et fjerdedelsparti, blev det ved kommunalvalget et tredjedelsparti med 34 pct. af stemmerne.

Et spænd på en halv snes procentpoint er naturligvis uholdbart på længere sigt. På Frederiksberg, f. eks., har det konservative styre på Rådhuset bidt sig fast i generationer, uanset de (lave) konservative konjunkturer på landsplan. Men det er en af få undtagelser.

Også derfor er det naturligt, at der rasles med borgmesterkæderne i Information 4. august. S-borgmestrene i Randers, Assens og Hjørring er betænkelige, og den tidligere fremtrædende landspolitiker, Horsens-borgmesteren Jan Trøjborg, siger til avisen, at "det er sundt med en debat om, hvordan vi får et højere aktivitetsniveau i partiet."

Trøjborg-meldingen er - sammen med en tilsvarende udtalelse tidligere på sommeren af Metal-formanden, Thorkild Jensen - særlig interessant. Ingen af de to kan beskyldes for at være opviglere, eller, i denne sammenhæng, ude i et fløj- eller personærinde. Borgmester-reaktionen i Information er ikke splittende kommunalt.

Ud af usynligheden

Så meget bedre er det, at de stærke kommunalfolk vil kunne hjælpe S ud af det øjeblikkelige dødvande. Socialdemokratiet har allerede to kommunalpolitiske sværvægtere i landsledelsen, borgmestrene Nicolai Wammen i Århus og Nick Hækkerup i Hillerød, begge i spidsen for centrale, landspolitiske udspil. Hækkerup endda med sigte på Folketinget.

Men mange andre borgmestre kunne med held deltage i landsdebatten, med mindre da, medierne kun er interesserede i lokal kritik af partiledelsen. Det så vi eksempler på under Nyrup-regeringerne, hvor enkelte borgmestre på den københavnske vestegn dagligt bidrog til splittelsen med bl.a. promovering af Karen Jespersens synspunkter med det resultat, som senere kronede netop denne borgmesterlige indsat.

Pia Kjærsgaards skamløse forsøg på stemmekøb og undergravning af arbejdsmarkedsmodellen - og Fogh Rasmussens forsøg på at gnide følgerne af regeringens sociale nedskæringer af på kommunerne, må med det kommunale baglands medhjælp i de kommende måneder kunne bringe Socialdemokraterne ud af den meget omtalte "usynlighed", så det i det mindste ikke bliver snakken om usynlighed, der gør partiet synligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her