Læsetid: 2 min.

Et toptunet Danmark

Debat
2. august 2007

Siden den nuværende regering indtog regeringskontorerne i 2001, har den holdt, hvad der er blevet lovet. Med velfærdsreform, globaliseringsreform, kommunalreform og frit-valgsreform har regeringen skabt et moderne og mere velstående Danmark. Danskerne har fået skattestop, skattelettelser og markante løft i den offentlige velfærd, mens vi samtidig har betalt milliarder af på den offentlige gæld.

Vi politikere kan naturligvis ikke tage hele æren for den positive udvikling, Danmark befinder sig i. Væksten er drevet af en dygtig og veluddannet arbejdsstyrke og af initiativrige arbejdsgivere, der formår at få fuldt udbytte af globaliseringens muligheder. Men regeringen har konsekvent bestræbt sig på at skabe de bedste rammevilkår for væksten. Det var i det lys, at statsministeren i 2005 nedsatte et globaliseringsråd bestående af arbejdsmarkedets parter og repræsentanter fra universiteterne. Globaliseringsrådets arbejde resulterede i en lang række anbefalinger til, hvordan dansk lovgivning bedst tilpasses den stadigt mere åbne verdensøkonomi. Anbefalingerne er siden blevet indarbejdet i en lang række love og reformer, der er vedtaget med skiftende flertal i Folketinget.

Skattestoppet

Danmark er i dag et forgangsland i Europa. Vi er beviset på, at et højt velfærdsniveau kan forenes med høj beskæftigelse og vækst, når blot politikerne hele tiden er klar til at tilpasse økonomien med nødvendige reformer. Vi har den højeste beskæftigelse nogensinde og ifølge nye tal fra Eurostat har danskerne 13 pct. højere købekraft end gennemsnittet i de øvrige gamle EU-lande.

Hertil kommer, at vi i Danmark har været langt bedre end de øvrige EU-lande til at fremtidssikre vores velfærd. Den omfattende velfærdsreform fra sidste år betyder, at pensionsalderen hæves gradvist. Det sikrer flere hænder på arbejdsmarkedet i en fremtid, hvor vi ellers bliver flere ældre. Samtidigt vil nye midler til forskning sikre, at Danmark fortsat kan skabe spændende og indbringende arbejdspladser.

Regeringens skattestop har sikret danskerne øget sikkerhed om deres økonomiske situation. Skattestoppet betyder sammen med skattelettelserne fra 2004, at en typisk LO-familie i 2007 sparer 35.000 kr. i skat!

Og fordi beskæftigelsen er steget markant, har det samtidigt været muligt at øge de årlige udgifter til velfærd med 35 mia. kr. i forhold til 2001. Det svarer til, at hver eneste dansker får velfærdsydelser for 7.000 kr. mere årligt. Sammen med nedbringelsen af den offentlige gæld og overskud på betalingsbalancen betyder det, at Danmark er godt rustet til en fremtid med stigende international konkurrence.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her