Kommentar

Diana - vor tids helgen?

Ti år efter sin død er prinsesse Diana stadig en superstjerne. Medierne er fyldt med hyldester og tilbageblik, og over hele verden synes offentligheden at æde det råt
Der var ofte en foruroligende selvmodsigelse mellem Dianas engagement i de fattige og de syges forhold, og det ekstravagante liv, hun førte. Men Dianas svagheder var en del af hendes tiltrækning.

Der var ofte en foruroligende selvmodsigelse mellem Dianas engagement i de fattige og de syges forhold, og det ekstravagante liv, hun førte. Men Dianas svagheder var en del af hendes tiltrækning.

Kirsty Wigglesworth

5. september 2007

Ti år efter sin død er prinsesse Diana stadig en superstjerne. Medierne er fyldt med hyldester og tilbageblik, og over hele verden synes offentligheden grådigt at æde det råt. Er Diana blevet en ny slags helgen, og hvis ja, hvad fortæller det os så?

Jeg stødte selv ind i Diana-kulten i 2004, da jeg var i Hyde Park. samme dag som dronningen indviede The Princess Diana Memorial Fountain. Jeg stod midt iblandt en gruppe midaldrende kvinder, som var iført jakker og hatte oversået med emblemer. De lignede fodboldfanatikere, bortset fra at deres emblemer viste Dianas ansigt, ikke David Beckhams.

Jeg sludrede med dem og fandt ud af, at deres påklædning, håndtasker og sko lignede, hvad Diana havde gået med. Nogle af dem havde et 'Diana-værelse' derhjemme, fyldt med memorabilia om prinsessen. Det syntes, som om deres hele liv kredsede om en kvinde, der havde været død i syv år.

Den italienske billedhugger, Luigi Biaggi har givet sit bud på dette fænomen med en statue af Diana iført en kappe, der må lede tanken hen på jomfru Maria. Budskabet i hans værk er, at de kendte har afløst tidligere tiders religiøse skikkelser. Margaret Evans, en britisk forsker, har studeret folks efterladte hyldester efter Dianas død og konkluderer, at nogle af dem refererer til hende som til en helgen eller en engel. Et par af dem sammenlignede hende sågar direkte med Jesus.

Trussel og mord

Der er kommet bizarre teorier frem om Dianas død, også påstande om, at Secret Service myrdede hende, fordi hun var en trussel mod tronen, eller fordi hun levede lykkeligt sammen med sin nye kærlighed, Dodi Fayed, eller om, at hendes død var en fingeret hændelse for at unddrage sig og offentlighedens søgelys. Helt som det passer sig i forbindelse med en næsten guddommelig person, var hendes død tilmed forudsagt i en profeti fra sangskriveren Morrissey, på The Smiths-albummet, The Queen is Dead.

Set fra et rationelt synspunkt, er idoliseringen af Diana så absurd som enhver anden kult. Indrømmet, hun brugte sin position til at sætte spotlight på vigtige emner. Hun talte de syges og marginaliseredes sag, og skønt hendes indsats for at få indført forbud imod brugen af landminer blev latterliggjort som politisk naivitet, tiltrak den verdensomspændende opmærksomhed omkring problemet. Hvorvidt dette arbejde ville have ført til Ottawa-aftalen om et forbud mod anvendelsen af landminer, hvis hun ikke var død, er umuligt at sige. Selv i dag har mange lande, deriblandt USA, Rusland, Kina og Iran ikke underskrevet aftalen.

Selvmodsigelse

Der var ofte en foruroligende selvmodsigelse mellem Dianas engagement i de fattige og de syges forhold, og det ekstravagante liv, hun førte. Men Dianas svagheder var en del af hendes tiltrækning. I modsætning til den kongelige britiske families stive og reserverede fremtoning, viste hun sig som en prinsesse der også var et almindeligt menneske. Hun var mere som vi andre. Da hun gennemgik en mudret skilsmisse sat i gang af en utro ægtemand, delte millioner af kvinder hendes smerte. I en tid før tv's realityshow, var Dianas liv reality-tv.

Det konstante mediefokus fik folk til at tro, at de kendte hende og følge hendes op - og nedture så intenst, som var de medlemmer af hendes egen familie. Trivielle tilværelser blev tilført ekstra spænding og glamour igennem en følelse af samhørighed med Diana.

Dianas bror, jarlen af Spencer, har søgt at afholde os fra fristelsen til at kanonisere søsteren. I sin begravelsestale - den mest interessante af alle Dianas mindetaler - sagde han, at det at gøre hende til helgen var uforeneligt med at værdsætte hendes "skælmske sans for humor." Ikke desto mindre tillagde han hende derefter selv nogle helgenagtige kvaliteter, specielt hendes "næsten barnlige" ønske om at gøre noget godt for andre. I et forsøg på at forklare den måde, hvorpå de britiske aviser vrængede af hendes gode intentioner, sagde han: "Min egen og eneste forklaring er, at ægte godhed er en trussel mod dem der befinder sig i den anden ende af det moralske spektrum."

Den bemærkning kan være blevet opfattet som et forbitret svar på den rolle, Spencer mente, at medierne, og de paparazzi, der arbejdede for dem, spillede i Dianas død, men der var et gran af sandhed i den. Nogle mennesker bruger kynisme for at undgå moralsk ansvarlighed. Hvis man kan overbevise sig selv om, at alle opfører sig selvisk, hvorfor så forsøge at blive et bedre menneske?

En person med et naivt, men oprigtigt ønske om at gøre godt, er en trussel mod denne beskyttende skal, og en måde at afbøde truslen på er at vrænge. Diana ville måske have haft et bedre liv i USA, hvor mennesker og medier i højere grad er villige til at tage gode intentioner for pålydende.

Hvilken effekt havde Dianas liv og død på de millioner, som beundrede og elskede hende? Efter hendes død sørgede millioner af mennesker, og mange af dem skrev breve og sendte checks til The Diana, Princess of Wales Memorial Fund, der har en hjemmeside med adressen www.theworkcontinues.org. Men hvis arbejdet vitterlig fortsætter, er det på et andet niveau - mere i baggrunden af offentligt velgørenhedsarbejde.

En enkeltperson kan bevæge os, men sådanne følelser er ofte midlertidige og frembringer sjældent en vedvarende ændring i vores liv. Eller måske har de, som identificerede sig så stærkt med Diana, forestillet sig, at de havde del i hendes gode gerninger og ikke behøvede at gøre mere.

Peter Singer er professor i bioetik ved Princeton Universitet og har bl.a. skrevet bogen 'How Are We to Live?' .

© Project Syndicate og Information

Oversat af Ebbe Rossander

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu