Læserbrev

DR-Congo og Plummer

Kan vi endnu undgå at ende med et DR-Congo, der leverer genbrugs-plummer på alle kanaler, spørger en læser.

Kan vi endnu undgå at ende med et DR-Congo, der leverer genbrugs-plummer på alle kanaler, spørger en læser.

Uffe Kongsted

Debat
27. september 2007

Når man nedbryder en public service-station, ved vi fra New Zealand, at den er næsten umulig at genskabe - selv hvis alle bagefter fortryder og bevilger mange penge til forsøget. Måske netop derfor er det svært for regeringen at skjule sin tilfredshed med DR's nedtur.

Regeringens kulturkamp har DR som en særlig udvalgt frontlinje. Lisbeth Knudsen kunne (efter at hun selv var blevet fjernet) berette om direkte politisk pression for at fjerne uønskede medarbejdere. Afsløringen af Jeppe Nybroes manipulationer viste sig at være toppen af et isbjerg, der handlede om at sagligheden var tilsidesat i kampen om markedet.

De nuværende besparelser går ud på at fjerne folk, der har forstand på det, de taler om, og erstatte dem af såkaldte generalister (væk med eksperterne), mens programmer med decideret kulturelt indhold nedlægges (der røg smagsdommerne).

Public service har stået for en forpligtelse på at fortælle, hvad man synes var væsentligt, der skulle adskille sig fra det, der kom ud af at ligge på maven for magthaverne eller kunderne.

I Plummers tid har bestræbelsen været at blande hensyn til magthavere og seertal sammen med programpolitikken i en uigennemskuelig pærevælling.

Jeg ved ikke, hvem der begyndte at udtale Kenneth Plummers efternavn på dansk. Det fik ligesom noget til at falde på plads. Det hænger nok sammen med, at den nye form udfylder det hul i det danske sprog. Vi har udsagnsordet forplumre med et mønster, der svarer til forstøve og forvrøvle. Disse ord betegner at man gør noget ved genstanden, som svarer til navneordene støv og vrøvl: Når en fremstilling er forvrøvlet, får man vrøvl i stedet for information.

Der har hidtil ikke været noget navneord der svarede til at 'forplumre', men når Kenneth Plummer er færdig med public service-funktionen, har vi nu et ord for resultatet: der vil kun være plummer tilbage.

Fornylig da jeg hentede avisen i halvsøvne en tidlig morgen, fangede mit øje en overskrift om problemer i DR-Congo. Ganske vist er det galt med DR, men går de nu ikke over stregen - tænkte jeg. Tanken er imidlertid svær at ryste af sig, selv efter at have læst artiklen om den Demokratiske Republik Congo.

Kan vi endnu undgå at ende med et DR-Congo, der leverer genbrugs-plummer på alle kanaler?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er et tab for demokratiet og trist at vi ikke længere har et troværdigt, uafhængigt og kritisk DR. DR er på alle måder ved at blive ligegyldigt i forhold til andre, reklamefinansierede, TV-stationer.

Ligeledes er den åbenlyse respektløshed som ledelsen har udvist over for medarbejderne, især de uønskede, været nærmest uhyggelig at følge. Bankernes "prikkerunder" i 80'erne var ren svir i sammenligning med dette.

Plummers "ledelse" har i den grad været så uengageret og "hovsa"-præget, at den eneste grund til at han sidder på generaldirektørkontoret i dag må være, at han er hyret til lejligheden. Hyret til at få DR til at kollapse, så den uden større protester kan gives det sidste dræbende spyd.
Har man forsinket TV2's salg, så DR-byen i Ørestaden kommer med i pakken til Rupert Murdoch/FOX news?

Nej, det værste ved alt dette er at VKO-flertallet kommer afsted med at slagte uafhængig og kritisk TV i Danmark nærmest uden protester. Ligesom det er lykkedes for dem at underminere sygehusvæsen og sundhedssektor med skattebegunstigede private forsikringer uden større ståhej. De har involveret os i en kolonikrig om olie og banket universiteterne til pølsemænd. Udlændinge over een kam er folk vi skal være rædde for..og...og...

Hva' går der af os?
Hvornår går oppositionen i offensiven? Villy? Helle? Margrethe? Naser er ude - han er gået til bageren. EL er desværre blevet kvalt i et tørklæde...

Marenikæret

Peter Harders forståelse af begrebet "public service" er indholdløst vrøvl.

Ingen ønsker DR jævnet med jorden,- vi ønsker en offentlig station, som ikke skeler til seertal, men som bredt favnende leverer udsendelser, som de reklamefinansierede stationer ikke bringer.

For ikke-eksperter er det indlysende, at udsendelserne har særlig vægtning af medarbejderens egne holdninger o.l., som sikkert er umenneskeligt at undgå.

Medarbejderen kender selv sine positioner, og hvor det er muligt, og det er det næsten altid, afhælpe denne forudtagenhed med en "medarbejder" med modsatte positioner.

Og fri os for alle disse "public service"-ligegldige programmer, som andre stationer producerer lige så godt som DR.

Vi vil have seriøsitet!