Kommentar

Gode gadenavne bør vi passe på

Vel fortjener Thomas Koppel at blive husket og hædret med et gadenavn, men behøvede det lige at gå ud over Pumpehusvej
Debat
20. september 2007

Så blev sagen afklaret efter lang debat: Borgerrepræsentationen i København vedtog med 40 stemmer for og 11 imod, at Pumpehusvej for fremtiden skal hedde Thomas Koppels Allé, og det er velfortjent, at komponisten og musikeren bliver hædret på denne måde. Han boede jo også i kvarteret, og navnet kommer til at passe sammen med andre gadenavne i 'Musikbyen', Wagnersvej, Mozartsvej m.v. Men kunne man dog ikke have valgt en anden gade til omdøbning, P. Knudsens Gade eller Borgmester Christiansens Gade f.eks?

Disse utvivlsomt også fortjenstfulde folk er der kun få, som længere forbinder noget med. Pumpehusvej er derimod et mundret navn, der emmer af funktion og historie. Den forbicyklende vil spørge: hvad er et pumpehus, hvad blev der pumpet hvorfra og hvortil, ligger huset her endnu, hvor kan det have ligget osv? Beboere af Pumpehusvej bliver ved navnet givet en fortid og dermed en identitet. Det var kort sagt et godt navn. Alt andet lige, hvor vil man så helst bo, på Pumpehusvej eller i P. Knudsens Gade?

En uskik at ændre

Principielt er det en uskik at lave om på gamle gadenavne. Folk i det tidligere DDR blev sure over (blandt andre ting), at vel indarbejdede navne som Grønnegade eller Bagerstræde efter ordre ovenfra blev erstattet med navne på afdøde revolutionære helte, navne som ofte var vanskelige at udtale, og som kun de færreste forbandt ret meget med. Når en gade så heldig vis har fået et godt navn, som er blevet indarbejdet i folks bevidsthed, så skal borgerrepræsentanter være varsomme med at lave om på det.

Nogle er blevet født i den gade, har gået i skole der, andre kyssede engang en pige, som boede der. Både private og mere kollektive associationer knyttes til navnet; gaden bliver til det, den hedder. Fra Unter den Linden til Stalin Allée, for nu at tage et berømt eksempel, et sådant skifte kan da gøre enhver reaktionær; lindetræerne vandt i det lange løb, men det tog tid, og det kostede. Selvfølgelig er det ikke verdens største sag, om en gade nu hedder det ene eller det andet; ligegyldigt er det dog heller ikke. Det skulle da være for den slags mennesker, der kun anser sproget for at være et kommunikationsredskab, og som mener, at jo før, vi går over til at tale engelsk her i landet, jo bedre.

I den ånd kunne man lige så godt først som sidst erstatte gadenavnene med numre som på bilerne. DX 37510 i stedet for Vimmelskaftet, XN 37814 for Pustervig, KP 37922 for Løngangsstræde, FK 38353 for Frederiksberg Allé. Engang vidste jeg, hvorfor Vimmelskaftet hedder Vimmelskaftet; nu har jeg glemt det, og jeg vil ikke slå det op, for bare i lydligheden og rytmen appellerer ordet til fantasien. Hvad kunne en flok kåde drenge på 14, der kom forbi stedet, ikke få ud af det af fis og ballade - og sprogglæde? På Langeland (!) kender jeg en mand med adressen Polleholmsvej, Illebølle Mose, Rudkøbing. Det er ikke bare middelalderbyen i København, der kan være med.

Fugle og rovdyr

Heldigvis er landet fyldt op med sådanne gode navne, også gode gadenavne, men de er ikke lette at finde på, hvad uendeligheden af St.St. Blichersveje, Hybenveje, Rosenkroge og Akelejestier vidner om.

Som regel har de store, nybyggede forstæder ikke megen historie at hænge gadenavne op på; lidt navne fra de gårde eller landsbyer, der er blevet udstykket, samt en håndfuld afdøde sognerådsformænd og borgmestre. Det er ikke meget at gøre godt med, og derfor drives der rovdrift på især plante- og dyreverdenen, i hele kvarterer hedder alle vejene noget med træer, i andre noget med fugle eller rovdyr.

Ofte vælger kommunalbestyrelsen at køre de danske forfattere, malere eller komponister igennem i et stor nybyggeri, hvor der skal hittes på mange navne. Her i Hvidovre har en række skikkelige villaveje fået navne efter græske helte - Odysseus Allé, Menelaos Boulevard, Hectors Allé - i det mindste en sjov løsning.

De næstbedste gadenavne er navne, der giver informationer om tidligere eller nuværende funktioner. Således f.eks. i mange provinsbyer. Holbæk har selvfølgelig en Roskildevej, en Kalundborgvej og en Sorøvej; det er ærlig snak, som giver orientering for den rejsende. Ligeledes Vester-, Øster-, Nørre- og Søndergade. Stationsvej går begribeligvis hen til stationen, og i Rådhusstræde ligger vel byens rådhus (oftest det gamle rådhus, det nye ligger på en parkeringsplads uden for byen).

Altså som sagt: Det er ikke let at finde på gode navne, og derfor bør vi passe på dem, vi har. Og vel fortjener Thomas Koppel at blive husket og hædret med et gadenavn, men behøvede det lige at gå ud over Pumpehusvej?

Bent Pedersbæk Hansen er formand for Modersmål-Selskabet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er så sandt! Hvis hr. Koppel skal have en vej opkaldt efter sig må det være en nyanlagt, der ikke hedder noget i forvejen. eller én der har et virkeligt dårligt navn. fx lossepladsvej på amager. de, der bor dér, kan umuligt blive kede af at få det ændret. og selv hvis man engang har kysset en pige, der boede på denne adresse, kan det kun forbedre historien, hvis det nu blev hr. koppels allé.

Hvorfor skal en en stalinist have en gade opkaldt efter sig? Har i fået totalt knald i låget venner!

Til gengæld for sin kommunistiske tendenser, blev Thomas Koppels opsamlingscd udgivet på det liberale PeoplesGroup som bruger sine penge til at drive CePos og Foghs valgkamp.

Så der står vist 1-1.

H. Petersen mener at Lossepladsvej er et dårligt navn. Det mener jeg nu ikke. Det er nemt at udtale, og det fortæller en historie om at her ligger eller har ligget en losseplads.

Lad os ikke gå til yderligheder som i Glostrup kommune, hvor man omdøbte Gasværksvej til Ørnebjergvej. Væk er nu historien om fordums tider hvor vi havde gasværker, til gengæld har vi fået en drøm om ørne og bjerge, af hvilke der ingen findes i Glostrup kommune. Virkeligheden kan åbenbart være for slem.

At visse folk har ondt i røven over, at en såkaldt stalinist får opkaldt en vej efter sig, viser kun deres historieløshed. Der findes i storkøbenhavn veje opkaldt efter diktatorer, børsspekulanter, korrupte politikere og religiøse fanatikere, hvorfor så ikke Koppel, der ligesom Wagner på trods af sine tvivlsomme politiske sympatier har skrevet en masse god musik?

Men den burde have ligget ude på Holmen i nærheden af Eik Skaløes plads.