Læsetid: 4 min.

Jyderne drikker også caffè latte

Naser Khader og Ny Alliance får det svært i Vestdanmark. Men metaltrætheden i andre partier kan hjælpe til
Naser Khader på Clemens Bro i Århus, hvor han kan regne med at blive vel modtaget hos vælgerne. Derimod vil Ny Alliance sandsynligvis med håndkraft kunne tælle stemmerne nord for Limfjorden og vest for Herning-Holstebro.

Naser Khader på Clemens Bro i Århus, hvor han kan regne med at blive vel modtaget hos vælgerne. Derimod vil Ny Alliance sandsynligvis med håndkraft kunne tælle stemmerne nord for Limfjorden og vest for Herning-Holstebro.

Morten Flarup

Debat
3. september 2007

"Går den for dem i Jylland," spurgte debatredaktøren fra Information. Og - nærmest til min egen forbløffelse - svarede jeg: "Ja, det tror jeg. Det går nok bedre, end de fleste forestiller sig."

Vi talte om Naser Khader og Ny Alliance.

"Skriv om det," sagde debatredaktøren. Det gør jeg så. For der sker et eller andet i disse år, som er mærkbart vest for Lillebælt. Jyderne rider østpå. Sådan at forstå, at forskellene mellem livet i hovedstaden og livet i de større, østjyske købstæder niveleres. Der drikkes en masse caffè latte - og hvide vand - i Århus, Randers, Vejle, Horsens og Kolding - og mange andre steder. Især hos den yngre del af befolkningen er forskellene mellem hovedstaden og den vestlige provins mindre end nogensinde. Ikke desto mindre vil Naser Khader og Ny Alliance sandsynligvis stadig få det svært ved et valg - i Jylland. Men alligevel betydeligt bedre end hvis vi skruede tiden bare 10 år tilbage.

I dag er det ikke længere provinsens dagblade, der er fællesnævneren for dialogen mellem mennesker i Jylland. Det er helt og aldeles tv. Det betyder, at Naser Khader er en kendt mand i Jylland. Han er sympatisk. Han har vist mod undervejs på den politiske sejlads ved at gå op mod muslimske ekstremister. Han har markeret klare holdninger i indvandrepolitikken.

Politikerallergi

For mange jyder står han som eksempel på et menneske, der kombinerer en human indstilling med en fast vilje til ikke at være til grin for vore egne penge. Den slags gør sig i Jylland. Han taler i et klart sprog. Eller det gjorde han i det mindste, indtil han stiftede Ny Alliance. Det er som om, grumsen breder sig. Og så - og det er Ny Alliances og Khaders største fordel - dukker partiet op på det rette tidspunkt. Mange vælgere, ikke mindst i Vestdanmark, lider af noget, der nærmest kan betegnes som allergi i forhold til de eksisterende partier og de etablerede politikere. De har mistet en stor del af respekten på grund af de forskellige partiers og politikeres leflen for populisme - og deres febrilske indsats for at opnå bedre tal i meningsmålingerne.

Der er masser af jyder, som sporer metaltræthed hos regeringen - og masser af jyder, der har svært ved at tage Socialdemokraterne alvorligt. Men de mangler et sted at flydte krydset hen. Khader og Ny Alliance er en mulighed.

Det spiller naturligvis også ind, at en stor del af vælgerbefolkningen i de store jyske byer er unge mennesker. De tilhører den generation, der i vid udstrækning stemmer på personer i stedet for partier. Ideologier spiller kun en lille rolle - det er den enkelte politikers udstråling og fremtræden, der er afgørende.

Man kan - lidt forenklet - hævde, at for en stadig større del af vælgerbefolkningen betyder traditionen og ideologien mindre - den enkelte politiker mere. Man kan også sige, at stilen efterhånden er blevet vigtigere end substansen. Det er til Khaders fordel. En analyse af hans politiske virke vil uundgåeligt resultere i, at stilen overstråler substansen. Men det virker. Så når debatredaktøren siger: 'Går den i Jylland?' Så er svaret, at det gør den nok. Det kommer til at gå for Khader og Ny Alliance. Men Khader kommer ikke til at gå på vandet - og det kommer heller ikke til at gå af sig selv.

For Jylland er ikke en, men flere landsdele. Ny Alliance vil sandsynligvis med håndkraft kunne tælle stemmerne nord for Limfjorden og vest for Herning-Holstebro. Til gengæld virker det som om, partiet er blevet vel modtaget i de store, østjyske købstæder.

Nye friske kræfter

Der er så to problemer, som Ny Alliance må løse i en fart, hvis det skal gå nogenlunde. Det ene er, at partiet skal sikre sig kandidater. Det andet - og sværeste - er, at partiet skal undgå at samle for mange politiske tabere op. Alle de skuffede og bitre småpolitikere, der ikke har kunnet klare sig hos de andre partier, ser måske en ny chance. Med dem på holdet vinder Ny Alliance ingen sejre i Jylland. Politisk genbrug er kun godt, hvis der er tale om vindertyper. Der skal nye, friske kræfter til. Partiets største chance i den del af landet består nemlig ikke i, at befolkningen skal vælge Ny Alliance til - men i, at folk skal vælge de etablerede partier og politikere fra.

Hvis man spørger, hvad Naser Khader har, som de andre politikere savner, er svaret nok: Ingenting.

Forskellen er tværtimod, at Naser Khader mangler noget, som de andre har alt for meget af: Den præfabrikerede, slipsebindende, blankpolerede ligegyldighed.

Det er Khaders og Ny Alliance chance i vest. Hvis de kan levere den.

Arne Mariager er chefredaktør for Vejle Amts Folkeblad/Fredericia Dagblad

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her