Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
10. september 2007

Grønthøsteren og to procent

Johanne Schmidt-Nielsen, København

Så kom finansloven. Og så kom nedskæringerne. På universiteterne skal der spares knap 2 procent.

Igen. Grønthøsteren er tanket op og venter spændt på at forhøje holdstørrelsen, skære på vejledningstimerne og eventuelt få sneget lidt brugerbetaling ind hist og pist. For det er konsekvensen. Hvert eneste år forringes vores forhold, fordi regeringen ikke er villig til at investere i uddannelse. Og derefter starter den meningsløse talkrig.

Men det betyder rent faktisk noget, om man får fire eller ti vejledningstimer, ligesom det betyder noget, om man sidder 100 eller 150 på et hold - i et lokale bygget til 70. Helge Sander praler på videnskabsministeriet hjemmeside af et rekordstort optag på universiteterne i 2007.

Kære Helge, drop praleriet og host op med alt det du har skåret.

Manipulation

Herbert Rosenbaum, Gentofte

Der var engang, at man skelnede mellem erhvervslivets produktionsomkostninger og privatlivets forbrugsgoder. Sådan er det ikke længere.

Firmaernes interne handel med forbrugsgaver - frynsegoder - er fritaget for skattefars blik, medens sort arbejde og vennetjenester hører stadig under strafbare aktiviteter.

Selv miljøskadelige foræringer som gratis benzin til privatbilkørsel er ikke til diskussion. Indførelsen af en stigende skatteprocentskala for hver million, man tjener over den første million, betragtes også som utænkelig.

Toplederne vil da flygte fra Danmark i hobetal. Det er jo toplederne, der skaber værdierne. De er efterspurgt overalt i verden. Og bliver i Danmark kun fordi de elsker vort land.

Tænketanken CEPOS nævner aldrig at 'Oldboys Netværk' er aldeles uinteresseret i fremmede ledelsestalenter. Liberalisterne går helt uvidenskabeligt til værks: De fodrer en computer med et udvalg af samfundsvariabler, indtil den nedkommer med en ønsket undergangsprognose. Det er ren matematisk humbug.

Vi husker vel, hvordan Velfærdskommissionen i 2005 misbrugte programmet DREAM for at støtte deres helt forkerte 1000 siders forudseelser om Danmarks økonomisk udvikling?

Når mere eller mindre autoriserede specialister bevidst manipulerer med økonomiske parametre for at bekræfte en bestemt interessegruppes ønskeprognoser, er der tale om uprofessionel, kynisk og uvederhæftig opførsel.

Uden ånd

Tommy Bergstein, Odder

Lone Frank (LF) vil afskaffe sådanne gængse ord i dagligsproget som sjæl, ånd og følelse. I Information den 7. september lægger hun ligefrem begrebet ånd for had.

Dette svarer ganske til intentionerne i det Nysprog, som George Orwell beskriver i romanen 1984. Nysprog er regimets middel til konstant og omfattende tankekontrol af befolkningen.

LF ignorerer, at hjerneforskningen hidtil har været ude af stand til at observere endsige forklare bevidsthedsfænomenerne (qualia).

Da hjerneforskerne ikke kan finde bevidstheden, så eksisterer den vel ifølge LF's forklaringsteknik slet ikke, og ordet bevidsthed bør vel derfor også udraderes af dagligsproget.

Så kunne man på ren Nysprog-manér én gang for alle slippe af med alle tåbelige forestillinger om en menneskelig bevidsthed.

Niels Bohr fremhævede gang på gang vort fælles dagligsprog som den ultimative kilde til al begrebsmæssig erkendelse, selv de mest abstrakte indsigter i kvantefysikken.

Han ville sikkert mene, at 'reparation' af dagligsproget med det formål at skabe bedre overensstemmelse med naturvidenskaben er en stor misforståelse for ikke at sige tåbelighed.

Kristus som elefant

Uwe Max Jensen Egå

"Frihed lad være vort løsen i nord, frihed for Loke såvel som for Thor." Det skrev Grundtvig i 1832.

Grundtvigs løsen synes desværre at være røget ud med badevandet, selv om rettesnoren er ganske relevant og faktisk også en integreret del af den svenske kunstner Lars Vilks' koncept, hvor han flere gange har tegnet Muhammed som hund. Et projekt som kunstneren satte i søen for at gøre opmærksom på kunstverdenens selvcensur og ytringsfrihedens indskrænkning, når et emne berører islams dogmer. Men det er fejlagtigt at tro, at Lars Vilks alene ønskede at forhåne en enkelt religion. Kunstnerens ærinde var derimod at påpege, at alle religioner må tåle kritik.

Det er glædeligt, at flere aviser har valgt at offentliggøre Vilks' tegninger og dermed ikke bøje sig for trusler. Men det vil være i Lars Vilks' ånd også at offentliggøre hans tegning 'Kristus som elefant'. Denne tegning bør offentliggøres, da ubefæstede sjæle ellers kan få den opfattelse, at Vilks og de aviser, der har valgt at offentliggøre kunstnerens tegninger af Muhammed, udelukkende handler ud fra et ønske om at bryde islams tabuer.

'Kristus som elefant' bør offentliggøres alene for at understrege, at vesten ikke bare - som en brunstig elefant - tromler henover andres religiøse tabuer, men også er åben for kritik af egne tabuer.

Hilsen til Nybroe

Birte Frandsen, Tåstrup

Jagten på Jeppe Nybroe er latterlig, men helt efter bogen.

Smukke mænd får aldrig lov til at blive populære her i landet, hvadenten der er tale om skuespillere, sangere eller tv-folk.

De skallede mænd med humlegynge-vom og punkterede melsække som røvballer bliver jaloux, og det gælder hjemme i sofaerne foran skærmen og blandt kolleger.

Her kommer så Jeppe Nybroe, dygtig, god stemme, en fryd for øjet , en ren scoretype. Så de skallede mænd har fundet frem til, at Jeppe har overdramatiseret ved at gentage en bombelyd !

Du store kineser, mon Jeppe er ene om at pynte lidt her og der i diverse media ?

Havde det været den tykke amerikanske medie-darling Michael Moore der havde truttet en ekstra gang i hornet, ville ingen have haft ondt af det. For den mand er jo ikke ligefrem velsignet af Vorherre hvad udseende og hele fremtoning angår, og så er danske mænd rolige. Hermed hilsen ud til Jeppe Nybroe.

Vi husker stadig rexona

Britta Kristiansen, Skive

At putte mange elever i klasserne, er desværre ikke nogen ny idé fra Bertel Haarder.

Nogle af os husker stadig kampen mod det såkaldte rexona-cirkulære i firserne. Det var det folkelige navn for det cirkulære, der i starten af 1983 skulle tvinge flere gymnasieelever i ind klasserne. Men Bertels cirkulære blev mødt af massiv modstand fra gymnasieelevernes kamporganisation DGS. Faktisk var modstanden så stor, at han blev nødsaget til at trække 'rexona' tilbage. Dette var dog ikke enden på sorte Bertels angreb på gymnasieungdommen.

Kort efter gymnasieeleversnes sejr udsendte han nemlig det såkaldte hetz-cirkulære, som fastsatte rigide procedurer for, hvornår gymnasieeleverne måtte melde sig ind i DGS.

Dengang som nu sidder gymnasieelevernes største fjende på posten som undervisningsminister. Og han har ikke lagt sin arogante stil over for gymnasieelever fra sig, og han er sort som altid.

OL forpligter

Peter Skaarup, MF (DF), København

At Kina har det svært med overholdelse af menneskerettigheder, er de fleste vist bekendt med. Minoriteter undertrykkes, systemkritikere forfølges og hele befolkningsgrupper forhindres i deres bestræbelser på at opnå selvstændighed i forhold til styret i Beijing.

Hertil kommer, at Kina konstant udgør en trussel mod den demokratiske ø-stat Taiwan, hvis befolkning må leve i frygt for et potentielt kinesisk angreb eller en blokade. Værre er, at Kina holder et stort antal systemkritikere, aktivister og tibetanere fængslet ude retssag - det er ganske enkelt uacceptabel adfærd i et påstået civiliseret og materielt set mere og mere veludviklet samfund som det kinesiske.

Dansk Folkeparti vil derfor have udenrigsminister Per Stig Møller til at rejse krav over for den kinesiske regering om løsladelse af disse mennesker. Vi mener, at den danske regering skal benytte Kinas OL-værtskab til klart at signalere til kineserne, at det ikke fortsat kan accepteres, at almindelig lov og ret konsekvent trædes under fode som i tilfældet Kina.

Signalværdien i at deltage i et OL, som afholdes af en nation med overtrædelser af menneskerettighederne på samvittigheden er ikke god og derfor haster det med, at Kina indfører demokratiske reformer af det politiske system, løslader dissidenter og ophører med at udgøre en trussel mod Taiwan.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her