Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
8. september 2007

Finanslov og gymnasier

Stine Andersen, gymnasieelev, Ishøj

Så er det finanslovstid igen ,og landets gymnasier er igen kommet under kniven. Undervisningsministeren fastholder, at der ikke er blevet sparet penge, mens min interesseorganisation, DGS (og i øvrigt GL samt Rektorforeningen) mener, at der skal spares 1.200 kr pr. elev. Jeg ved ikke, hvem der har ret, men jeg ved, at der på min skole over de sidste par år er forsvundet stort set alle tilbud om frivillige aktiviteter efter skoletid, netop som følge af besparelser.

Om det lige præcis er de aktiviteter, der skal gøre mig til kvalificeret arbejdskraft, er måske tvivlsomt. Det er til gengæld ikke tvivlsomt, at opdaterede undervisningsmaterialer og ordentlige rammer er en rigtig vigtig del af det. Men når mange af mine bøger er ældre end mig selv, og når mit klasseværelse er bygget til 24 elever mens der i min klasse går 29, så kan jeg jo godt regne ud, at noget ikke er, som det skal være. Så meget har jeg da fået med.

Så Bertel og jer andre, jeg vil hellere end gerne løfte jeres ældrebyrde, men jeg er ikke sikker på at I giver mulighed for at samle kræfter til det.

Sagen Asmaa

Fatuma Ali, Frederiksberg C

Asmaa Abdol-Hamidi vil i Folketinget og stiller op for Enhedslisten. Hun har sagt, at hun står inde for listens socialistiske grundværdier, hun har sagt, at hun ikke anfægter bøssers rettigheder, hun har sagt at hun ikke er for dødsstraf . Men hun har også sagt, at hun godt kan forstå, at irakere skyder på danske soldater i Irak, og det har skaffet hende endnu flere problemer. Også hos folk på venstrefløjen. Men stop lige et øjeblik.

Kan man være imod invasionen af Irak og samtidig harmes over, at der er irakere der tyer til væbnet kamp mod invasionsstyrkerne? Hvad er det for en dobbeltmoralsk holding?

Problemet som jeg ser det er, at Asmaa insisterer på sin ret til, at være troende muslim med alt det det indebærer, herunder at gå med tørklæde. Når man er troende muslim, kan man ikke betragte tørklædet som noget, der hører til privatlivet, og det er det mange danskere ikke kan eller vil forstå.

Førende personligheder på venstrefløjen forlader Enhedslisten pga Asmaas kandidatur.

Jeg har selv mit politiske ståsted på venstrefløjen, men jeg går også ind for religionsrettigheder for alle. Også for dem der vælger religionssymboler vi ikke kan lide.

Asmaa er en begavet ung kvinde der kan være med til at bygge broer imellem det sekulære danske samfund og den troende muslimske minoritet i Danmark. Denne vigtige rolle må vi ikke underkende.

Jeg vil drikke champagne den dag Asmaa taler fra Folketingets talerstol iført sit tørklæde for den dag vil for mig betyde, at det danske demokrati fungerer.

Volapyk

Anders Johansen, Humlebæk

Dansk Folkepartis sprog er skiftet fra volapyk til ren orwellsk. Henover én af deres prævalgplakater står der med store typer 'Tolerance'. Umiddelbart, da jeg så den, tænkte jeg på deres tidligere forslag om at forbyde 'udansk hovedbeklædning'. Tolerance?! Hm ...

Om ansvar!

Mikkel Warming (Ø), socialborgmester, København

Claus Hjort Frederiksen fortsætter 4. september i Information med at tale om det personlige ansvar. Jeg vil derfor gerne tage et ansvar for at fortælle om konsekvenserne af regeringens politik for de svageste i Danmark. Skattestoppet, skattereformen samt udhulingen af overførselsindkomsterne flytter helt målrettet penge fra samfundets svageste til middelklassen. Psykisk syge, handicappede, narkomaner og hjemløse lades mere og mere i stikken.

Et konkret eksempel finder vi på det sociale område i København: Regeringens vækstloft forbyder kommunerne at bruge flere penge, selv om de faktisk findes i kassen. Og på Københavns Rådhus er det fornemmelsen at, de forvaltningerne under borgmestre fra rådhusets 'regeringspartier', S, R & SF, vil få flest af de penge, der er. Der er stor risiko for, at det i de kommende budgetforhandlinger kommer til at gå hårdt ud over byens handicappede borgere. Næste år lægges der op til besparelser på 50 mio. kr., selvom der kommer flere handicappede, og over 100 mio. kroner på det samlede sociale område.

Regeringen vil muligvis indvende, at de f.eks har givet de hjemløse en pose penge på 600 mio. kr. fra satspuljemidlerne. Vi skal dog ikke glemme, at satspuljemidlerne kommer til veje ved, at man hvert år gør overførelsesindkomster mindre værd. Det er som at fodre en hund med sin egen hale.

Hovedet i skyerne

Jesper Linell og Ole Therkildsen, København

Ritt Bjerregaard (med sidekicket Klaus Bondam) og Mads Lebech var pavestolte, da de åbnede udstillingen 'Byen i forandring' på Dansk Arkitektur Center. Udstillingen viser begejstret, hvordan hovedstaden forandrer sig, og hylder ukritisk de stort tænkte planer for moderne beboelse, institutioner og højhuse. Selv om Operaen har været "meget omdiskuteret", jubles der. Men det ignoreres fuldstændigt, at byen også forandrer sig hurtigt på andre måder. Det sker for eksempel på Møllegården, hvor facaderne nu plastres til med altaner, og på Den kgl. Mønt, hvor to ekstra etager skal blive til ejer- og hotellejligheder. Begge bygninger er 'særdeles bevaringsværdig' ifølge Miljøministeriet.

Nyere sager i Frederiksberg Kommune er bl.a. nedrivningen af Wilhelm Nellemans funkis autohus på Vodroffsvej til fordel for et discounthotel og vandaliseringen af Martin Nyrops villa ved Finsensvej, der ombygges til lejligheder. Resultatet af disse forsømmelser - eller ny politik? - er, at byen undergår i stribevis af forandringer! Dem burde DAC også udstille - side om side med de spektakulære projekter, som borgmestrene bryster sig af. Byen har brug for visioner både i skyerne og på gadeplan.

Haiku

Jo Hilden, Hornslet

tryk avler modtryk

fædrenes sønner skryder

Al Qaeda kommer

Kære Inf.

Per Thygesen-Poulsen, Sorø

Torsdag den 10. september, besluttede jeg endnu en gang ikke at opsige mit abonnement på dig. Rosen går til onsdagens avis, som jeg læste ved morgenbordet. Torsdagens kommer først ved tretiden med posten.

Din onsdag var proppet med artikler om emner, som optager mig, velskrevet af velinformerede personer, og selv lederne var ikke skæmmet af den rygmarvsautomatiske vrede mod Fogh, Bush og Amerika, der så ofte spærrer for information om, hvad de rent faktisk går og gør.

Al Quaeda-artiklerne faldt hverken i den ene eller den anden grøft, og lederen om den rettidige omhu advarede mod fordomme og opfordrede til is i maven. Kurder-historien side 8 og Bush-historien side 9, klimauniversitetet og følelserne bag forskningen s. 12, XO-computeren s. 15 og Kerouacs rullehistorie s.16 og ikke at glemme Davidsen-Nielsens grundige kronik om dansk udtale af fremmede ord, det hele afrundet med bagsidens Bush-kronik på listefødder.

Kort sagt god information, væsentlige emner, kritisk men ikke ensidig holdning - alt det, som jeg elskede i de mange år under Outze, Seidenfaden og Randsholt, hvor du var min avis. Lige indtil jeg måtte opsige dig, da du havnede i venstregrøftens mudder, hvori du stadig somme tider befinder dig. Men dog med så glimrende undtagelser at jeg endnu en gang må træffe beslutningen om, ikke at sige dig farvel.

Hvordan er de kommet?

Geoffrey Cain, Hellerup

Som indvandrer der ikke pusler med tanker om at sprænge nogen i luften (bortset fra min underbo), vil jeg gerne vide, hvordan de terrorsigtede indvandrere er kommet til Danmark. De har ikke dansk statsborgskab, så kan det kun være som flygtninge, familiesammenførte eller turister. Men det bliver aldrig oplyst. Måske er de udvekslingsstudenter?

Privatiseringer

Ulla Jessing, Virum

Hvad er galt med vores offentlige sygehusvæsen.Det spørgsmål var genstand for en interessant debat i 'Deadline' med Lars Løkke Rasmussenog en ledende repræsentant fra Rigshospitalet. Det var filminstruktør Michael Moore,som under et besøg advarede danskerne mod at gøre helbred til en privatsag som i USA.

Efter hvad man hører fra Rigshospitalet kan man ikke opfylde kravene for de påkrævende medicinske opgaver. Ressourcer mangler i det offentlige sygesystem, og behandlingsgaranti skaber flere problemer. Det fører til at man må overlade flere opgaver til de private sygehuse og det bliver dyrt for samfundet. De penge skulle heller tilflyde de offentlige sygehuse for bedre betaling af personalet og anskaffelse af skanner osv. Rigshospitalet frygter at de offentlige sygehuse bliver udsultet. Det haster med at slå alarm for at forhindre at regeringen gennemfører en skjult dagsorden med privatisering af sygehusvæsenet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her