Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
7. september 2007

Medskyld

Carl Bloch, Tåstrup

Hvis der bliver foretaget en terror-bombning i Danmark, så er jeg ikke i tvivl om hvem jeg skal give skylden:

1) De personer der udfører udåden. 2) De personer og organisationer der står bag dem der udfører udåden. 3) Alle muslimer der opildner til religiøs fanatisme. 4) Den danske statsminister, Jyllandspostens chefredaktør og kulturredaktør, samt Muhammed-tegnerne. 5) Den danske regering, og de politikere der stemte for at føre krig mod Irak. 6) Alle de danskere der har bakket op om regeringens Irak-politik, samt dens behandling af Muhammed-krisen.

De gode borgerlige danskere sidder ikke med hovedansvaret, men uden deres arrogante forhold til Islam og muslimer ville Danmark næppe tilhøre højrisiko-zonen for bombeterror.

Murens fald

Finn Gunst, Brønshøj

Palæstinenserne har vundet en stor sejr. Israels højesteret gav forleden indbyggerne i landsbyen Bilin medhold i at den såkaldte sikkerhedsmur var ulovlig. Den forhindrer palæstinensiske bønder i at dyrke deres marker. Muren skal nu rives ned og planlagt murbyggeri skal opgives. Måtte højesterets afgørelse blive et eksempel til efterfølgelse. Til lykke Palæstina.

Sober om sex

Kenno Simonsen, Valby

"Alene på Vesterbro findes der således ca. 30 thailandske massageklinikker," skriver Dahlin d. 25. august. Men oplysningen strider mod officielle rapporter om emnet. Ifølge en nyligt udgivet rapport, der evaluerer det brobygningsprojekt, artiklens kilde NA har deltaget i, er der på Vesterbro kun 23 thailandske massageklinikker. Og den nye Redegørelse om prostitution i København vurderer, at der er 30 massageklinikker i alt på Vesterbro.

I øvrigt har man i redegørelsen fordoblet antallet af prostituerede pr. klinik i forhold til tidligere, og konkluderer - helt uvidenskabeligt - at så er prostitutionen i stærk stigning. At dette skyldes, at man helt har ændret på beregningsmetoden, overses i konklusionen. Hovedkilden, der har forårsaget ændringen, er selv samme anonyme NA, som er kilde til oplysningerne i Dahlins artikel.

På mig virker det, som om NA har en egen dagsorden i forhold til den politiske diskussion, der p.t. udspiller sig.

Information er ellers et medie, der borger for seriøsitet og sober journalistik. Hvad får Dahlin til helt at bryde med de gode principper, når emnet drejer sig om sexarbejde? Er det fordi han finder feltet så uinteressant, at det ikke er umagen værd at krydstjekke sine oplysninger? Burde han ikke hellere afstå fra at skrive artiklen?

'Jämlikhet'?

Benny Adriansen, Randers

Inden længe vil den internationale intellektuelle elites opmærksomhed atter samle sig om Sverige - nemlig når de 'olika' nobelpriskomitéer kundgør, hvilke forskere og litterater de i år vil hædre.

Uddelingen af nobelpriserne er for længst blevet en sådan international event, at svenskerne må acceptere, at også udlændinge blander sig i debatten. Få vover at anfægte komitéernes jugement. Hører man ikke selv til eliten, må man dog undre sig over nobelprisernes fordeling på de to af vorherre indstiftede køn: For hundrede år siden, da forskningens og litteraturens verden i praksis var forbeholdt mænd, var det vel naturligt, at så få kvinder - en Madame Curie, en Selma Lagerlöf, en Sigrid Undset - fandt nåde for nobelpriskomitéernes øjne; men den dag i dag er kun ca. hver tiende nobelpristager kvinde. Derfor kan det være svært at tage svenskernes højt besungne 'jämlikhet' alvorlig, og derfor dette ubehagelige spørgsmål: Er nobelpriskomitéerne fortsat domineret af kryptomachoer, der skinsygt/primitivt våger over viden-skabsmændenes privilegier?

Teoretisk foreligger der også en anden meget teoretisk mulighed (men den tror de vist kun på i Århus): den af ex-professor Helmuth Nyborg forfægtede tesis, at kvinder skulle være mindre intelligente end mænd.

Evolution?

Orla Christiansen, Aabenraa

Den evolutionære erkendelsesteori fortæller os, hvorfor mennesket (uden at Gud optræder) nødvendigvis må opleve sammenhængen sådan, som Felland i sin kronik har stillet udfordringen op om-kring Guds hensigt med evolutionen. Følger vi den, så er f.eks. øjet et bevis på solens eksistens, ben et bevis på tilstedeværelsen af fast grund under fødderne, og vinger et bevis på luftens eksistens, og vor hjerne muligvis "et bevis på den virkelige eksistens af en fra det materielle niveau uafhængig åndelig dimension. Det åndelige er ikke i verden, fordi vi har en hjerne. Snarere har evolutionen alene været i stand til at frembringe vor hjerne og vor bevidsthed, fordi den virkelige eksistens af det vi mener med ordet 'ånd' har gjort det muligt at skabe et organ i vores hoved, som er i stand til at knytte det materielle sammen med hin, uafhængigt af os eksisterende, åndelige dimension" (Hoimar von Ditfurth (1921-89)). En dimension, som dog ikke må forveksles med det, man normalt kalder for 'Gud', men snarere bør anskues som noget i retning af det 'naturens sprog' vi (i såvel platonisk som systemteoretisk forstand) igennem vor (natur)videnskabelige foretagsomhed konstant er på jagt efter at opnå en (i Luhmannsk øjemed) objektiv forståelse af!

Tørklæde og korte bukser

Carl Bergstrøm-Nielsen, Humlebæk

Spørgsmålet om tørklæde i Folketinget kunne løses ved en studehandel: lad gå og ophæv samtidig forbudet mod korte bukser når det er varmt.

Få stor skatte-lettelse her

Rasmus Nørlem Sørensen, ateist, Roskilde

Det er ikke jul endnu, men hvis du vil have råd til julegaverne skal du måske læse nedenstående overvejelser allerede nu. Nu har vi ved vores fantastiske finansministers mellemkomst fået blotlagt, at en almindelig offentlig ansat gennemsnitligt tjener ca. 400.000 kr. om året. Hvis vi nu ganger dette op med 40 år på arbejdsmarkedet så ender livsindkomsten på 16 mio. kr.

Langt størstedelen af de almindelige danskere er medlem af folkekirken og betaler dermed ca. én pct. af deres livsindkomst i kirkeskat. Det svarer til 160.000 kr. alt i alt. Hvis man er en relativt aktiv kirkegænger og når op på 55 julegudstjenester og 45 bryllupper og begravelser i ens levetid ender man altså med at betale 1.600 kr. pr. arrangement! Prøv for eksperimentets skyld at melde dig ud af kirken, hæv 1.600 kr. og se om du kan få dig selv til at stoppe et så stort bundt sedler ned i kirkebøssen!

Det er ikke så mærkeligt, at præsterne ikke er mere kede af de tomme kirker: Ved en almindelig julegudstjeneste med 250 kirkegængere tjener de 400.000 kr. på under en times optræden. Det er lidt mere end hvad David Bowie ville have taget for et tilsvarende arrangement. Men med Bowie får man naturligvis ikke abortmodstand, forkastelse af menneskerettighederne og modstand mod ligestilling med i prisen...

Film og PET

John de Summer-Brason, Virum

Selv om det er svært ikke at føle taknemmelighed overfor PET for den resolutte arrestation af farlige terrorister, så er jeg - ud fra min filmvidenskabelige uddannelse - nødt til at minde om, at lige præcis denne type politiaktioner er hovedingrediensen i adskillige spillefilm, som skildrer demokratiske samfunds udskridning udi det totalitære og fascistiske: 1984 og V for Vendetta .

I disse dramaer iscenesætter magtgale politikere kunstige anslag mod stat og offentlighed for at piske en kunstig terrorfrygt op, som tjener legitimeringen af stramninger i de demokratiske rettigheder.

I vores danske tilfælde ved vi, at det ikke er sådan scenariet er skruet sammen. Omvendt er det vigtigt, at nogle tænker og fremfører sådanne kætterske tanker. Netop for at vi kan få en konstruktiv dialog om mål og mening. Det mislykkede angreb på Irak er et godt eksempel på, hvor galt det kan gå, og her tænker jeg ikke blot på det ekstreme spild af danske skattekroner, når det politiske establishment ikke får fornøden feedback fra en kritisk offentlighed, herunder de medier som valgte ikke at forholde sig kritisk.

Hykleri

Carsten Kofoed, København N

Netværket 'Naboerne på Nørrebro' repræsenterer ikke Nørrebro - i hvert fald ikke mig. Dets store popularitet hos de mest regeringsvenlige medier viser tydeligt, hvilke interesser disse såkaldte naboer tjener.

'Naboerne', der "bare vil leve fredeligt på Nørrebro", har selv været en aktiv og provokatorisk part i konflikten - på Faderhusets og de ansvarlige politikeres side. De råber nu igen op om de unges egoisme, mens de glædes over ødelæggelsen af et 100 år gammelt kulturhus, som i 25 år fungerede som ungdomshus og var en del af Nørrebro, langt før mange af 'naboerne' flyttede hertil.

I disse egoisters optik er prisen på deres andels- og ejerlejligheder vigtigere end et aktivitetssted for unge, og med hensyn til vold har disse borgerlige naboer heller ikke noget problem, så længe den blot foregår i Irak og Afghanistan, besættelser med dansk deltagelse, som alle partier til højre for SF støtter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her