Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
27. september 2007

Udfordring Europa

Nikolaj Villumsen, København

Anden gang er lykkens gang.

Sådan lyder devisen hos lederne i EU for tiden. Hollænderne og franskmændenes nej er åbenbart glemt. Afvisningen af et liberalistisk EU har lederne ladet hån om.

Nu genfremføres 95 pct. af den gamle traktats indhold. Hvad man er kommet frem til i den stort proklamerede tænkepause er ikke meget andet end fjernelse af nationalsang og nationaldag, som ikke ligefrem betød det store for mange af os. Tilbage er stadigvæk kernen: Markedsgørelse af flest mulige områder af EU-borgernes liv. Set fra et liberalistisk synspunkt er det 50 års god stil, som bliver traktatfæstet: Der skabes et europæisk marked uden det hensyn til miljø, lømnmodtagere og sundhed, som vi kender fra nationalstaten. Regeringen har talt om at sende retsforbeholdet til folkeafstemning. Måske var det mere relevant at tage stilling til en grundlov?

Kære Merethe Egeberg

Anna-Karin Guindy, Odense NV

Du hævder, at du hverken er dårligt begavet eller har for kort en skolegang. Hvordan skal man så forklare det krystalklare vrøvl, der flyder ud af din pen, som f.eks. at israelerne fik deres stat af Aksemagterne i 1948? Hitler og Mussolini var ikke ret levende på det tidspunkt - og næppe interesserede i projektet.

Biobrændstof

Per Clausen (MF ), København

Dyrkning af biobrændstof til biler beslaglægger voksende landbrugsarealer og konkurrerer derfor med dyrkning af fødevarer og med plads til natur. De fattige i Mexicos byer er et godt eksempel på fattige som synker dybere ned i fattigdom, når majsprisen stiger til det dobbelte nu hvor halvdelen af USA's majshøst bruges i bilerne.

Det bliver ikke meget bedre, hvis det er brasilianske sukkerrør i stedet for USA majs, der bliver brugt til at få bilerne til at køre. Begge dele bruger mere energi på at blive fremstillet end de indeholder, selvom majs har et lidt dårligere energiregnskab end sukkerrør. Begge dele ville afgive dobbelt så meget energi, hvis de blev brændt af i et kraftvarmeværk i stedet for at blive brugt som biobrændsel. Begge dele forurener, når det brændes af i bilerne, bl.a. med ozon, hvad der vil kræve flere dødsfald i byerne.

Begge dele forurener grundvandet med gødning og sprøjtegifte, når det dyrkes. Begge dele gør det nemmere at køre videre i bilerne præcis som vi plejer - eller mere. Begge dele kræver investeringer, der i stedet kunne være brugt til at udvikle brugen af ren og vedvarende energi, så som vindmøllestrøm og elbiler. Begge dele vil lægge pres på at natur inddrages som landbrugsjord.

Forståelse

Victor Vidal, Albertslund

Jeg kan godt forstå, at Asmaa Abdol-Hamid ikke vil give hånd til mænd. Mænd vasker som regel aldrig hænder, når de har været på toilettet.

Meningsfeltet

Per-Olof Johansson, lillerød

Jeg vil godt kritisere debatten.

Debatten er alt for snæver.

Verden og livet er større end debatten.

Meningsfeltet er alt for indskrænket.

Hvis debatten styrede verden,

ville den gå i stå:

Solen ville ikke skinne overhovedet,

bølgerne hverken gå højt eller lavt.

Debatten er en død sild.

Livet leves udenfor meningsfeltet.

Der er et liv uden meninger.

Forvrængning!

Kai Dalsgaard, Ulfborg

I den sidste måned har man gang på gang i aviser og tv set indslag om den forsvundne engelske pige Madeleine og hendes forældre i det portugiske polities søgelys.

Derimod er der fuldstændig tavshed om de tusinder af irakiske børn, der er døde som følge af fejlernæring, sygdom og mangel på medicin. Ifølge en Oxfam-undersøgelske fra 30.juli er fejlernæring blandt børn steget fra 19 pct. fra før invasionen i 2003 til 28 pct: Mere end 11 pct. af de nyfødte blev født som undervægtige i 2006 sammenlignet med fire pct. i 2003. Dertil kommer de mere end en halv million børn, der døde under de økonomiske sanktioner i 90'erne, hvor forhenværende amerikanske udenrigsminister Madeleine Albright sagde, at den pris var sanktionerne værd.

Det var en kynisk udtalelse, men indirekte står aviser og tv på samme linie med deres ensidige satsning på underholdningsværdien af et enkelt barns forsvinden og med udeladelsen af de irakiske børns skæbne. Begge dele passer i det storpolitiske spil.

Mørklagt

Kjeld Kjertmann, Nykøbing Sjælland

Hvorfor bliver Forbrydelsen ikke sendt som hørespil i radioen? Man kan jo alligevel ikke se noget på de underbelyste, sorte billeder.

Kære søstre 'i ånden'

Dagny Grøn, Hørsholm

Sikken dejlig side 21 i Information 26. september. Tak Yasmin, at du deler dine tanker med os. Håber jeg må stille spørgsmål uden at blive opfattet bedrevidende.

Da 'djævelen' fristede Jesus i ørkenen, sagde han nej tak til magt. Har 'djævelen' fristet Muhammed mellem Mekka og Medina perioderne? Og svarede han ja tak til magt? Han var et menneske og derfor ikke ufejlbarlig, vel? Kunne Mahmoud Muhammed Taha ikke reformere Islam? Den katolske kirke har også slået reformatorer ihjel, men reformationen kom igennem.

Ordet islamofob er opfundet af radikale islamister og, synes jeg, svært at anvende.

Og tak Bente. Kvinder i folkekirken kan forkynde på lige fod med mænd, som vist det eneste sted globalt og i menneskehedens historie. At det ikke sætter en masse tanker igang er ufatteligt for mig og trist.

Kommunaliseret oprør

Rune Larsen, Kbh. NV

I starten af året 1999 forsøgte undertegnede, som andre i årene før og endnu andre i årene efter, at komme i dialog med regimet på Københavns rådhus, på vegne af ungdomshuset. Vi fik foretræde for kultur og fritidsudvalget og tilbød bl.a. at tilvejebringe ekstern finansiering til indkøb af reservedele til det enestående palæ. Endvidere inviterede vi det samlede udvalg, til at besigtige etablisementet en aften hvor nogle unge nye håb havde et arrangement og vi regnede med fuldt hus. Det blev der takket nej til, de ville hellere se huset uden arrangement, så blev det sådan. Kort efter besluttede regimet at afvikle ungdomshuset på grund af det fåtal som benyttede det og husets ruinerede tilstand.

Nu er det manglende kommunalt tilsyn, der hindrer socialdemokraterne i at erstatte, hvad de har destrueret ?

Kommunale embedsmænd blev aldrig nægtet adgang i ungdomshuset, hvilket flere af slagsen da også bevidnede, da historien blev rullet op i retten.

Hvornår en situation er af en sådan karakter at man kan tale om et oprør er jo sådan set et temperantspørgsmål. Men at den præsente konflikt er en kommunal iværksættelse er dokumenteret til overflod.

Spørgsmålet er, hvornår nogen i socialdemokrat-miljøet træder frem, lægger afstand til den meningsløse destruktion af jagtvej 69 og tager ansvar for fadæsen.

Adskil kirke og stat

Jørgen Arbo-Bæhr, MF (EL), København

Hans Pedersen fra Århus har her i spalterne stillet det relevante spørgsmål: Hvorfor benytter Enhedslisten eller andre ikke debatten om Asmaa som anledning til at føre en massiv kampagne for at adskille stat og kirke og dermed politik og religion?

Svaret er: Det gør Enhedslisten også. Når folketinget åbner i næste uge genfremsætter vi et forslag om konsekvent adskillelse af kirke og stat, og vil selvfølgelig føre kampagne for forslaget. Hvis de andre partier mener noget som helst alvorligt med deres tilslutning til princippet om religion for sig og politik for sig, så støtter de forslaget.

Jeg vil i hvert fald gøre mit for at vi kan få renset ud i religionens inficering af samfundslivet, det politiske liv og vores dagligdag.

Rettidig omhu

Ib Jensen, Søborg

Er I på pletten derinde i PET? På forsiden af Metroxpress 24.september bekendtgør Anders Fogh, at han vil blive terrorist, hvis han levede under et diktatur. Godt nok benævner han det selv 'frihedskæmper', meen vi ved jo alle, hvad de er for nogle typer. Tænk blot på, hvorledes Venstre op gennem historien har betragtet disse. I Vietnam, i Sydafrika, i Chile, under besættelsen. Listen er lang, meget lang!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

jørn zacho maarup

Mange af os harcelerer i øjeblikket over, at DR sender dårligt TV og mange genudsendelser. Men slå lige koldt vand i blodet og sammenlign med den TV-station, som kaldes DR´s konkurrent, nemlig TV2. Der er lysår til forskel. I DR´s favør.

J.Z. Maarup
Stillebæk