Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
4. september 2007

EL har andre problemer

Ulla Böwadt, Århus

Information har en klar holdning: Enhedslisten (EL) har ét problem, og det hedder Asmaa Abdol-Hamid!

De mennesker, jeg har talt med, som ikke længere vil stemme på EL, angiver imidlertid hverken Asmaas kandidatur eller hendes tørklæde som grund. De går, fordi repræsentanter for EL støtter dele af den militære irakiske modstandsbevægelse.

Asmaas uheldige udtalelser er især et problem for Enhedslisten, fordi den har en uklar politik omkring den irakiske modstandsbevægelse. Udmeldinger fra medlemmer af EL har strittet i alle retninger. En årsmødeudtalelse kan læses som, at EL støtter nogle - de progressive - af de irakiske grupper, der bruger militære midler. Men i det seneste referat fra Enhedslisten hovedbestyrelse står der, at "Enhedslisten støtter ikke de eksisterende væbnede grupper i Irak". Hvis EL vil appellere til de mere pacifistisk orienterede socialistiske vælgere, må man nok holde sig til den sidste tolkning. Hvis EL fastholder støtte til dele af den væbnede irakiske modstandsbevægelse, er man et markant parti - men slankere og måske uden repræsentation i Folketinget.

Som lødig avis burde Information holde sig for god til så overfladisk og personfokuseret 'analyse', der har karakter af et partsindlæg.

Modstandsavi-sens endeligt?

Mattias Jørgensen, Kbh. NV.

Kære Bent Winther.

Situationen for den avis, du skriver i, er alvorlig. Den må se sine spalter brugt på knæfald for mistænkeliggørelsen af mennesker, der har valgt at tilslutte sig en bestemt religion.

Det ser sort ud, når du lørdag leverer en leder uden ét kritisk ord mod den retning det danske samfund har i dag, eller ét ord om, hvor vi skal hen, men gør politik til et spørgsmål om taktik. Du får ikke sagt andet til Asmaa end: "Enhedslistens årsmøde valgte forkert, da det valgte dig. Lad holdning vige for meningsmålinger og taktik."

Og det ser sort ud når gamle venstrefløjsdinosauere, som ikke kan se hvilken sang de synger med på, dominerer spalterne. Som når Bente Hansen cirkelsluttende får sagt, at hendes problem ikke er, at Asmaa er muslim, men at man ikke kan stole på hendes udsagn om, at hun er socialist - når hun er muslim.

I en tid hvor ytringsfrihed og frisind trues, er det vigtigt at stå fast på sine holdninger. Samtidig er det er vigtigt ikke at lade fordomme råde. Den der bærer et tørklæde er ikke nødvendigvis undertrykt eller autoritetstro. Lige så lidt som Informations logo er garant for et dagblad, der går imod hetz på bestemte befolkningsgrupper.

Tørklædefobi

René Bloch, Arnager, Bornholm

'Bew' er i sin leder lørdag overbevist om, at et tørklæde får folk på venstrefløjen til at stemme længere til højre.

Her på Bornholm har SF og S netop besluttet den anden af to miljøfjendske CO2-slugende hurtigfærger som kommer til at forbruge 2/3 af Bornholm samlede olieforbrug. S og SF lukker plejehjem og skoler på Bornholm på trods af, at det ikke var det, der på landsplan fra de to partier blev lovet ved kommunalvalget, og partilederne går ud og kalder det en pædagogisk forbedring med storskoler med klasser på 28 børn.

Der er råd til, at mit hus dagligt passeres af 50-100 militærkøretøjer på træning fra de S og delvist SF støttede Spejderekskadroner, men samtidig er mine børns bus af S og SF på samme strækning skåret ned til én afgang om dagen! Mon ikke ældrepolitik, kollektiv transport, skoler, krig og miljø bliver mindst lige så vigtige valgkamptemaer, og med den førte praksispolitik fra S og SF, kan man lige så godt stemme på den ægte vare; Fogh.

Bagsiden af Inf.

Per Diepgen, Halskov

At 'bew' véd bedre end Enhedslisten er åbenbart anledning nok til at foretage en offentlig stening af en muslim.

Bliv Asmaa

Per Clausen, MF EL, København

Samme dag som en kendt muslimsk kvinde opgiver at blive folketingskandidat for Socialdemokraterne, opfordrer Information Asmaa Abdol-Hamid til at trække sig som folketingskandidat. Det fremgår af lederen, at det er ligegyldigt, hvad Asmaa Abdol-Hamid siger og mener. Hun er dømt ude, fordi hun fastholder sin ret til at være muslim på sin egen måde. Signalet til muslimerne er klart. Hold jer væk fra dansk politik, hvis I ikke undlader at deltage i fredagsgsbøn og klæder jer i overensstemmelse med dansk sædvane og mode, ellers tror vi ikke på, hvad I siger. Informations lederskribent ved naturligvis godt, at Asmaa Abdol-Hamid har taget afstand fra dødsstraf og stening og at hun går ind for lige rettigheder og ligestilling. Alligevel karakteriseres påstande om det modsatte i lederen som 'måske uretmæssige'. Han tilslutter sig hermed i praksis det synspunkt, at muslimer er mindre troværdige end andre. Det ville være uhyre forståeligt, hvis Asmaa Abdol-Hamid gav op og trak sig. Til gengæld ville konsekvenserne være alvorlige. Det ville give islamistiske fundamentalister vind i sejlene. Vi ville for alvor have bekræftet, at der ikke er plads til muslimer i det danske demokrati. Det ville være katastrofalt. Derfor opfordrer jeg Asmaa at blive som kandidat.

EL i FT på trods

Marianne Frederik, København

Enhedslisten kommer i Folketinget på trods af modvind. Det kunne også have været en overskrift for Information, i stedet for den på forsiden, hvor Enhedslisten er dømt ud. Der har kun været en enkelt eller to meningsmålinger, der har placeret Enhedslisten på lige under 2 pct.. Langt de fleste gange har procenten været 2,4-2,6 pct., og sådan var det også før sidste valg i 2005, hvor Enhedslisten fik 3,4 pct.

På trods af dårlig medieomtale er det lykkedes EL at få kort medieomtale af væsentlige politikområder, også i Information. Det har f.eks. handlet om bedre ligestilling på uddannelsesområdet og arbejdsmarkedet, mere retfærdig socialpolitik, en velfærdsreform med 100.000 flere ansatte, antikrigspolitik, en alternativ finanslov, en kompromisløs miljøpolitik og en konsekvent EU modstand. På trods af Asmaa's få uheldige udtalelser får EL stadig nye medlemmer og har gang i mange aktiviteter, bl.a. en sundhedskampagne samt støtte til velfærdsbevægelserne.

Atomkrig?

Osama Al-erhayem, Gilleleje

Jeg tager på det kraftigste afstand fra irakiske politikeres udtalelser i den forløbne uge i forbindelse med deres besøg i Danmark. De til Danmark inviterede politikere udtalte at en eventuel tilbagetrækning af koalitionen fra Irak ville resultere i en borgerkrig i Irak.

Kun tilbagetrækning af koalitionen kan på sigt få den irakiske befolkning til at komme en forsoning nærmere. Koalitionstyrkernes tilstedeværelse øger Irans indflydelse i Irak og nærmer sig en besættelse af dele af Irak. Irakere samarbejder ikke nævneværdigt med regeringen i Bagdad, som er isoleret, magtesløs og afhængig af koalitionens direkte beskyttelse. Øges Irans indflydelse yderligere i Irak, er der stigende risiko for en atomarkrig i regionen, da USA næppe er parat til en konventionel krig mod Teheran.

Langt igen

Erwin Neutzsky-Wulff, Havndal

Jeg har med interesse fulgt den righoldige dækning i Informations og de andre dagblades spalter af den spændende debat om Intelligent Design som alternativ til evolutionsteorien. Hvor er det rart at se, at materialismen ikke får lov til at stå uimodsagt!

Der er dog stadig langt igen. For eksempel læser vi i Bibelen, at Gud får solen til at stå stille, hvoraf det tydeligt burde fremgå, at det ikke er Jorden, der bevæger sig.

At Jorden er rund, er jo kun en teori. Man fortæller os, at den er 40.000 kilometer i omkreds og roterer en omgang i døgnet, altså i løbet af 86.400 sekunder. Det får jeg til, at den drejer med en fart af en halv kilometer i sekundet. Men så burde jeg jo, når jeg springer lige op i vejret, havne en kilometer væk!

Hvorfor er videnskaben så bange for at indrømme, at Bibelen har ret? Bare fordi man har fundet et par sten på månen, konkluderer man straks, at den ikke er lavet af ost!

Selvhjælp ja tak

Sussi Maack, sekretariatsleder i Frivilligcentre og Selvhjælp i DK

Det lyder besnærende, at man kan skabe sig selv og sin egen lykke. Bagsiden af medaljen er bare, at man selv står tilbage med ansvaret, hvis ens liv mislykkes, mener Svend Brinkmann i artiklen Selvhjælp A/S i Information d. 31. august. Selvhjælpsindustrien, som den beskrives, lægger ansvaret for succes over på individet selv. Men selvhjælp er mere end det!

I Danmark har der været tradition for en anden slags selvhjælp. Selvhjælpsgrupper, hvor mennesker i fællesskab tackler deres liv. Sammen - og som individer.

Dette selvhjælpsarbejde tager sit udgangspunkt i en tro på, at interaktionen med andre giver den enkelte styrke. Carsten Vagn-Hansen, radiolæge, udtaler i en netop sendt OBS-film, at egenomsorg er vigtig, men fællesomsorg er meget vigtigere. Filmen fortæller om Selv-hjaelp.dk, der i år har oplevet en stigning i besøgstallene til næsten en firedobling. Måske er det et tegn på, at der også findes mennesker, der vil mestre deres liv i fællesskab?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her