Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
3. september 2007

Proportioner tak

Anette Faye Jacobsen, Frederiksberg C

BEW's leder 'Kære Asmaa' i Inf. forleden er Christiansborg-tænkning af den mest smalsporede slags: Gallup er Gud - og enhver politisk analyse opgivet ud over den almindelige valgspekulation. BEW's velmenende råd til Enhedslisten (EL) om ikke at opstille en kandidat, der kan bruges i en skræmmekampagne, vil da netop underminere partiets evne til at være eksponent for særlige dagsordner, som BEW rigtigt fremhæver som EL's egentlige berettigelse.

Og så bliver politiske dinosaurer som Benito Scocozza, Hanne Reintoft m.fl. hevet frem som 'venstrefløjs-kæmper' med en særlig statsmandsagtig visdom i denne sag. Det undrer mig, at BEW's politiske hukommelse er så kort eller hans overbærenhed så storladen med folk, der i årtier har repræsenteret en fundamental mangel på politisk dømmekraft.

Hvorfor går Information ikke i stedet for i kødet på den instinktive islamofobi, der trives også på venstrefløjen. Det er jo derfor Asmaa hele tiden skal tale om stening, sharia-lov og kvindeundertrykkelse. Det er åbenbart så svært at tro på, hvad hun siger, når hun går med tørklæde og ikke vil trykke mænd i hånden.

Ind imellem siger Asmaa dumme eller uoverlagte ting som hendes solidaritetserklæring med de irakiske modstandsfolk, og det skal avisen selvfølgelig kritisere. Men det urimelige er, at hun først og fremmest skal stå til ansvar for alt muligt, hun ikke siger, og nu måske EL's endeligt, som det trompeteres på forsiden af avisen.

Læserne vil have proportionssans, ikke provinsialisme, tak.

Samfundets endeligt

Anne Baastrup, SF; København

Østtyskland hjemsøges af højreradikale bevægelser, der overfalder udlændinge. Dette har affødt en debat om, hvordan man kan komme uvæsenet til livs. Mange peger på mere politi og bedre overvågning. Dette vil givet løse nogle af problemerne, men andre peger på, at det også skyldes en manglende indsats fra borgerne i almindelighed.

Det østtyske samfund slås stadig med sin DDR-fortid: Udover en stor arbejdsløshed, som skaber grobund for højreradikale bevægelser, slæber mange borgere rundt på en bevidsthed om, at staten kontrollerer alt og sørger for alt. Det betyder at ansvaret for næsten og det nære samfundsliv fordufter og lysten til at engagere sig forvitrer. Resultatet bliver, at man selv undlader at gribe ind, når man oplever overgreb eller erfarer at naboens søn er blevet nynazist. For staten ser alt - og klarer alt.

I Danmark kræver borgerlige og især Dansk Folkeparti overvågning af snart sagt alle offentlige rum og mere registrering. Formålet skulle angiveligt være at komme overfald og kriminalitet i forkøbet. Sympatiske mål, men risikerer vi ikke at udhule det fintmaskede og usynlige net, der hedder det civile samfund, fordi vi overlader alt til 'Big brother'. Så i stedet for at komme nærmere et fælles mål om et mere fredeligt og harmonisk samfund, så fjerner vi os fra det.

Lønførere

Carsten Heyn-Johnsen, Konge

Ud over et vist element af et socialt logebroderskab i de øverste lag, så er løn til ledere prisen på deres loyalitet. Ambitionernes kreativitet og aggressivitet må ikke vende sig mod den virksomhed, der lønner dem. Ledere skal ikke 'tage af kassen' eller konspirere med konkurrenter. Nyere virksomhedshistorie på begge sider af Atlanten har vist, at prisen ikke har nogen øvre grænse. Man kan aldrig vide sig sikker. At forholdet udlægges som 'løn efter fortjeneste', er blot en omskrivning til brug for den løbende almuedressur.

Århus ekstra

Frej Elbæk, Mungo Park, Allerød

Nu skal man passe på med at rose andre alene for den gode intention. Alligevel vil jeg kaste mig ud i forsøget. I disse dage er landets ubestridte største kulturfestival, Århus Festuge, i fuld gang, og i den anledning har Jens Folmer Jepsen, der som bekendt er direktør for hele molevitten derovre i 8000 C, udtalt, at det skulle være slut med koncerter i Århus Festuge, der blot var endnu en i rækken for de pågældende musikere.

I stedet skal musikken leveres af lokale bands eller udefrakommende, der til lejligheden leverer det lille ekstra til deres optrædende, der gør den unik for Århus og Århus Festuge. Udmeldingen står sin prøve i disse dage, og først efter 10 dages Festuge kan vi se, om intentionen også fungerede i praksis på byens mange scener. Jeg håber det.

For hvor provinsens bidrag til det musikalske univers de sidste par år har været kendetegnet af en stor, til tider ekstraordinær stor, pengepung, der har resulteret i en række store, og for nogles vedkommende storslåede, koncerter. Lyder det langt mere holdbart på den lange bane, at man kigger lidt indad og stiller sig spørgsmålet, hvor fedt er det her? Ingen tvivl om, at George Michael og Metallica-koncerterne i Århus var store, fede og vigtige begivenheder for Århus, men wauw-effekten gør det ikke nødvendigvis alene .

Århus Took It og Spot-festival er gode eksempler, der både udvider den musikalske og kulturelle horisont i Århus og trækker fulde huse. Og nej, århusianerne skal ikke skrue ned for ambitionerne i forhold til at trække verdensnavne til byen slet ikke. Men hvor er det vigtigt for Århus som musik og kulturby, at byen er det sted, hvor man får dét lille ekstra, man ikke får når det ene eller andet navn drøner igennem Horsens, Randers eller Aalborg og leverer endnu en metervare af en koncert. Hvis Århus Festuge kan se logikken, så kan store og små koncertarrangører sikkert også.

NA's sundheds-politik

Erik Bach, Patientforeningen, Billund

Det er da fint, at Ny Alliance vil gøre mere for at forebygge sygdom. Selv i USA, som vi normalt ikke berømmer på det sundhedspolitiske, er forsikringsselskaber begyndt at lave initiativer for, at deres forsikringstagere gør mere for at leve sundt.

Det kan gøres på mange andre måder end ved at lave kibbutzagtige forhold, hvor børn skal have mad i offentlig regi. Det er heller ikke problemfrit at ville påvirke spisevaner ved hjælp af afgifter.

Skal en medisterpølse med 25 pct. fedt pålægges en højere moms end en med 12 pct. fedt? Og hvad med en ordentlig engelsk bøf uden fedt til 200 kr. kg. Skal den være momsfri?

Et godt forslag til Ny Alliances sundhedspolitik: Hvis Ny Alliance vil arbejde for noget, der afgørende vil forbedre patienternes vilkår, skal partiet slutte op om kravet om frit sygehusvalg.

Gå egne veje!

Trine Møller, Roskilde

Venstre er blevet stærkt kritiseret for deres lettelser i topskatten, da det tilgodeser de højerestående borgere. Vi lever i en velfærdsstat, hvor der hos mange vælgere hersker en lighedstanke: Alle betaler skat, og derfor skal alle f.eks. havde gratis lægehjælp osv. Derfor mener mange også, at det er helt galt, at det er de dårligere stillede, som skal betale lettelserne for de rige gennem energiprisforhøjelser. Thor Petersen stillede endvidere Venstre i et dårligt lys, da han kom med sine udregninger om, hvor meget offentligt ansatte tjener. Venstre står derfor ikke stærkt for tiden.

Socialdemokraternes idé om 'velfærdsrettigheder' har heller ikke rigtigt slået igennem hos mange vælgere, og mest af alt lyder det bare som en gavebod! Kort sagt har Socialdemokratiet endnu ikke rigtigt slået igennem.

Netop pga., at de to store partier står svagt, savner mange vælgere et parti, som skiller sig ud. Desværre virker det ikke som om, der er særligt mange af partierne, som tør skille sig ud. Hvorfor er der ikke nogle, som kommer med et alternativ til Venstres lettelser i topskatten, og Socialdemokratiets velfærdsrettigheder? Det er jo netop nu, at partierne skal slå til, i en tid hvor de to store danske partier er svækket!

Miljømareridt

Helgi Breiner, København

Der er efterhånden enighed om at klimaændringerne er menneskeskabte. Men man tør ikke tænke på, hvornår menneskeheden har afleveret sit bidrag til de ubalancer i miljøet, som vi ser i dag. For 20, 50 eller 100 år siden?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Hvorfor ser BEW ikke Asmaa som en god rolemodel for muslimske kvinder.?
Hun er socialtbevist og vil gerne bruge sine krafter i det danske samfund.
Hun taler godt dansk og har en mellemlang uddannelse og er ved at videre uddanne sig.
Hvad kan forlanges mere?

PS: Tak til Annette Faye Jacobsen for et godt indlæg.