Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
19. september 2007

Tilknytnings-teori

Kåre Fog, Veksø

Antropolog Johnny Carlsen fortæller om sit speciale i Paradoks 14. september. Hans vejleder burde have rettet et par misforståelser. Tilknytningsteorien siger ikke, at barnet er specielt tilknyttet til moderen, men blot at barnet kræver speciel tilknytning til en person, som ofte er moderen, men som også kan være faderen, tanten eller en fjerde. Teorien siger noget ganske vigtigt om menneskers start i livet og har vist sin holdbarhed ved ret mange empiriske undersøgelser; den skal ikke nedvurderes på et misforstået grundlag. Sikker tilknytning står i modsætning til begrebet symbiose, som især bruges om en usund overdreven tilknytning, og som ikke stammer fra S. Freud.

Et andet spørgsmål er, om det er en kvindes naturinstinkt at være mor. Svaret må være: ja, som regel - ellers var mange af os ikke blevet født. Og de fleste mænd kan vel også have en instinktiv tilskyndelse til at agere fædre. Ellers havde de vel ikke klaget over statsamtets urimelige behandling af dem.

Man skal ikke harcelere over teorier, som faktisk er velbegrundede, blot fordi man ikke kan lide de samfundskonsekvenser, de peger frem imod - især ikke hvis man baserer sig for meget på andenhåndskilder og har misforstået hvad teorierne siger og peger frem imod.

Overvågning er også terror

Christel Schaldemose, MEP, Bruxelles

"Hej skat. Selvfølgelig må du tage med Philip hjem. Men husk lige at sige det i Pomfritten. Knus mor". En uskyldig besked til min 10-årige dreng. Alligevel er den nu gemt sammen med alle andre danskeres private sms-beskeder.

Reglerne om registrering af danskernes mails, internettrafik, telefonsamtaler og sms'er trådte i kraft forleden. Til ingen verdens nytte. For der er selvfølgelig måder at slippe for registreringen på. Og terroristerne kender allerede de metoder. Dermed bliver det alle os andre sagesløse, som bliver overvåget i alt, hvad vi gør. Mens terroristerne i fred og ro kan planlægge angreb, fordi overvågningen giver en falsk tryghed for den almene borger.

Eksperter siger, at der ikke er nogen som helst forebyggende effekt af overvågningen. Terroristerne lader sig altså ikke skræmme af noget, de sagtens kan slippe udenom.

Spørgsmålet er, om vi ikke har tabt kampen mod terroristerne, når vi gang på gang fjerner grundlæggende borgerrettigheder i kampen mod terror. Det er ikke et demokratisk samfund værdigt at gå på kompromis med borgernes rettigheder i kampen mod terror. Overvågning er også en slags terror!

His masters voice

Claus Heinberg, København

Verden står over for den største handel nogensinde. Det handler om krigsfly. Hvis der var bare én promille seriøsitet i Politikens, Jyllandspostens og Lomborgs ongoing Lysenko-affære, så ville man kræve midler herfra overført til bekæmpelse af malaria, AIDS og analfabetisme. Derefter ville man kaste det kritiske blik på trafik og bilisme. Det gør man ikke. Hvorfor ikke? Det spørgsmål har Lomborg givet svaret på, selv om ingen journalist endnu har magtet at stille det (hvad laver man på journalistuddannelsen?), nemlig at det vil George Bush ikke ha'. Så ved vi samtidig hvorfor det er miljøinvesteringerne det skal holde for.

Lille Bjørn kigger op på store Bush og siger: "Hvor vi to gungrer".

Alt er tilladt

Geoffrey Cain, Hellerup

Nu har Birte Rønn Hornbech rettens ord for, at man godt må citere folk for noget, de ikke nødvendigvis har ytret. Det åbner op for et sort tag-selv bord, hvor man ikke blot må dutte folk meninger på, som de ikke har, men ovenikøbet citere dem for noget, de aldrig har sagt.

Bo Asmus svarer

Bo Asmus Kjeldgaard (SF), børne- og ungdomsborgmester

Forliget mellem S, SF og R på Københavns Rådhus om fremtidens institutioner og skoler vækker debat i den her tid. Det er ganske rigtigt uheldigt, som Palle Dickow skriver, at forvaltningen har sendt breve til forældrene, hvor vi skriver at forliget medfører flere pædagogtimer. Det er ikke korrekt, og formuleringen er alene opstået, fordi vi allerede inden budgetforhandlingerne begyndte, fik fjernet 158 millioner kroner ud af en besparelse på i alt 278 millioner, der ville have smadret de københavnske institutioner og skoler. Men man skal være ærlig og sige, at der stadig er et sparekrav tilbage på 120 millioner kroner, og vi har ikke forsøgt at skjule, at forliget også handler om økonomi og besparelser. I pressen har hele forliget konsekvent været døbt en spareplan.

Nu forhandler vi budget og endnu er intet afgjort. Det er også derfor, at ingen endnu ikke har fået udmeldt noget budget for næste år. Jeg kan forsikre om, at forvaltningen bestemt ikke sejler. Tværtimod er vi godt undervejs med en enorm oprydning efter kaos i den gamle skoleforvaltning. Nu er budgetforhandlingerne i gang og her vil SF være børn, forældre og medarbejderes bedste talerør på Rådhuset. Børnene og vores fremtid vi vil have flere hænder til dem i daginstitutionerne. Vi vil have fokus på specialbørnene og vi vil have midler til at løfte folkeskolen, og styrke elevernes faglighed. Men som bekendt har SF ikke flertal alene, så vi skal have flere partier med, hvis der skal tilføres flere penge til børn og unge.

København er rig, men vi står desværre i den groteske situation, at vi bare ikke må bruge dem på grund af V og K's vækstrammer. Som det eneste parti stemte SF imod regeringens aftale med KL om kommunernes økonomi næste år, og jeg kan forsikre om, at SF vil gå forrest i de velfærdsdemonstrationer, der er planlagt op til Folketingets åbning. Jeg inviterer forældre og medarbejdere til at hjælpe mig med at protesterne bliver hørt.

Og i mellemtiden håber jeg, at vi får landet et budget på København, som vi kan være bekendt overfor børn og unge.

Det er sket før !

Kjeld Chr. Krarup, København Ø

Så blev Guldhornkopierne stjålet fra Jelling.

Da det er en kendt sag, at de ikke består af guld, og derfor ikke er en rubel værd på det illegale ædelmetalmarked, bør kriminalpolitiet lede i danske digterkredse efter én, som angler efter national berømmelse og Ridderkors.

En tiger i tanken

Kjeld Madsen, Århus C

Jeg finder det både perverst og forbryderisk at rydde regnskov og bruge landsbrugsarealer til at dyrke afgrøder, som kunne bruges til at mætte sultne mennesker, til fremstilling af bioethanol til brug for denne klodes velbjærgede menneskers stadigt voksende (privat)bilisme.

Det gamle salgsslogan fra benzinselskabet ESSO, 'Kom en tiger i tanken' kan passende omskrives til: 'Kom et sultens menneske i tanken'

Og det er både skuffende og skræmmnede at perversionen ikke anfægter Anne Grete Holmsgaard, Steen Gade og SF.

Biobrændstof og fattigdom

Nis Graulund, chefkonsulent, SF

Mange tror, at højere fødevarepriser skader verdens fattigste. Mærkeligt for venstrefløjen i Danmark har i årevis kæmpet for at afskaffe EU's landbrugstold for at reducere den globale fattigdom. Virkningen ville lige præcis være, at verdensmarkedsprisen på fødevarer steg. Øget import af biobrændsel har samme effekt.

Ja, stigende priser rammer nogle fattige, men det gavner andre fattige. F.eks bønder, hvis større købekraft skaber job til andre fattige, også nogle af dem, der bor i byerne. Dermed for de råd til de dyrere fødevarer. Samlet set er der grund til at tro, at der kommer færre fattige.

Hvis import af biobrændsel fra ulande kombineres med aftaler om at bevare regnskoven - en aftale som de store regnskovslande faktisk gerne vil indgå - er der absolut positive muligheder i det. I et eller andet omfang.

Derfor er SF for import af biobrændsel. Per Clausen fra Enhedslisten er ifølge Information imod, fordi USA's satsning på majs til biobrændstof har skadet de fattige i Mexico By.

Den argumentation er der ingen logik i. Problemet med USA's satsning er netop, at man støtter egen produktion, ikke import - og at brug af majs til biobrændstof ikke giver nogen nævneværdig CO2-gevinst.

Ret beset et godt eksempel på, at import er bedre. Derfor: Lad os droppe vores på alle måder skadelige landbrugsprotektionisme - hvad enten det gælder frugt, kød eller biobrændsstof.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her