Kommentar

Tendentiøs rapport om overløbsstrøm fra vindmøller

Vindmøllerne skal fra at være privat business indpasses i samfundets normale infrastruktur ligesom anden lokal, offentlig forsynings-virksomhed
Debat
19. september 2007

En rapport fra organisationen Reel Energi Oplysning, REO, er kritisk overfor overløbsstrøm fra vindmøllerne. Det såkaldte overløb fremkommer, når vindmøllerne periodevist producerer mere end det aktuelle behov for elektricitet. Overskuddet næsten forærer man i dag til nordmændene og svenskerne, som dermed kan bruge vores vindmøllestrøm til billig varme i deres huse. En planlagt forøgelse af vindmøllernes andel af elforsyningen fra de nuværende 20% pct. til 50 pct. vil resultere i meget mere overløbsstrøm, hvis man ikke gør noget.

Vi skal naturligvis lokalt selv bruge overløbsstrømmen fra vindmøllerne til billigere og CO2-fri el og varme. Når REO ikke peger herpå, er der en skjult dagsorden. REO har i mange år arbejdet for atomkraft og bruger enhver lejlighed til at miskreditere vedvarende energi. Danske fjernvarmeværker, kraftvarmeværker og industrien skal naturligvis kunne modtage overskudsstrømmen til foræringsprisen. Dermed kan vindmøllerne, når det blæser meget, blive en del af varmeforsyningen og erstatte de CO2-belastende fossile brændsler, naturgas, olie, eller kul.

Det er tilmed teknisk set billigt at omdanne den rene vind til varme enten direkte eller i varmepumper. Kommer vi engang op på 50 pct. eller mere vindenergi med flere tusinde timers overløbsstrøm om året, kan den også bruges til elbiler eller brint. Det vil få al tale om overløbsstrøm vil at forstumme. Vi undgår samtidig at bygge nye, store el-transmissionssystemer for at eksportere vindmøllestrømmen til nabolandene.

Når vindelektriciteten omsættes til varme, kan der i fremtiden skrues ned for både store og små kraftvarmeværker, som har den ulempe, at man ikke kan forøge varmeproduktionen uden også at få mere el. Det er jo det rene Ebberød Bank og ubetænksom CO2-politik at tillade, at kraftvarmeværkerne på vindrige dage drøner elektricitet ind i elnettet for at skaffe varme, samtidig med at man næsten forærer vindmøllestrømmen væk. Man kan oven i købet finde på at standse nogle af vindmøllerne.

Politiske rammer

Vindmøllerne skal fra at være privat business indpasses i samfundets normale infrastruktur ligesom anden lokal, offentlig forsyningsvirksomhed. De forbruger-ejede fjernvarmeværker og vandværker ejer og finansierer man lokalt, og sådan bør de store vindmøller også forankres med nogle regulære, politisk besluttede rammer.

Det vil også gøre vindmøllerne langt billigere, at lade de lokale forsyningsselskaber opføre dem. El-forbrugerne skal jo betale gildet, når private investorer, laug og store elselskaber betaler 100 gange mere for en vindmøllegrund end en tilsvarende grund til en højspændingsmast.

Dertil kommer opkøb af skrotningsbeviser, hvorved spekulation i store vindmøller kan gøre dem op til 50 pct. dyrere, end dersom samfundet gjorde dem til 100 pct. offentlig forsyningsvirksomhed. Det vil samtidig genskabe vindmøllernes accept i landdistrikterne. Hvor man skal leve med vindmøllerne, skal man også have de økonomiske fordele og bestemme størrelse og placering. Det må selv REO kunne gå ind for.

Preben Maegaard, Senior vicepræsident, EUROSOLAR, Den Europæiske Forening for Vedvarende Energi. Forstander, Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er da en fornøjelse at læse preben Maegaards inlæg om nyttiggørelse af af det el-overløb der opstår når vindmøllerne producerer allermest. Og dog,- for selv om ingen fornuftig tænkende, kan være uenig med Preben Maegaard i at det er ubetænksom (Tåbelig er nok mere dækkende) CO2 politik at forære vindmøllestrøm væk med tilskud, så mister indlæget desværre sin værdi i kampen mod en tåbelig politik, for alt det saglige er rodet sammen med et spark til REO og A-kraft tilhængere og et utopisk afsnit om ejerforholdene burde være, hvis verden var ideel.
Uden denne sammenblanding ville det stå lysende klart for både enrgiministeren og miljøministeren at der er noget helt galt på området.

Venlig hilsen

Niels Peter jepsen