Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
29. oktober 2007

Poulsen i NA?

Jacob Nørløv, København

Når Jørgen Poulsen, chefen for Dansk Røde Kors, vælger at stille op til folketinget for NA, må man spørge sig selv hvorfor.

En mand, der tilsyneladende har hjertet på rette sted, vælger at stille op for et parti, hvis leder vil pege på Fogh som statsminister. Er det fordi Poulsen er politisk idiot, eller lider han af samme vrangforestilling som Naser Khader, der tror, at Fogh i bund og grund er et godt menneske, der vil opføre sig ordentligt, hvis bare han slipper for Pia K?

Ny karakterskala

Kjeld Mazanti Sørensen, København

Den nye karakterskala giver store problemer for danske unge, hvis de vil optages på et amerikansk universitet. De stilles ringere end under den gamle skala.

En moderne karakterskala skal ifølge Karakterkommissionen 'være internationalt anvendelig, så den imødekommer den øgede internationalisering inden for uddannelserne'. Men karakteren 7 (ca. 8,5 på den gamle karakterskala), som i danske sammenhænge er en pæn karakter, er tildelt bogstavværdien 'C', hvilket i USA langt fra er en god karakter. Den vil ved mange universiteter i USA placere eleven tæt på dumpegrænsen! Godt nok forudser Karakterkommissionen, at ca. en tredjedel af studentereksamenskaraktererne vil være 10 og 12-taller. På amerikanske universiteter ser man bare ikke alene på snit, men også på enkeltkarakterer. Og her vil pæne danske middelkarakterer på eksamensbeviset vanskeliggøre en dansk students muligheder for optagelse.

Kan det virkeligt passe, at en 'moderne karakterskala', der skal være med til at fremme internationaliseringen, ikke har taget højde herfor?

Som studievejleder ved jeg ikke, hvad jeg skal svare de forundrede elever, der spørger. Hvad er svaret?

Gratis trafik

Geo Horn, Gandrup

Den trafikform, vi har valgt, spilder ifølge medierne årligt tid for 10 mia. kr på landsplan.

En bus med chauffør koster 450 kr i timen. Værdien af spildt tid kan give 3.300 busser per år (20 timer per dag, 6 dage om ugen i 52 uger.)

I Københavnsområdet svarer spildet til 16.000 fuldtidsansatte per døgn. En vældig ressource i en tid, hvor der mangler ledige hænder, som sidder i en bilkø. Gratis busdrift ville yderligere spare omkostninger til brændstof i de fastkørte biler. En Co2-besparelse, der kunne få miljøministeren til at svimle. Man vil undgå miljøskader på bygninger og mennesker. Det hævdes at knap 4000 mennesker årligt dør på grund af møg og støj. Det er det dobbelte af 11. september-terroren - hvert år! Tragedierne ufortalt er det et produktionstab for samfundet. Det er trafikdrab også. Kollektiv trafik vil give besparelser i skadesforsikringer og hospitalsvæsenet. Ved gratis buskørsel kan man spare kørselsfradraget, store investeringer i udbygning af veje, letbaner, metro, bompenge og trafikkontrolteknologi.

Selv når man modregner tab fra benzinafgiften, mener jeg gratis kollektiv trafik vil være en besparelse for samfundet. Skulle der komme til at mangle noget, kunne man genoverveje skattelettelserne og inddrage pengene til noget samfundsgavnligt i stedet for at ødsle dem på stemmekøb. Det kunne i alt give os 6.600 gratis busser om året

Einstein

Tommy Bergstein, Odder

I sin spændende interview-artikel med forfatteren Daniel Kehlmann skriver Karen Syberg om Gauss, at "(-) det også var ham, der opdagede, at rummet er krumt."

Selv om denne helt forkerte påstand modificeres senere i artiklen, så forekommer det mig vigtigt at understrege for Informations læsere, at det var Einstein, der i sin almene relativitetsteori forudsagde rummets krumning, og at dette senere blev opdaget, d. v. s. verificeret af astronomernes observationer.

Mest markant viser rummets - eller snarere rumtidens - krumning sig umiddelbart før stof og stråling suges ind i et sort hul, hvilket i flere tilfælde er blevet observeret i moderne teleskoper.

Fallit

Christian Askov, Varde

Systemet spiller gang på gang fallit. Se nu blot her hvor regeringen er ude med et stort velfærdsprogram inklusive diverse skattelettelser. Til hvad nytte: De velbjærgede får mere og de gamle næsten ingenting: Jo, det er vist noget med en hundredekroneseddel om måneden. Det er da et beløb, man kan tage og føle på. Jeg er ikke til Pia Kjærsgaard normalt - men jeg giver hende ret i, at vi ikke kan blive ved med at spise vore ældre nedslidte medborgere af. De skal ligesom alle andre også mærke at der bliver lidt ekstra til fornøjelser. Ellers kan de jo pasende bruge pengene til bleer - ja, du læste rigtigt - til bleer! Flere kommuner går nu ind for egenbetaling af 'luksus-udgaven' af bleer. Det er den, der kan monteres stående. Mens den almindelig kræver, at man ligger ned, hvilket mange ældre føler er meget nedværdigende.

Ingen penge. Egenbetaling af bleer. Og så må de kun ryge på deres eget værelse. Hvad bliver det næste. Ordet velfærd mangler. Vi kan ikke være bekendt at behandle vore gamle på denne måde - det er ganske enkelt uansvarligt og uværdigt.

Amnesti nu

Arne Hansen, Frederikshavn

Som en af de 90.000 underskrivere af Amnesti-nu-appellen om at give asyl til de afviste asylsøgere fra bl. Irak og Kosovo med 3-10 års ophold i danske lejre må jeg nu konstatere, at Foghs udspil med at give tilladelse til at børnefamilier kan flytte ud af lejrene til et større 'venteværelse' ikke løser det egentlige problem med børnenes vantrivsel i asylcentrene. Det er selve den mangeårige eksistentielle frygt for en fremtid hos forældrene der ødelægger børnenes liv og fremtid. Og der var overhovedet ingen åbninger i retning af at give familierne opholdstilladelse i Danmark så de kunne begynde at interessere sig for og tro på en fremtid for familien i Danmark.

Regeringen må ikke få lov til at lukke den sag nu . Bland jer i valgkampen med sagen

Politisk mod!

Tobias Grindsted, Frederiksberg

Med hensyn til valgsnak lyder partierne enige på langt de fleste områder. Alle er for mere velfærd, bedre behandling af offentlige ansatte og en større indsats for at få indvandrere i arbejde.

Det eneste område, hvor man ikke formår at komme ind til problemets kerne er i klimadebatten, selvom flere venstrefløjspolitikere gør et hæderligt forsøg. Hvis Danmark virkelig skal være et foregangsland, som Anders Fogh Rasmussen ønsker, kræves et politisk mod, som formentlig ikke er set før i Danmark.

Det kræver politikere, der kan gøre det klart for befolkningen, at køb af økologiske varer absolut ikke retfærdiggør en grøn samvittighed, når problemets alvor kræver så meget mere af os allesammen. Politikere, der lytter til økologiske vismænd frem for økonomiske. Politikere der ikke er bange for at gøre reduktion af kuldioxidemissioner til en lille underskudsforretning, når nu det samlede budget viser et stort milliardoverskud for den danske stat. Politikere som indser, at miljøet ikke former sig efter, hvad vi nu finder økonomisk rentabelt. Det økonomiske systems gyldighed er begrænset til os mennesker. Handlinger for at hindre en kommende global katastrofe kan, må og skal ikke være afhængig af økonomiske forhold, hvis den nødvendige indsats virkelig kræver massive investeringer.

Og der er ikke tale om investeringer, som kommer tilbage i forskellige former for økonomisk og politisk kapital. Vi bliver tilbagebetalt med retten til fortsat at kunne eksistere på denne jord. Det er på tide, vi indser, at det naturlige miljø, det naturlige landskab og hele det naturlige system er det, der gør jorden levende. Det er ikke vores storbyer og intensive landbrug. Deres virkning er stik modsat.

Misfoster

Bente-Ingrid Bruun, Kgs. Lyngby

Lise Richter skriver i Information 26. oktober om UVVU som et retspolitisk misfoster. Jeg kan bekræfte, at UVVU er politisk korrekte udvalg, hvor de ikke kontrollerer kvaliteten af forskningen, men har indsnævret deres virke til sager, hvor det kan bevises om en forsker med forsæt f.eks. har falsificeret resultaterne.

Den 31. januar i år indsendte jeg selv en klage vedrørende det danske Cohorte- studie, der var financieret af mobilforskningspujen og udført i Kræftens Bekæmpelses regi. Klagen var dokumenteret med bred international forskerkritik. Klagen blev afvist uden sagsbehandling, selv om jeg og andre ikke er i tvivl om, at forskningen var fusk- eller frogscience ifølge dr. George Carlo, fordi der ikke var overensstemmelse imellem data og generaliseringerne. Men forskningsresultatet passede fint med regeringens højteknologiske projekter, så vi har nok et politisk korrekt UVVU.

Foghs arrogance

Mikkel Lodahl, Århus V

Hvis man var i tvivl om statsministerens arrogante holdning over for den demokratiske debat, kunne man blot se Debatten på DR2 i torsdags: alle repræsenterede partier sendte deres formand. Undtagen Venstre: de sendte Lars Løkke Rasmussen. Det er simpelthen ikke godt nok i en valgkamp, man selv har udskrevet, Fogh.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu