Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
25. oktober 2007

Klimapolitik tak

Henrik Nørregaard, Svendborg

Så blev der udskrevet valg, og valgemnerne er meldt ud fra de forskellige partier. Men hvor er det parti, der uden hensyn til hvad der er populært, vil stå for en radikal ændring af og ingreb i vores energi og transportpolitik, så vi hurtigst muligt kan få nedbragt CO2-udslippet til det minimalt mulige?

Uden en klimapolitik, der gennemsyrer alle andre politikker, er der ikke grundlag for at tale om velfærd, eller hvad man gerne vil profilere sig på.

Om at rende af pladsen

Finn Gunst, Brønshøj

Der er både faglige, sociale og økonomiske fordele ved at sænke klassekvotienten i folkeskolen til 22.

Det konkluderer en foreløbig rapport fra tænketanken Sophia, som har sammenholdt en lang række danske og udenlandske undersøgelser. Og det behøver ikke at blive dyrere. Både Finland og Island har langt flere små klasser end Danmark og har alligevel et billigere skolevæsen.

Folketinget skulle på fredag have taget stilling til et forslag fra Enhedslisten om lavere klassekvotienter, opdaterede skolebygninger og undervisningsmaterialer.

Anders Fogh valgte imidlertid at rende af pladsen før tiden. Men måske tages den handske op i valgkampen, for uddannelse er vigtigt råstof.

Valg nu

Anna Juhl, Kokkedal

I mit 73-årige liv har jeg aldrig følt mig mere utryg end i de seneste seks år.

Tænk, at man i Danmark skal opleve, at flygtninge- og indvandrere bliver behandlet så lurvet, som de gør af den siddende regering medsamt DF. Tænk, at man i Danmark skal opleve, at miljøet og klimaet bliver kørt ud på et sidespor, som det er blevet af den siddende regering, og seks årsforsømmelser kan ikke rettes op ved, at man nu hører til de sidste dages hellige.

Kristelige SF

Henning Bech, København

De kristelige fra SF er ude igen med dumping-argumenter om prostitution i Danmark i Inf. 23. oktober. Margrethe Auken og Pernille Vigsø Bagge taler om "den store andel af kvinder, der købes, sælges og udnyttes mod deres vilje". Men hvor stor en andel er det egentlig, der er tale om? Hvor har de deres tal fra? Er det fra Rigspolitiet? Men Rigspolitiet tegner jo et andet billede. Er det fra Videnscenter for Prostitutions nye rapport?

Men denne rapport tegner jo et andet billede. Eller er det fra det kristelige Reden?

Måske andre, mindre kristelige og eventuelt mere kristne, i SF kunne få de omsorgs-ivrige til at interessere sig lidt for facts, før frelsetrangen løber af med dem?

Mod uniformer

Per Thygesen-Poulsen, Sorø

Det var rigtignok ikke Wessel, men Ewald der ville til Tyskland for at komme i krig. Tak til Brita Waage Beck, som i debat tirsdag fangede min bommert i kronikken om Nazismens anatomi.

Men det er ikke rigtigt, når Brita derefter hævder, at uniformsforbudet skulle ramme KU's skråremme, men ikke turde skelne mellem de forskellige ungdomskorps. Der var gentagne sammenstød mellem DKP, Socialdemokratiet og Konservative Unge. Begge parter havde uniformerede 'ordensnævn'. Det var disse sammenstød der 12. april 1934 førte til et generelt uniformsforbud for politiske organisationer i Danmark.

Derimod undtog forbudet udtrykkeligt diverse spejderkorps og lignende upolitiske ungdomsbevægelser. Uniformerede gadekæmpere fandtes på begge fløje i Danmark som i Tyskland, og det var efter min overbevisning lykkeligt at uniformerne blev forbudt.

Miljøtal

Bent Brogaard, Galten

Forleden morgen forlød det, at forbruget af brændstof på mange nye bilmodeller var væsentlig større end opgivet af bilbranchen og i visse tilfælde mere end 50 pct. over det oplyste. Nu kan der jo være mange årsager til dette, men med indførelsen af miljøafgifter blev det for mange modeller særdeles vigtigt at prøve at 'klemme' forbruget ned for at spare afgifter og placere den enkelte model i så lav kategori som muligt. Da EU indførte fællesregler af testkørsel for blev reglerne bøjet efter krav fra dels bil-lobbyen, dels de store bilproducerende lande. Af hensyn til geografiske forskelle blev alt for selve kørslen unødvendigt udstyr tilladt frakoblet under testkørslen.

Det betød naturligvis at også køle/varmeanlæg, air-condition, servoanlæg til styring og komfortregulering m.m. kunne kobles fra funktionsmæssigt. Det er altså med andre ord helt lovligt at teste og beregne afgifter ud fra et ikke normgivende forbrug.

Det er jo ikke det samme at køre en test svarende til almindelig gadekørsel og bagefter koble et udstyr på, som måske bruger op til 50 pct. af motorens energi oveni - altså halvanden gange så meget brændstof ved lavere hastighed. Problemet er altså merkantilt:

Skal man trække elastikken og få gode miljøtal og lade køberen om at opdage merforbruget, eller skal man spille med så åbne kort, at salget måske ikke når det optimale, men at kunden bliver tilfreds?

Ny åbenhed

Camilla Burgwald, SF, Kbh.

I SF har vi længe gået ind for udvidet åbenhed og gennemsigtighed i den offentlige forvaltning. I København har vi længe villet have mere åbenhed på Rådhuset. I marts 2006 stillede vi derfor forslag om, at der skulle udarbejdes en plan for, hvordan Københavns Kommune kunne overgå til åbne postlister. Nu er forslaget langt om længe blevet en realitet - indtil nu på forsøgsbasis i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Åbne postlister giver via internettet borgere og presse adgang til at se oversigter over den post, der går ind og ud af kommunen. Man vil naturligvis ikke kunne finde personfølsomme oplysninger eller andre fortrolige oplysninger på postlisterne, som f.eks. oplysninger om enkeltpersoners private og økonomiske forhold, virksomheders forretningshemmeligheder eller kommunens forretningsmæssige forhold.

Vi håber, at forsøget kan danne basis for udbredelse, så både borgere og presse kan få en markant forbedret indsigt i kommunens aktiviteter på alle områder. Det, mener vi, er ægte åbenhed.

Stuerene?

John de Summer-Brason, Virum

Selv om det kan undre, at netop Dansk Folkeparti går i brechen for, at Seruminstituttets eksperimenter i de nazistiske KZ-lejre skal kulegraves, har markeringen sin egen logik, al den stund at Dansk Folkeparti her har en chance for at ydmyge de gamle partier.

Selv om netop DF'ere har turneret fremmedfjendtlige synspunkter, som kan minde om retorikken fra Det Tredje Rige, så ligger Sorteper hos Venstre og Konservative. Ikke hos DF. Forklaringen er den simple, at de erhvervskredse, som under krigen kollaborerede, i dag står som stærke støtter af de herskende borgerlige partier, ikke DF, der som småkårsfolk og newcommere har langt mindre i klemme.

Ved at være med til at udstille borgerlige støtters kollaboration med Nazi-Tyskland forsøger DF at tage luften ud af de konservatives voksende ubehag efter devisen: "I peger fingre. Men hvad med jer selv!"

Metoden er tidligere afprøvet, da den forrige statsministers melding om DF's 'manglende stuerenhed' i 1999 blev mødt med, at statsministerens far selv havde været medlem af nazipartiet.

Vi taler om politiske tacklinger. Ikke de mest elegante. Men effektive, når man nu gerne vil forhindre at K render med midterpartierne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her