Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
22. oktober 2007

Vestens dobbeltmoral

Bjarne Gårdsvoll, Kbh. V.

Hvordan kan det være, at de kurdiske oprørere i Tyrkiet defineres som terrorister, når de kurdiske oprørere i Irak blev kaldt frihedskæmpere og ofre for Saddams terror?

Den tyrkiske hær har smadret 3-4.000 kurdiske landsbyer. Mon ikke også disse overgreb bør betegnes som terror?

Til hvad nytte?

Søren Blaabjerg, Hørning

Endnu en dansk soldat har mistet livet i Afghanistan. Til hvad nytte må man spørge? Hvad bestiller Danmark i det hele taget i denne konflikt? Det her er jo USA's værk fra først til sidst. Talebanerne (eller mujahedinerne - de hellige krigere) var til at begynde med betragtet som nogle gæve gutter (fremstillet som sådan i en James Bond film fra tiden bl.a.) fordi de var med til at bekæmpe det sovjetstøttede kommunistiske regime i sin tid, og nød som sådan aktiv støtte fra USA. Taleban-styret var således mere eller mindre USA's værk som et biprodukt af 'Kampen mod det onde Imperium', og påskuddet for at gå i krig: udlevering af Osama bin Laden i kølvandet på 11. september, der var mindst lige så konstrueret som påskuddet for at starte invasionen af Irak - løgnene omkring Iraks vægring ved at samarbejde med FN om destruktion af og kontrol med landets formodede lagre af masseødelæggelsesvåben.

Hvoraf kommer mon denne macho-tro på anvendelse af militær konfrontation frem for diplomati og fredelig udveksling af synspunkter. Har krigene mod Irak og Afghanistan gjort verden til et mere sikkert sted i og uden for Irak og Afghanistan? Har Israels USA-støttede jernnævepolitik over for palæstinenserne i de besatte områder skabt håb om varig lykke og fred i Mellemøsten?

Krig skaber had, og had skaber krig. Ondskab avler onskab. Men det er desværre sandheder, visse folk sætter en ære i ikke at forstå.

Stalinistisk regering

Henrik Okkels, Hornslet

Ejvind Larsen skrev tidligere på året, at der burde rejses en skamstøtte over Anders Fogh-Rasmussens regering på grund af løgnene og manipulationerne før og efter krigen mod Irak i marts 2003. På langt sigt er dens synder på energi- og miljøområdet imidlertid langt alvorligere.

Nu skal man så også læse, at regeringen med flid har bortretoucheret ubekvemme sandheder i de miljø- og klimarapporter, den selv har bestilt. Det er fuldstændig parallelt til Stalins historieforfalskninger - Stalin, der f.eks i 1927 fik fjernet Trotskij fra fotografiet fra 1920, hvor Trotskij stod på trappen til talerstolen foran Bolshoi-teatret i Moskva - mens Lenin talte til folkemasserne.

Lige for loven

Stig Winther Petersen, Århus N

De fremmedes børn skal lære mere Danmarkshistorie, så de bedre kan blive integreret, siger Martin Henriksen (MH), DF's fremstormende håb, som for nylig i radioen luftede sine kreative tanker om at tage børnetilskuddene fra de selvsamme børn og give pengene til børn af danskere, så der kunne blive flere af de sidste og ikke så mange af de første.

Spørgsmålet til MH er nu, om det skal indgå i historie-undervisningen, måske ligefrem som kanon, at børn skal lære om indførelsen af lige ret for loven? Og om denne historiske viden så ikke i givet fald burde forbeholdes de lyshårede børn af hensyn til integrationen og sammenhængskraften?

Hold fingrene væk

Carsten Ploug Olsen, Odense

Præsident Bush har udtalt, at hvis Iran får atomvåben, kan det udløse tredje verdenskrig. Ja, måske. Men nøglen ligger hos USA selv. Hvis de angriber Iran millitært, kan alliancen Iran/Rusland vise sig fatal. Derfor bør amerikanerne tænke sig meget grundigt om i disse år, og lade være med også at optrappe retorikken overfor Iran. Hold fingrene væk!

Nej til lærerfri undervisning

Morten Buur Madsen, DGS, København

Over de sidste 10 år har man i Danmark oplevet en generel økonomisk nedpriotering af hele uddannelsessektoren. Det har medført, at flere og flere skoler har indført lærerfri undervisning for at spare penge. Det gør, at de svagere elever i klasse ofte går i stå og ikke kan komme videre, da de ikke har mulighed for at få hjælp af en lærer. Den stigende mængde lærerfri timer, gør, at det rent faktisk bliver et realt problem for nogle elever at følge med i den rigtige undervisning. Konsekvensen af det er, at man oplever elever, der dropper ud af gymnasiet før tid.

Retsstat og prostitution

Helgi Breiner, København Ø

Spørgsmålet om prostitution et principielt spørgsmål. Jeg oplever desværre, at forslaget om at forbyde køb af sex, mere handler om at have 'ondt i røven' end at hjælpe de kvinder, der faktisk arbejder i branchen.

For Seksualpolitisk Forum peger faktisk på, at forbudet i Sverige ikke har medført mindre trafficking eller færre prostituerede, men at prostitutionen er flyttet endnu længere væk fra retsstatens lange arme. Desuden bruger politiet ressourcerne på at knalde kunderne i stedet for bagmændene.

Derfor synes jeg industrien skal afkriminaliseres og ikke kriminaliseres. SPF's forslag om at indføre licenser, fagforeninger og a-kasser er forslag i den rigtige retning. Den vil få den årtusindgamle forbudte industri ud af retsløsheden og tvunget ind under lovgivning og kontrol. På den måde kan de prostituerede blive bedre beskyttede og trafficking få sværere kår.

Sociale løn-forhandlinger

Peer Pedersen, Frederiksværk

Centrale, sociale lønforhandlinger har sikret, at der på det danske arbejdsmarked ikke var så stor en lønspredning som i det meste af det øvrige udland. Den graduerede skat, der sikrer, at alle borgere betaler til fællesskabet efter evne, er også en garanti for et stabilt og mere ensartet forbrug.

LO og den danske fagbevægelse har med indførelsen af Nyløn på det offentlige arbejdsmarked startet en lønspredning, der udløser meget store lønkrav fra de dårligst betalte offentligt ansatte. Individuelle lønforhandlinger med meget store lønforskelle inden for samme eller sammenlignelige erhverv skaber en inflation, der ikke er til gavn for det danske samfund.

En skatte udjævning, således at de højst betalte ikke er med til at betale til vores fælles samfund efter evne, er også med til at skabe en inflation der ikke er ønskelig.

LO og lønforhandlerne på det offentlige arbejdsmarked skal sikre, at der ikke er lønspredning på mere end 5.000 kr. om måneden på samme arbejdsplads og for samme arbejde, Bl.a. på grund af Nyløn.

Samfundets rigdom kan ikke måles efter, hvor mange penge den enkelte bruger, men måles efter, hvor god infrastrukturen er i landet, og hvor meget vi kan og vil hjælpe de svageste i både ind og udland. LO og den danske fagbevægelse er flygtet fra det sammenhold, der før havde til hensigt at sikre gode ensartede lønninger og en infrastruktur i samfundet, der sikrede, at alle uden hensyn til indtægt kunne færdes sikkert og rimelig let på vejene og havde lige ret til behandling på sygehusene.

De daglige fornødenheder som varme, elektricitet og rent vand og renovation var noget alle havde råd og ret til. LO og dansk fagbevægelse skal samarbejde med de politiske partier, der sikrer, at flest mulig betaler efter evne til samfundets nødvendige udgifter, hvis de vil have sejre til gavn for medlemmerne.

Højere løn og flere leveomkostninger samt udgifter til det, der før var betalt via skatten, giver flere tabere og skaber ikke større tilfredshed hos den store middel indtægts gruppe.

Afstemninger

Jytte Molbech, Odense SV

Tænk hvis det blev et nej til den nye reformtraktat. Det er jo dyrt at holde valg, måske mindst to gange, for at få det ønskede svarresultat. Det har vi jo prøvet en gang før.

Der høres tit klager over, at folk ikke er nok interesserede i EU. Hvis de skal blive det, kræver det, at de europæiske indbyggere får viden, indflydelse og indsigt i området for at det skal blive nærværende.

Jeg sammenligner altid EU med kirkerne for mange år siden. Der talte præsterne også latin, og folk forstod ikke en dyt. Organisationen havde sit eget sprog og sine indviede medlemmer. De besluttede så, hvad der var rigtigt og forkert.

Men viden er jo også magt, så hvis befolkningen holdes hen i uvidenhed, er det også lettere at beslutte hen over hovederne på dem.

Undskyld selvcensur

P. Henriksen, Odense C

Under Muhammedkrisen fremstod statsministeren som manden, der forsvarede ytringfriheden. Det kunne være rart, hvis han også undskyldte den selvcensur i miljøspørgsmål, der hærgede i regeringens start.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu