Læsetid: 2 min.

Bukse-vand

Debat
12. november 2007

Faste læsere af Svinestien har formentlig allerede opdaget, at en hel del af referencerammen er grundlagt i skoletiden, og det vil derfor ikke undre nogen, at vores afkodning af Ekstra Bladets svinestreg mod socialdemokraten Henrik Sass Larsen tager udgangspunkt hér.

Det siger sig selv, at Ekstra Bladets karaktermord på Sass - der i weekenden blev beskyldt for at være spion for Venstre op til sidste valg - ud fra en journalistisk synsvinkel var både udokumenteret og forkastelig. Men når vi her i Svinestien alligevel nærer en vis sympati for det hensygnende bordelannoncetidsskrift, skyldes det en fornemmelse af, at bladet trods alt alligevel har fat i noget principielt rigtigt. Længe før begrebet 'mobning i skolen' blev indført, var det helt almindeligt, at skoleelever, der lignede fedterøve og sladrehanke, risikerede forebyggende buksevand eller en regulær røvfuld. Det var ikke pænt, vel nærmest en slags ukammeratlig børnetortur, men også Ornen har i sin tid oplevet at blive fristet over evne.

Blandt journalister var det velkendt, at den højreorienterede Sass Larsen var en ivrig del af den interne sosse-kampagne, der skulle underminere daværende formand Lykketoft. I Berlingske Tidende i søndags gik den ellers velfriserede kommentator Thomas Larsen så langt, at han omtalte Sass som 'lækagecentral'. Sass, der i en årrække har færdedes i periferien af den pokerspillende, fodboldseende og festglade kreds omkring de mest magtfulde af Venstres spindoktorer og mediefolk kan således i Ekstra Bladets særlige afart af journalistisk dømmekraft regulært have lignet en sladrehank.

Det retfærdiggør ikke, at manden nakkes i fuld offentlighed, og selv den bonus, at Jens Rohde, der virkelig ligner en lille fedterøv, trækkes med, undskylder ikke avisen. I Svinestien har vi imidlertid i en slags skolenostalgisk ånd besluttet os til at være lidt dobbeltmoralske og på én gang skose avisen for ringe journalistik - og samtidig fryde os over Sass Larsens i vores optik velfortjente gang buksevand. To fluer med et smæk er ikke dårligt her i valgkampens sidste fase.

Ornen er en ældre politisk iagttager, der henslæber en kummerlig tilværelse i den ydre provins. Hans identitet er os desværre bekendt. Chefred.

Serie

Svinestien

Seneste artikler

 • Slutspurt

  13. november 2007
  Efter en valgkamp uden ordentlige skænderier var der tegn i sol og måne på ballade. Det skyldtes først og fremmest den glimrende studievært, Reimer Bo, der røg lige i sylten på valgkampens største våsehoved, Naser Khader. "Nu må du svare, det er jo ikke noget fritidshjem det her," fremturede studieværten, og det er den slags, vi sætter pris på.
 • Svøben

  10. november 2007
  I Svinestien har vi ingen anelse om, hvorvidt Helle Thorning-Schmidt drikker sherry, men efter at have set hendes alenlange samtale med Martin Breaum forleden aften på DR2, tøver vi ikke med at udtale sætningen; 'Socialdemokraterne - middelstandens frelse'
 • Ordkrig

  9. november 2007
  Det er muligt, at Pia Kjærsgaard og Co. under Muhammed-krisen anså afbrænding af Dannebrog som den ultimative fornærmelse, men fra Svinestien kan vi meddele, at hvis DF's ulækre film skal gøre det ud for ægte danskhed, så løsriver vi landsdelen fra rigsfællesskabet. Den kvinde nægter vi at dele pas, flag og nummerplade med
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her