Kommentar

Hvorfor er danskerne så forløjede?

Kovendingernes valgkamp
Debat
13. november 2007

Er man gammel 'gammeldansker,' må man græmme sig over, at valgkampen 2007 er blevet så forløjet - så fordrejet og så perspektivløs som aldrig før.

Tidligere stredes partierne om holdninger, der var lige så vind- og vejrfaste som Hammershus' granit.

Denne valgkamp har været kovendingernes valgkamp. Jens Otto Krags berømte sentens: "Man har et standpunkt, indtil man indtager et nyt", er blevet bekræftet til ulidelighed.

I denne situation har velmenende og velgørende organisationer (heriblandt Mimi Jakobsen med den fantastiske indsigt i økonomi, der frigør hende for al uvedkommende kontakt med den økonomiske virkelighed) bestilt en måling hos et meningsmålingsinstitut, der har fundet ud af, at et flertal af danskere gerne ser, at DK i fremtiden betaler én procent af det danske bruttonationalprodukt som u-landsbidrag.

Hvad har dette med valgkampen at gøre?

En del.

Undertegnede har siden 1976 hvert år (bortset fra et længere ophold i udlandet) deltaget i Røde Kors' landsindsamlinger. Når det går godt, kan Dansk Røde Kors' tusinder af frivillige indrasle 25-30 millioner kroner. Halvdelen af, hvad det koster en engelsk eller spansk fodboldklub at købe en spiller (menneskehandel er forbudt - never mind). Er jeg den eneste indsamler, der har følt, at jeg var til grin?

Folkefærd af gniere

Den aktuelle politiske opposition kræver, at det danske u-landsbidrag sættes op. Rimeligt/ikke rimeligt? Jeg ved det ikke. Jeg har bare stemt dørklokker.

Èn ting ved jeg dog. At danskerne enten er usædvanlig ubegavede eller usædvanlig dobbeltmoralske.

Forklaring følger: For den menige dansker er det i praksis umuligt at ændre landets forsvars- el. udenrigspolitik. Ej heller kan den menige dansker ændre social- el. skolepolitikken (f.eks. ved at spytte i bøssen og lade det offentlige ansætte en ekstra sosuassistent eller folkeskolelærer).

Men når det gælder Danmarks bistand til udviklingslandene, kan enhver 'gøre en forskel', som det hedder med en moderne floskel. Synes den menneskekærlige dansker således, at det danske samfund ikke yder nok i u-landsbidrag, kan enhver sende et bidrag til Røde Kors el. Læger uden Grænser - og tilmed trække beløbet fra i skat?

Hvordan forholder det sig med den privat-finansierede u-landsbistand? Hvem vil lægge kortene på bordet? Indtil jeg bliver overbevist om det modsatte, vil jeg påstå, at danskerne er et folkefærd af gniere. Har vi dårlig samvittighed, og mener vi ikke, at den danske stat yder nok, hvorfor yder vi så ikke desto mere individuelt? Er det ikke dansk dobbeltmoral eller hykleri i renkultur - ligesom da Niels Hausgaard i sin tid skrev om, at vi selvfølgelig skulle have atomkraft - men den skulle placeres i den østre ende, ovre hos svenskerne?

Gælder det i øvrigt ikke de fleste af de (overbuds)forslag, som partierne har fremsat under valgkampen, at gennemførelsen af dem i sidste instans skal betales - af de andre.

Sikken samling kræmmere vi er blevet! Oven i købet ubegavede!

Benny Adriansen er cand. mag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Cand mag'en har jo ret, men det er et spørgsmål om tidshorisonter og prioriteringer.
U-landsbistanden har ikke virket i 30 år! Jo, nogle stammehøvdinge er blevet stenrige, har et mægtigt våbenarsenal osv. Og folk sulter stadig, ødelægger naturen med deres gedeflokke osv.
Det er på tide at tage skeen i den anden hånd og lukke for bistanden, men til gengæld åbne for markederne.

Langt vigtigere ting presser sig på. Idag afgøres det om danmarks og Europas første fatwa-parti kommer i folketinget. Enhedslisten er som bekendt udråbt som pligtvalg for alle rettroende muslimer, med trusler om helvedes straf hvis der ikke stemmes. Tillykke! Vi er godt nog kommet langt ud....Gid fanden tager dem. Et yderliggående socialistisk parti transformeres til et yderliggående religiøst parti.

Ikke een øre mere i ulandsbistand,- endnu har ingen undersøgelser påvist, at vor bistand gør en forskel.

Organisationerne skal altid pudse vor samvittighed af ved tiggeriet,- jeg lukker op hver gang og siger nejtak.

På gaden bliver jeg "overfaldet" af betalte tiggere, som giver sig ud for at gøre det af menneskekærlighed.

Dybt godnat!

Det er ikke ulandsbistanden, der bringer ulandene videre,- giv dem chancer til at udkonkurere os på verdensmarkedet.

Det vil betyde fremskridt, hvis det sker parallelt med indførelse af demokrati.

Lad os kæmpe for fair forhold for ulandenes handel på verdensmarkedet,-
og stop tiggeriet!

Kenneth Trans, Socialrådgiver og medlem af Enhedslisten

Jeg må indrømme, at egentlig ser jeg det som en kvalitet, at en politikker lytter og det også ” siver ind”, så de er i stand til at se tingene fra flere facetter.

Ellers ender vi alle som fanatiske ” betonhoveder”, som Pia Kjærsgaard, og det er meget skadeligt for et demokrati – og fordi der er valgkamp ophævede dialogen ikke som er essensen for demokratiet.

Det jeg i stedet har været mere glad for end ved de tidligere to valg i 2001 og 2005 er, at denne ikke er så voldsom alvorlig.
Villy-effekten har slået i gennem, så der er plads til grin og overskud til sjove bemærkninger. Det er kun Pia Kjærsgaard, som er en outsider. Og det er ikke sært, at der ikke er andre end Anders Fogh fra Vestre som reel vil ” lege med Pia Kjærsgaard. Selv de konservatives leder er ikke særlig glad for Pia, og helt ind i Venstre bagland, så er de ved at ” kaste op” over hendes anti-liberalisme. Og resten af de øvrige partier har notorisk taget afstand fra hendes fascistiske ideer.