Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
12. november 2007

S og folke-afstemningen

Niels I. Meyer, Hørsholm

Socialdemokraternes forkvinde Helle Thorning-Schmidt udtalte inden valget, at partiet overvejer at gå ind for en folkeafstemning om den nye EU-traktat (Lissabon-traktaten) af politisk-demokratiske grunde. Siden har hun været tavs om sagen.

Et stort flertal af befolkningen ønsker en folkeafstemning om denne vigtige sag. Det er rendyrket valgfusk, hvis Thorning-Schmidt venter til efter valget med at oplyse vælgerne om resultatet af partiets overvejelser. Vi bør have svaret nu!

Hvem er hyklerisk?

Erik Boel,landsformand, Den Danske Europabevægelse

Jakob Lindblom fra Folkebevægelsen mod EU stemmer på Enhedslisten, fordi EU ifølge ham fører en hyklerisk klimapolitik (Inf. 8. november). Man kan være skeptisk overfor EU af flere grunde, men klimapolitik er ikke en af dem. EU har som den eneste internationale organisation i verden forpligtet medlemslandene til at reducere deres CO2-udslip med 20 pct. i 2020.

Den nye reformtraktat rummer - i modsætning til Nice-traktaten - desuden klimapolitik som selvstændig målsætning. Alligevel er Enhedslisten modstandere af reform-traktaten. De vil hellere have en hel ny traktat på et andet grundlag end EU. Fint nok - men hvem skal gøre noget ved den globale opvarmning indtil den bliver forhandlet på plads?

Det er lukket - det er dansk

Ingrid Stage, formand for Dansk Magisterforening

Hvor snæversynet og navlebeskuende skal Danmark være? Spørgsmålet trænger sig på efter medieomtalen af den pakistanske forsker, der har fået nok af Danmark, fordi Udlændingeservice har nægtet hans kone midlertidigt ophold (Inf. 9. november). Sagen viser, at regeringens megen tale om at være klar til globaliseringen er helt uden relation til virkeligheden. Jeg havde ellers håbet, at vi var på vej væk fra den mest fremmedfjendske politik efter statsministerens åbningstale, hvor han betonede behovet for at tiltrække højtuddannet udenlandsk arbejdskraft.

Men Udlændingeservice ser stadig en opgave i at trække visumbehandlinger i langdrag og sætte barrierer op for ægtefællerne. Risø måtte sige farvel til den højt kvalificerede pakistanske forsker, udvalgt blandt 30 ansøgere fra hele verden, fordi Udlændingeservice efter en utrolig langsommelig sagsbehandling nægtede hans kone et midlertidigt visum. Den danske instans anerkendte ikke ægteskabet, som var indgået efter pakistansk tradition.

Hermed er dyrebare forskningsressourcer spildt, det internationale forskningsprojekt sat tilbage, og Danmarks tyndslidte prestige yderligere undermineret på grund af manglende viden, åbenhed og fleksibilitet over for andre kulturer. Hvis dette snæversyn får lov fortsat at dominere vores behandling af udlændinge, vil regeringens mange millioners markedsføring af Danmark som et attraktivt land for højt kvalificerede studerende og forskere være spild af ressourcer.

Holms vision

Tom W. Petersen, Frederiksberg

I 2000 udkom Martin Granaus store værk om Radiosymfoniorketsrets historie Holms vision. Heri indgår bl.a. redegørelser for konflikter i tidens løb.

Men for de sidste tyve års vedkommende bliver historien meget summarisk. Granau skriver i sit forord, at "Hvad der ligger efter 1979-80 må vurderes som 'uafgæret' i historisk forstand og kan ikke inddrages i en fremstilling, der går dybt ned i de historiske lag. Jeg har altså tilladt mig at slutte den egentlige historiske dokumentation i 1979-"

Det undrede mig allerede, da jeg læste værket første gang: hvorfor stoppe der? Kan man ikke skrive forsvarlig, dokumenteret historie mellem 1979 og 2000?

Selvfølgelig kan man det, og det gør man - selvfølgelig. Men Granau gjorde det ikke. Det virkede absurd, og jeg fik en følelse af, at han ikke måtte, fordi der var noget, som helst ikke skulle frem.

Det kunne nu se ud, som om det er netop dette, Mille Buch-Andersens speciale 'Konflikt i symfoniorkesteret' afdækker. Og som af DRs ledelse blev forsøgt undertrykt, først i Granaus værk, siden med pres over for Sociologisk Institut og Mille Buch-Andersen.

DRs ledelse har hærget Danmarks Radio med fyringer af nogle af Radioens mest kompetente folk og fjernelse af nogle af de væsentligste programmer, ikke mindst i den klassiske musiks afdeling. Hvordan vil en sådan ledelse af Danmarks vigtigste kulturinstitution nu forvalte Holms vision?

En gang til for Søren Sønder-gaard

Margrete Auken, MEP for SF og Christine Sidenius, rådgiver for den Grønne Gruppe i EU-parlamentet

Vi argumenterer i vores indlæg 19. oktober for fornuften i, at EU udvikler en fælles indvandringspolitik med en række direktiver. Vi får en blue-card ordning som gennem 'cirkulær migration' imødegår brain-drain. Så skal der være minimumsstandarder for arbejdstagere fra tredjelande, og arbejdsgivere som ansætter folk, der er illegalt i EU, straffes.

Uden en fælles og solidarisk migrationspolitik vil den grove udnyttelse af illegal arbejdskraft fortsætte i alle landene. At påstå, at den del af indvandringspolitikken kan løses i Danmark alene, er i bedste fald naivt. Hvad angår kvalificeret arbejdskraft udefra skal Danmark være lykkelig, hvis der overhovedet er nogen, der vil komme - efter 6 år med V og DF ved magten.

Angående SF's flygtningeloft som Søren Søndergaard roder ind i debatten om indvandring: Danmark modtager i disse år alt for få flygtninge. Det synes SF er pinligt. Derfor foreslår vi omgående at tredoble antallet af flygtninge som Danmark SKAL tage. Vi har nævnt et tal, som Søren S. forvrænger til, at vi KUN vil tage 3000, uanset hvad der sker i verden. Denslags kneb er under Søren S.' niveau. Vil EL og Søren Søndergaard hellere svigte de mange flygtninge, der i dag ikke har en chance for at komme til Danmark, end forsøge sig med konkrete og brugbare løsninger - også på EU-niveau?

Løgnens vilkår

Finn Gunst, Brønshøj

Michael Rasmussen løj i forbindelse med Tour de France. Han blev fyret af Rabobank. Anders Fogh Rasmussen løj i forbindelse med Irakkrigen. Han bliver fyret af danskerne den 13. november. Der må være grænser for løgnen.

Regeringens sorte kapitel

Ann Gamst, Brønshøj

Ethvert fornuftigt menneske tror ikke, at de hører rigtigt, når Dansk Folkeparti så sent som den 7. november 2007 i Tv gentog, at børnene af afviste asylfamilier, hvis liv Dansk Folkeparti sammen med regeringen har været med til at ødelægge gennem seks til 10 år, blot skal fjernes fra forældrene. Mange irakiske asylfamilier har siddet indespærret i asylcentre under kummerlige forhold, mens den ulovlige angrebskrig i Irak fortsat rasede. Man skal langt tilbage i dansk historie for at møde en regering, der har været så lidt lydhør over for, hvad en majoritet af landets befolkning mente og mener. Det har i særlig grad gjaldt den folkelige modstand mod dansk deltagelse i Bushs angrebskrig i Irak. Denne krig var i strid med FN-pagten, folkeretten og den danske grundlov og den var/er i strid med al sund moralsk dømmekraft og menneskelig anstændighed.

Det, der kendetegnede Anders Fogh Rasmussens forsvar for at deltage i denne traumatiske krig, var arrogance i forhold til de mange danskere, der protesterede mod krigen og de irakiske civile, hvis liv, man tog.

Der er tale om moralsk fejhed nu, hvor Anders Fogh Rasmussen gør alt for at forhindre, at der kommer en undersøgelse af grundlaget for den danske regerings Irak-invasion. Vi er mange i befolkningen, der insisterer på og støtter op om, at en sådan uvildig undersøgelse bliver iværksat.

God gammel gris

Mogens Brørup, Sdr. Bjert

Valgdagen nærmer sig. Og er det så slut med Ornens gyllespredning i Informations spalter? Jeg tror, vi er nogle stykker, der gerne ser en forlængelse af svinestregerne ud over den 13. november. Lad den gamle gris kommentere de efterfølgende forhandlinger frem til regeringsdannelsen fra sit jordhøjdeperspektiv, så vil der blive kvittereret med glade grynt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her