Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
6. november 2007

Pest eller Kolera
Philip C Stone, København N

Lene Espersen har udmøntet sig som nyere tids mest brutale og afstumpede justitsminister. Trods vores viden om det der virker og det der ikke virker i kampen mod kriminalitet, har Lene Espersen altid valgt at tale til den indre svinehund. Der skal straffes hårdere, længere, og der skal bygges flere, sikrere fængsler. I stedet for den kriminalitetsnedsættende præventative og resocialiserende indsats, vil hun, på amerikansk vis, sætte en stedse større del af befolkningen i kriminalitetsbefordrende fængsler. Hvad tortur angår, har hendes melding været: helt i orden, bare ikke hos os. Nu har Helle Thorning-Schmidts principløse flakken efter magt udmøntet sig i et bejleri: »Vi har jo mange fælles værdier med de Konservative«, bl.a. et »fælles syn på retspolitikken«. Thorning-Schmidt var også hurtig til at gardere sig mod anklager om, at hun ikke gik ind for oplysninger fremskaffet ved brug af tortur.
Såfremt hendes holdning er bestemmende for oppositionens, må man konstatere, at det retspolitiske valg står mellem pest og pest.

Løgn i alvorlig kategori
Poul Krogsgård, Århus V

Informations nye medarbejder Erik Meier Carlsen er tilsyneladende en mand, hvis sans for proportioner er yderst særegen. Han omtaler i sin valgdagbog Villy Søvndals påstand om at have besøgt 20 plejehjem som en løgn i en særlig alvorlig kategori, hvor den hører sammen med Svend Aukens påstand i 1988 om en samtale med Norges udenrigsminister, som i virkeligheden aldrig havde fundet sted. Jeg kan være enig med Erik Meier Carlsen i at sådanne udtalelser er uheldige; men det er nu nogle helt andre løgnehistorier, jeg vil reservere til den særligt alvorlige kategori.
I den alvorlige kategori hører Poul Schlüters berygtede gulvtæppetale, hvor han påstod, at der ikke var fejet noget ind under gulvtæppet i tamilsagen. Retfærdigvis betød sagen i sidste ende, at Schlüter måtte gå.
Endnu værre er Anders Fogh Rasmussens løgne om grundlaget for Irak-krigen. Han førte Danmark i krig på et falsk grundlag; en krig, der foreløbig har betydet over en halv million døde, næsten to millioner mennesker på flugt og et land i borgerkrig, samtidig med at terrortruslen i hele verden er steget. I sandhed en løgn med fatale konsekvenser. Desværre ser det indtil videre ikke ud til, at Anders Fogh Rasmussen vil drage samme konsekvens som Schlüter.
Mener Erik Meier Carlsen virkelig, at statsministerens løgne hører til i den lette kategori? Med en sådan sans for proportioner er det svært at se på hvilken baggrund Information har fundet det værd at ansætte ham.

Konservativ udenrigspolitik
Ib Jensen, Søborg

Så har Per Stig Møllers allierede, Pakistans diktator, sat Pakistan i undtagelsestilstand. Mon partikammerat Lene Espersen nu spændt venter på oplysninger, dette diktatur nu vil få under torturen i Islamabads mørke fangekældre? Spørg dem inden du stemmer.

Kammerat 2 procent
Claus Bryld, Frederiksberg C

I Sverige havde de tidligere et begreb, der hed ’kammerat 4 pct.’. Den svenske spærregrænse til Riksdagen ligger nemlig på fire pct., og nogle svenske socialdemokrater stemte derfor af taktiske årsager på kommunisterne og blev dermed ’kammerat 4 pct.’, fordi kommunisterne trods alt støttede en socialdemokratisk regering. Bør nogle herhjemme, der ellers ville have stemt SF eller socialdemokratisk, ikke gøre det samme for at undgå et stort stemmespild på venstrefløjen – til fordel for højrefløjen? Asmaa eller ej.
Vil det ikke være tragisk, hvis endhedslistevælgere viser deres ’fordomsfrihed’ ved at fravælge deres parti, fordi en kvindelig muslim på den yderste venstrefløj (der ikke er så yderliggående endda) for første gang skal vise, hvad hun formår politisk? Måske kan hun ikke skille religion og politik ad, og så må Enhedslisten drage konsekvensen og skille sig af med hende. Måske kan hun, og det vil være fremragende. Måske bliver hun slet ikke valgt og kan så bruge tiden indtil næste valg på at læse lidt mindre i Koranen og lidt mere i Kapitalen.
Mere dramatisk er det ikke. Så hvad med at give Enhedslisten en chance og samtidig sikre en makismal udnyttelse af stemmerne for den samlede venstrefløj? Selv ville jeg egentlig have stemt SF, som jeg plejer, men denne gang bliver det Enhedslisten som ’kammerat 2 pct.’.

Renselses-processer
Per Diepgen, Halskov

Idealister vil have renhed, om ikke anderledes så ved at påstå, at andre kræver renhed. Her foran det store glashus står opgøret efter Besættelsen stadig, og de senere års påmindelse fremmaner ustandselig mit gamle erindringsbillede af de tyske flyvemaskiner på vej ind over København 9.april 40 og frem til de forvildede hitlerjugenddrenge, der løsnede skud mod os ved Frederiksdal april 45. For alt i verden forsøgte vi straks efter at glemme den hele ondskab. Forgæves! Kunne Kaj Munk ikke være gået i graven med hele sit martyrium i behold og Ole Wivel med en tilgivelse for uerfarenhed? Hvorfor skulle Per Stig Møller bruge hele to biografier på en renselsesproces af Munk og indsætte ham øverst på parnasset, og hvorfor skulle Ole Wivel absolut skrive detaljerede selvbiografier med bevidste udeladelser og deraf følgende ansvarsforflygtigelse - tilgivelse? Hverken Munk eller Wivel gav ordre til de tyske soldater, men Munk havde i over 10 år forinden kaldt på diktatorerne og forført sine læsere og tilhørere, før han opdagede galskaben, som andre forfattere havde set i årtier og måtte lide for, og for hvilken atter andre kom til at samle alt det op, som var væltet omkuld. Hvilken renhed efterspørger Rolf Dorset og henviser til et lille fint indlæg 16.oktober (som talte for sig selv), og hvor længe skal krigen blive ved, mens vi i dag ser de gamle vægelsindede kolportører genopstå?

Magtens pris?
Henrik Guldborg Bøge, Charlottenlund

I TV2 Nyhederne den 30. oktober kunne man høre, at 24-årsreglen var en stor succes. Det kommer selvfølgelig an på, hvordan man måler succesen. Hvis målet med 24-årsreglen har været at mindske antallet af indvandrere, har den været en stor succes. Men hvis dens formål reelt - sådan som vi også hele tiden har fået at vide – har været at forhindre tvangsægteskaber, har dens effekt i bedste fald været minimal.
Men én ting er sikkert: Den har flået elskede i hundrede- eller tusindvis fra hinanden eller tvunget dem til at drage i eksil i Sverige uden anden grund, end at de ikke havde den rette alder.
24-årsreglen er en skændsel for den personlige frihed, men en kæmpe sejr for modstanderne af indvandring. Det eneste parti i Folketinget, der stadig vil afskaffe 24-årsreglen, er Enhedslisten. Selv SF og de Radikale har erkendt, at de kan blive nødt til at acceptere den for at komme i regering. Er det det, man kalder magtens pris?

Træk dig, Abdol-Hamid
Hans Dam Frandsen, Roskilde

Kære Asmaa Abdol-Hamid, hvadenten du vil det eller ej, er du en kontroversiel person. Du benævner dig selv som muslim og socialist, og det er der en indbygget modsætning i, og derfor bør omgivelsernes reaktion på din fremtræden heller ikke undre dig. Jeg har selv svært ved at forstå, hvordan man kan være dybt troende religiøs og samtidig erklæret socialist. Men når du selv siger, at det kan du, så tror jeg på dig. Jeg beundrer faktisk også dit mod. Nu er du topkandidat for Enhedslisten ved det nært forestående folketingsvalg. Og der er vel næppe tvivl om, at dette er årsag til Enhedslistens dyk i meningsmålingerne, en nedtur der meget vel kan føre til, at Enhedslisten ryger under spærregrænsen. Og uden Enheds-listens mandater er chancen for et regeringsskifte mindre end ringe.
En socialistisk holdning indebærer, at sagen kommer før personen. Nu er det sådan, at din person ser ud til at stå i vejen for, at Enhedslisten bliver repræsenteret i Folketinget. Derfor bør du, uanset om det i øvrigt er rimeligt eller ej, trække dig som kandidat ved folketingsvalget.
Til alle jer, der ikke vil stemme på Enhedslisten eller overvejer at lande være at stemme på Enhedslisten på grund af Abdol-Hamid: Er det værre at have Enhedslisten i Folketinget med Abdol-Hamid som en af repræsentanterne, end at lade Fogh fortsætte endnu en periode?

Patienter på gangene
Helle Oldefar, Odense M

Helle Thorning-Schmidt fremturer med sin forargelse over, at der på nogle medicinske afdelinger i København er patienter på gangene. Fint nok, men så længe jeg har været i sundhedsvæsenet – siden 1975 – har der i korte perioder ligget patienter på gangene! Hvad har Socialdemokraterne gjort ved det i gennem tiderne? Regeringen har gjort bl.a. kræft til en akut sygdom, mens Socialdemokraterne gennem tiden har haft mere travlt med at give raske mennesker behandling for småskavanker! Valget er let: Regeringen vælger velfærd!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tak til Carl Bryld for rådet til SFs vælgere, som han selv plejer at være en af, om denne gang at stemme på Enhedslisten for at undgå stemmespild på venstrefløjen, hvis enhedslisten skulle komme under spærregrænsen pga. en kvinde med tørklæde. Opfordringen gentages hermed!

Jan Hedegaard Kronborg

"Sæt mennesket først og fri!

Vi er borgere i Danmark. VK-regering og DF, dette
nuværende folketingsflertal på Christiansborg, vil
gøre os til forbrugere ... Forbrugere eller slaver af
et marked, der kun vil tjene penge på os borgere.
KD, radikale, SF, Enhedslisten og også socialdemokraterne
vil sætte mennesket først og fri som
borgere i et fællesskab, der er forpligtende over
for vores børn og unge, alvorlige syge, de mange
arbejdsledige og borgere i den tredje alder uden
egen formue!
VK-regeringen, har ved valget til Folketinget i
2001 haft stort held med og med stor dygtighed
evnet at tage det socialdemokratiske tema »Sæt
mennesket først og fri« på dagsorden! Ja, VK-regeringen
vandt et valg til Folketinget på baggrund
af blandt andet dette! Hvem der har ejerskabet af
temaet, er der ingen grund til at diskutere! VK-regeringen
har så haft regeringsmagten med DF til
at bevise, at det ikke blot var et smart valgtaktisk
træk at overtage temaet fra socialdemokraterne. Jeg
oplever, at flere og flere borgere nu forstår, at det,
VK og DF vil, ikke er en indsats, der sætter mennesket
først og fri! Men at vi borgere her i Danmark
blot skal være forbrugere i et nyliberalt lykkeland!
Den politiske vej, VK og DF har bestemt for velfærdsdanmark,
ender med, at vores offentlige sygeforsikring
bliver fjernet. Farvel velfærd! En god social-
og sundhedspolitik betalt med skattekroner af
alle skal væk, mener VK-regeringen.
Ikke-erhvervsaktive og borgere uden formue
kan ikke betale de dyre, private sygeforsikringer!
Børn og unge, alvorligt syge, alle de mange arbejdsledige
og borgere i den tredje alder uden
egen formue – denne store gruppe borgere kan gå
morgendagen i møde utrygge og ufrie!
Derfor skal Danmark ikke igen have en VK-regering!
Men gerne i stedet en politik med indhold
fra det gode velkendt socialdemokratiske tema:
Sæt mennesket først og fri! Med baggrund i en
god solid samfundsøkonomisk styring af folkevalgte,
der vil temaet og ikke blot bruge det til at
vinde et valg til Folketinget!

N.B.

Hr. Nasser Khader NL Ny Aliance er borgerlig varm,
pop-politisk luft. Lig fru Pia Kjærsgaard DF Dansk
Folkeparti er borgerlig kold, pop-politisk luft. Ingen bag-
grund og forhold i dette valg til Folketingets mange
spalte mm til de 2 X pop-politiske lister, Y og O."

Jan Kronborg, Søndergade 22b, 7400 Herning