Kommentar

Lars Løkke efterlader et forvaltnings-kaos

Debat
1. december 2007

Ved nytårsskiftet 2006-2007 trådt den såkaldte strukturreform i kraft.

Reformens baggrund var et hastebehandlet (om overhovedet behandlet) over 3.000 sider stort lovforslag, som blev udsendt den 1. december 2004 til eksperter og andet godtfolk, som skulle have lyst til at kommentere lovforslaget henover julen og senest inden den 7. januar 2005.

I praksis betød det, at reformen blev gennemført af embedsmænd på baggrund af det arbejde, der blev gennemført i strukturkommissionen, og som alene bestod af embedsmænd.

Ved forrige strukturreform i slutningen af 1960'erne brugte man adskillige år til at få en væsentlig enklere reform gennemført.

Dengang blev reformen gennemført i enighed kommune for kommune af folketings- og kommunalpolitikere. Der er næppe tvivl om, at alt er blevet mere kompliceret de seneste 35 år. Alene det faktum, at vi betaler en større andel af vores indtægter i skat, betyder, at der er meget mere at administrere.

Men dette faktum skulle ikke påvirke regering eller den daværende indenrigsminister Løkke Rasmussen, som havde ministeransvaret for reformen.

Når jeg skriver "havde", skyldes det, at han i ly af valget har forladt jobbet som indenrigsminister. Ja, stillingen er nu på snedigste vis nedlagt, således at vi fremover vil få overordentligt vanskeligt ved at placere et ansvar for den hovedløse strukturreform, som har kastet store dele af den offentlige forvaltning ud i en form for kaos og uafklarethed i forhold til arbejdets indhold og i forhold til økonomi. Resultatet er, at store dele af de tidligere amters arbejde befinder sig i et tomrum, samtidig med, at stressede kommuner og regioner river sig i håret, mens man desperat prøver at genfinde et fodfæste.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her