Læsetid: 3 min.

Pip til prisen

Årets Man Booker-vinder er et koksgråt familieopgør. Tænk hvis Lloyd Jones havde sejret
Debat
22. november 2007

En pris er vel en messe værd. Så meget desto mere, når man som ung og ubeskrevet higer efter rampelys. Skam få den forlægger, der ikke lugter gevinst, når boghandleren rydder sit bedste vindue. Tilbage sidder læseren, der skal lukke cirklen, og måske af og til kan ryste lidt på hånden.

Fænomenet er ikke kun dansk, tag blot årets Man Booker-pris. Af seks titler var Ian McEwan med On Chesil Beach shortlistens eneste etablerede navn. Blockbusters som Graham Swift, Rose Tremain, Peter Carey og selveste Doris Lessing glimrede ved deres fravær allerede på longlisten.

Nu er Booker kritikernes og forfatternes pris, og der bliver lagt stort arbejde i at holde de skiftende juryer fri af beskyldninger om bestikkelse eller særinteresser. Kun forlagsudgivelser skrevet på engelsk kommer i betragtning, og forfatteren skal være borger i Commonwealth, Irland eller Zimbabwe. Amerikanere diskrimineres uden forbehold; de har deres Pulitzer, som inkarnerede Booker-fans ikke holder sig for fine til at anskue en smule fra oven.

Årets Booker og de medfølgende 50.000 pund tilfaldt irske Anne Enright for The Gathering. Et sprogligt veldrejet, men koksgråt og fod-slæbende familieopgør, der trods en understrøm af incest og stærke drikke aldrig rigtig kommer til bordet. Anderledes velfortjent havde berømmelse og millionoplag været, hvis newzealænderen Lloyd Jones var løbet med sejren. For Mister Pip er en bog af den slags, der giver bogpriser mening. Men hvor mange nye læsere mon nu finder vej til en på denne side af kloden ubeskrevet forfatter og en titel, der kun giver mening, hvis man kan sin Dickens?

Postkolonial realisme

Mister Pip er en hyldest til fortællekunsten og glæden ved at lade sig sluge af en bog. "A book can change your life forever," lover omslagets punch line, og i 13-årige Matildas tilfælde er det ikke for meget sagt. Handlingen udspilles på en borgerkrigsramt stillehavsø i Ny Guinea i 1990'erne, og helten er Mr. Watts, der som eneste hvide mand ikke flygter, da en blokade lukker øen. Væk er lægen, præsten, skolelæreren, malariapiller, elektricitet, petroleum og nyt udefra. Uden anden forudsætning end sin hudfarve overtager Mr. Watts undervisningen af landsbyens børn og begynder at læse højt af Charles Dickens' Great Expectations. Med en puls på et kapitel om dagen åbnes et vindue til en verden udenfor øens stille harmoni, og mødet breder sig som ringe i vandet. Først til familierne hjemme over aftensmaden, siden med skæbnesvangre følger til den brutale verden udenfor.

Beskrivelsen af Matildas forelskelse i den jævnaldrende Pip på tværs af kontinenter og århundreder er rørende, og Mr. Watts' evne til at forklare uforståeligheder som rimfrost og håndjern er et studie i pædagogik. Aller smukkest da bogen forsvinder, og Watts til erstatning får børnene til at genkalde sig romanen i hukommelsen og stykke den sammen som et gigantisk litterært puslespil. Lloyd Jones lægger i det hele taget et fintfølende øre til ølivets langstrakte og varmesitrende tone. Kvindebagdele er enorme. Grønt gror som pesten, og fornemmelsen for havets luner står ikke tilbage for en eskimos for sne. Alt sammen registreret i Matildas klarøjede optik, som ikke blinker, da krigens gru rykker for tæt på, og handlingen tager fart. I hvilken retning vil være at berøve læseren en oplevelse af de prisværdige, men dickensianere vil have et forspring.

Mister Pip er post-kolonialistisk realisme og lyrisk fabel på én og samme tid. Med en mængde løse ender, som man kan binde eller fortabe sig i. Den, der som lille har plumpet en musling i et glas vand og set papirblomsten folde sig ud, vil genkende fornemmelsen.

Lloyd Jones: Mister Pip. 240 s. £ 12.99. John Murray.

Michael Hermann er tekstforfatter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her