Kronik

Stop flugten til Sverige!

24-årsreglen er urimelig for de enkelte, og samfundsskadelig for helheden. Vi går bl.a. glip af ressourcestærke mennesker med gode uddannelser. Efter års ophold i Sverige, nu med et svensk pas i hånden, skal parrene igen til søge om en ny familiesammenføring i Danmark. Den udenlandske ægtefælle skal nu til at lære dansk, finde nye netværk og nyt job. Tid og ressourcer spildt for alle parter
24-årsreglen er urimelig for de enkelte, og samfundsskadelig for helheden. Vi går bl.a. glip af ressourcestærke mennesker med gode uddannelser. Efter års ophold i Sverige, nu med et svensk pas i hånden, skal parrene igen til søge om en ny familiesammenføring i Danmark. Den udenlandske ægtefælle skal nu til at lære dansk, finde nye netværk og nyt job. Tid og ressourcer spildt for alle parter
Debat
7. november 2007

I foreningen Ægteskab Uden Grænser oplever vi et stigende antal henvendelser fra dansk-udenlandske par hver måned, der må flygte til Sverige, fordi de ikke opfylder kravene i den danske udlændinglov. Migrationverket i Sveriges rapport fra 2006 melder om min. 20 pct. af antallet af flytninger til Sverige, drejer sig om dansk-udenlandske par, der er på flugt fra den danske udlændingelov.

Vi må konstatere, at udlændingeloven specielt rammer de unge, som er ved at starte en karriere og arbejde sig op. Den typiske familie, der rammes af familiesammenføringsreglerne er et par, hvor ægtefællerne ikke er fyldt 24 år endnu, ikke kan lægge 57.000 kr. til ægtefællens opholdstilladelse eller ikke råder over en ejerbolig eller lejekontrakt på minimum tre. Dette gælder ofte for unge, som vender tilbage fra udlandet.

Vi kan også konstatere, at Udlændingeloven favoriserer især mænd og højtuddannede. Stort set alle job på Udlændingeservices positivliste, der giver adgang til en arbejdstilladelse i Danmark, er høje uddannelser inden for traditionelle mandefag som ingeniør eller naturvidenskab. Vi har godt nok brug for folk med høj uddannelse i Danmark, men hvordan kan vi overse, at servicebranchen, transportbranchen, landbruget, sundhedssektoren, ældreplejen – og detailhandlen skriger på arbejdskraft?

Mange virksomheder i Danmark ville prise sig lykkelig, hvis de kunne få fat i et par ekstra hænder. I øjeblikket er danske virksomheder nødt til at takke nej til store ordrer fra udlandet, fordi der simpelthen ikke er arbejdskraft nok i det danske erhvervsliv. Det går ud over Danmark, og det går ud over vores fremtid. Det er derfor meget ulykkeligt, at være vidne til, at der sidder dansk-udenlandske par i Sverige, som kun ønsker at komme hjem. Dansk-udenlandske par som gerne vil arbejde i Danmark. Den udenlandske part må bare ikke få en arbejdstilladelse.

Lad os kigge nærmere på de menneskelige omkostninger af Udlændingeloven, der rammer vores medlemmer i kærlighedsasyl i Sverige:
Vores medlemmer fortæller ofte, at kampen mod udlændingeloven har haft store personlige konsekvenser for dem og deres familier. At være tvunget til at forlade Danmark bevirker, at de ikke har den store lyst til at integrere sig i Sverige. De skal jo alligevel bare videre til Danmark efter to års ophold, når danskeren har fået et svensk statsborgerskab og kan flytte tilbage via EU-reglerne som svensker.

Kulturelt vakuum

Det er hårdt at skulle lære et nyt sprog, finde en ny bolig, lære et nyt samfund at kende og måske være nødsaget til at finde et nyt arbejde. Ja, måske endda opgive sit drømmestudium i Danmark, fordi den danske ægtefælle er forpligtet til at tjene penge for at kunne opretholde de svenske myndigheders krav til forsørgelse.

Et menneske er ikke kun et biologisk væsen, der lever af vand og brød alene. Et menneske er også et kulturelt og socialt væsen, der lever og ånder i netværk, familier og kulturer. Begge ægtefæller kan derfor føle sig alene og isoleret i et helt fremmed land – væk fra familie og venner. Den udenlandske ægtefælle skal lære sig svensk og børnene skal finde sig en ny kultur.

Afstanden til Danmark får pludselig betydning for den enkelte. Bor man bare et smut uden for Malmø, skal danskeren pendle halvanden time til arbejde i Danmark hver dag. Det kan have svært at få parforholdet og hverdagen til at hænge sammen for familien. Og det kan være svært at orke at holde fast i forholdet til vennerne og familien i Danmark. At flygte til Sverige er derfor ikke en dans på roser.

Ikke noget skattely

Forskere har påstået, at det må være de billige biler og boliger i Sverige, der trækker i danskernes lyst til at emigrere. Men for vores medlemmer er det kun den halve sandhed. Der er absolut ingen økonomisk gevinst ved at flytte til Sverige. I de seneste år er både huspriser og transport steget gevaldigt i Sverige. Faktum er, at den udenlandske ægtefælle ikke ret nemt kan finde job i Sverige, og da personen heller ikke har lov til at arbejde i Danmark, må hovedparten af dansk-udenlandske par leve af den løn, som den danske ægtefælle henter i Danmark. En indtægt, som den danske ægtefælle vel og mærke både betaler skat af i Danmark og i Sverige! Der er altså forfejlet, at betragte Sverige som et luksusparadis eller økonomisk skattely for dansk-udenlandske par!

Og bekymringerne slutter ikke for parret, bare fordi de flytter til Sverige. Efter års ophold i Sverige – nu med et svensk pas i hånden – skal de igen til søge om en ny familiesammenføring i Danmark. Den udenlandske ægtefælle skal nu til at lære dansk, finde nye netværk og et nyt job. Tid og ressourcer spildt for alle parter.

Så lad os stedet for kigge positivt på, hvad dansk-udenlandske ægtepar kan bidrage med til Danmark, hvis ikke det var, fordi de var blevet til kærlighedsflygtninge i Sverige:

Størstedelen af vores medlemmer er uddannet og har erfaring inden for mange forskellige arbejdsområder. De har oftest arbejdet eller læst mange år i udlandet, hvor de oprindeligt mødte deres partner. Vores medlemmer er med andre ord en usandsynlig broget flok af ’helt almindelige’ mennesker. Om de er eksportmedarbejdere i Mellemøsten, lærere udstationeret i Afrika, shippingmedarbejdere i Asien eller kommunikationsfolk med erfaring fra USA eller Australien, så har de alle begået den fælles forbrydelse det er at forelske sig i en person med et andet pas end dansk!

Fulde af ressourcer

Tværkulturelle ægtepar råder udover dansk og engelsk over sproglige kvalifikationer, der er stor efterspørgsel på som kinesisk, tyrkisk, arabisk, thai, russisk, fransk og spansk! Sproglige kompetencer, der er nødvendige for, at dansk erhvervsliv kan overleve i den øgede internationale konkurrence og udforske nye globale markeder.

Størstedelen af vores medlemmer er ressourcestærke mennesker med flair for internationalitet, globalisering, interkulturelle kompetencer og med usædvanlige gode sproglige kvalifikationer. Deres børn ligeså. Det interkulturelle og flersprogede lægger medlemmerne naturligvis meget vægt på i deres hverdag. Kort sagt, dansk-udenlandske familier er en absolut lækkerbisken for enhver dansk virksomhed i fremtidens Danmark, der skal overleve på det globale marked!

Mon ikke de danske politikere vil få øjnene op for hvor mange ressourcestærke familier, de har udvist af Danmark, hvis de vidste, hvad vores medlemmer egentlig går og laver?

Og mon ikke fordomsfulde danskere ville komme på nye tanker og glemme fremmedfjendske holdninger, hvis de vidste, hvor hårdt vores medlemmer kæmper for deres kærlighed, og hvor meget de gerne vil gøre for at integrere sig i Danmark?

Tværkulturelle familier er en kæmpemæssig ressource for Danmark, der ligger ubrugt hen. Tværkulturelle familier har en utrolig rig forståelse for både dansk kultur og andre kulturer. Kompetencer, der er et helt nødvendige i dag i en verden, der er præget af flydende grænser og en stigende global konkurrence.

Beskyt i stedet for straf


Mon ikke et dansk firma vil være glad for at få fingrene i forretningsmanden, der er gift med en asiatisk kvinde og kan tale flydende kinesisk?

Eller hvad med vores hospitalsvæsen, der vil prise sig lykkelig for at få den danske lægestuderende hjem til Danmark, efter han har hjulpet krigsofre i Etiopien, men nu i stedet må opgive sit lægestudium, fordi han ikke kan få sin kone til Danmark?

Eller den kvindelige studerende i Sydney, hvis uddannelse oven i skøbet er betalt af de danske skatteborgere, men som hun ikke kan gøre brug af i Danmark, fordi hendes australske mand ikke må følge med, når hun bliver færdig?

Er det ikke på tide, at politikerne indser, hvilke ressourcefulde mennesker de sender ud af landet og i stedet for justerer reglerne, så de forholder sig til virkelighedens og globaliseringens verden?
Er det ikke på tide at beskytte vores egne statsborgere i stedet for at gøre dem til ofre?

Og er det ikke på tide at se i øjnene, hvilke problemer udlændingeloven har skabt, i stedet for at løse dem, og byde vores danske medborgere og deres familier »Velkommen hjem« til Danmark?

Zenia Høserich er MA og rådgiver i Ægteskab Uden Grænser – grænseløs kærlighed

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her