Kommentar

Svøben

I Svinestien har vi ingen anelse om, hvorvidt Helle Thorning-Schmidt drikker sherry, men efter at have set hendes alenlange samtale med Martin Breaum forleden aften på DR2, tøver vi ikke med at udtale sætningen; 'Socialdemokraterne - middelstandens frelse'
Debat
10. november 2007

I ornens barndom indtog middelklassen store mængder af det hæslige fluidum Sherry. Dermed troede den formentlig, at den mindede om overklassen, og drikken fik tilnavnet 'middelstandens svøbe".

I Svinestien har vi ingen anelse om, hvorvidt Helle Thorning-Schmidt drikker sherry, men efter at have set hendes alenlange samtale med Martin Breaum forleden aften på DR2, tøver vi ikke med at udtale sætningen; 'Socialdemokraterne - middelstandens frelse'. Hun talte om sin begejstring for Erhardt Jakobsen - den gamle reaktionære skurk - og om sit image som 'fin dame'. Med sin dialektik, sin stil og sine budskaber repræsenterede hun præcis, hvad hun er; en pæn middelklassepige. "Fornyelsen af kontrakten med middelklassen" var den klare melding, med den eftersætning, at uden en sådan kunne man ikke få middelklassen til at bidrage til de fattigste. Middelklassen skal med andre ord fortsat beriges på fællesskabets bekostning, så smider de nok med mellemrum en skærv til de fattige.

For Ornen er det en gåde, at det, der engang var Louis Pios, Staunings, Hedtofts og J.O.Krags gamle parti, kan være endt med at retfærdiggøre sin egen bestikkelse af den i forvejen voldsomt forkælede middelklasse. De fastfrosne ejendomsskatter, der sammen med det øvrige skattestop og de gunstige lånevilkår, har gjort middelklassen reelt formuende, blev forsvaret med næb og klør af forkvinden for sultens slavehær. Erhardt Jakobsen må i sin grav klukke af latter over, at Helle i budskab, sjæl og udseende har virkeliggjort den gamle ligusterfascists vådeste drøm: En pæn pige med pæn politik til pæne mennesker i et pænt parti.

I Svinestien fejrer vi Helles totalfredning af middelklassens stigende formuer med velskænket maltwhisky, men lader også tanken fare til et parti, der engang rummede børnenes ven Peter Sabroe, hvem Jeppe Aakjær hyldede med strofen 'Du være den Fattiges Værner, du være den Riges ris. Da faar du ej Ordner og Stjerner, men bævende Læbers Pris'. Gad vide om han tænkte på friværdi?

Ornen er en ældre politisk iagttager, der henslæber en kummerlig tilværelse i den ydre provins. Hans identitet er os desværre bekendt. Chefred.

Serie

Svinestien

Seneste artikler

 • Slutspurt

  13. november 2007
  Efter en valgkamp uden ordentlige skænderier var der tegn i sol og måne på ballade. Det skyldtes først og fremmest den glimrende studievært, Reimer Bo, der røg lige i sylten på valgkampens største våsehoved, Naser Khader. "Nu må du svare, det er jo ikke noget fritidshjem det her," fremturede studieværten, og det er den slags, vi sætter pris på.
 • Bukse-vand

  12. november 2007
  Det siger sig selv, at Ekstra Bladets karaktermord på Sass - der i weekenden blev beskyldt for at være spion for Venstre op til sidste valg - ud fra en journalistisk synsvinkel var både udokumenteret og forkastelig. Men når vi her i Svinestien alligevel nærer en vis sympati for det hensygnende bordelannoncetidsskrift, skyldes det en fornemmelse af, at bladet trods alt alligevel har fat i noget principielt rigtigt
 • Ordkrig

  9. november 2007
  Det er muligt, at Pia Kjærsgaard og Co. under Muhammed-krisen anså afbrænding af Dannebrog som den ultimative fornærmelse, men fra Svinestien kan vi meddele, at hvis DF's ulækre film skal gøre det ud for ægte danskhed, så løsriver vi landsdelen fra rigsfællesskabet. Den kvinde nægter vi at dele pas, flag og nummerplade med
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her