Læsetid: 2 min.

Systemskiftet

Spørgsmålet er om det demokratisk-liberale system, trods sine prætentioner, overhovedet tåler modsigelse?
Debat
15. november 2007

"Election time is coming

If I was president,

I'd get elected on Friday, assasinated on Saturday,

and buried on Sunday."

Nogle ville måske kalde det en tilsnigelse, da Søren Krarup efter valget i 2001 talte om et 'Systemskifte' i dansk politik, men nu må man modstræbende give ham ret - selv om det ikke er hverdagskost at give indrømmelser til reaktionens ypperstepræst: Der er naturligvis ikke sket et systemskifte i den forstand, at en politisk revolution har fundet sted, eller at et samfundssystem har afløst et andet, men i den forstand at Anders Fogh og Venstre kan lede landet en tredje valgperiode.

Det lykkedes som bekendt ikke en Venstre-statsminister at blive genvalgt i hele det sidste århundrede, men Fogh er til gengæld lykkedes med det hele to gange i det nye. Fogh har modereret sit oprindelige program og tilsat det en smule social sammenhængskraft. Målet om en minimalstat er blevet afløst af en trimmet velfærdsstat med en forholdsvis mindre offentlig sektor og flere private løsninger. Han er ikke blevet socialdemokrat, kun hvad angår strategien: de små skridts revolution, de trinvise reformer. Med en liberal og asocial ingeniørkunst afvikler Fogh den velfærdsstat vi kender.

Helt indholdsløs

Venstres sejr er Socialdemokraternes nederlag. Systemskiftet ses ikke tydeligere end i partiets grundlæggende accept og tilpasning til Foghs dagsorden: skattestop, stram udlændingepolitik, krig (Afghanistan). Helle Thorning-Schmidt viste sig at være retorisk stærk i debatterne med Fogh, men politisk fuldstændig indholdsløs. At hun er leder af oppositionen bekræfter blot, at vi lever i et oppositionsløst samfund.

Spørgsmålet er, om det demokratisk-liberale system, trods sine prætentioner, overhovedet tåler modsigelse? Med sin sang om hvad der ville ske, hvis han blev præsident, har Fugees Wyclef Jean - det tætteste vi kommer på en nutidig Bob Marley - med nogle få strofer blotlagt det borgerlige demokrati. Det lykkedes hverken SF eller Enhedslisten i en hel valgkamp. Sidstnævnte fik ellers hjælp til det af hele affæren omkring Asmaa. Men i stedet for at gå i offensiven, da hetzen ramte, gik man helt i baglås og gjorde sig parat til at dolke Asmaa i ryggen så man igen kunne være med 'i det pæne selskab'.

Enhedslistens top kunne samtidig ikke formilde en del af medlemmerne med henvisningerne til at Asmaa blot er et forsøg på at inkludere muslimer i det politiske liv. Modstanderne ønskede ikke, at Enhedslisten konverteres til Minoritetspartiet og oprettede en anti-religiøs fraktion. Hvad de og deres ligesindede overser er, at de borgerlige kræfter i dette land netop har valgt 'det muslimske spørgsmål' som rambuk for deres generelle program. Kravet om, at Enhedslisten skal forkaste al religion og tage den videnskabelige socialisme som sit teoretiske grundlag, er én stor modsætning al den stund, at Enhedslisten jo netop er resultatet af oprøret med 'partiet af ny type', det leninistiske fortropsparti, forankret i arbejderklassen og med sit hovedarbejde placeret i massebevægelsen. Sådan et parti eksisterer ikke mere i Danmark. Velkommen til systemskiftet!

Dino Knudsen er redaktør for det venstreintellektuelle tidsskrift Det Ny Clarté

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Stor kompliment til Dino Knudsen, for et fremragende indlæg.

Per Thomsens verdensbillede er enkelt.

DF er racister og nazister.
Regeringen ligeså.
Alt som kommer fra Enhedslisten er godt.

Enhver kommentar og analyse som nærmer sig dettte verdensbillede er framragende og udtryk for den største visdom.

På jeg anbefale en tur på Freuds biks.

Ja, Søren Jacobsen så enkelt er verden jo når det kommer til politik! Husk at politik ikke handler om grundlæggende verdenssyn, men om MAGT - DF er dumme racistiske mennesker, der ikke forstår noget - alle i regeringen vil dræbe ders mor, hvis der var penge i det - Enhedslisten er bare fantastisk (ikke at der er nogle stor fremtid at hente der - men de har den bedste humor) - og Freud er en trækkerdreng der forfør alle der ikke har læst ham.

Hvis man tænker sig om, så ved vi alle vel at www.nihilistisk-folkeparti.dk har fat i den lange ende, men det ville nok, ikke blive kedlig, men for meget af det gode, hvis de fik magten....

Det er en fejlskud af dimensioner hvis du tror at Wyclef er nutidens svar på Bob Marley. Ellers fed artikel...

Når Dino skriver 'Enhedslistens top kunne samtidig ikke formilde en del af medlemmerne med henvisningerne til at Asmaa blot er et forsøg på at inkludere muslimer i det politiske liv' viser det kun hvor meget han i det hele taget tager fejl.
Asmaa er ikke mere repræsentant for muslimer end Kamal, Yildiz Akdogan,
Özlem Cekic og for den sags skyld Nasar. Asmaa repræsenterer måske til nød en mindre gruppe af arabiske muslimer, men på den lidt bagvendte måde, at en stor del af de holdninger hun måske har ikke har den store opbagning hos denne gruppe.
Netop Enhedslisten sekteriske forsøg på at gøre Asmaa til 'MUSLIMEN', er problemet.
Måske er problemet at venstrefløjen ikke har søgt at forstå de forandringer, der rent faktisk er sket i samfundet de sidste årtier.