Kronik

Kosovo i stormagtspolitikken

Selvstændighed vil ikke fjerne Kosovo-problemet, men kan i værste fald splitte EU og NATO
En kosovoalbaner protesterer for Kosovos uafhængighed ved at bide i et amerikansk flag ved en større demonstration i Pristina forleden. Serbien tilbyder Kosovo myndighedsudøvelse, som normalt kun er forbeholdt selvstændige stater og vil give Kosovo det mest udstrakte selvstyre, som verden til dato har set. Men mange kosovoalbanerne vil mere end det.

En kosovoalbaner protesterer for Kosovos uafhængighed ved at bide i et amerikansk flag ved en større demonstration i Pristina forleden. Serbien tilbyder Kosovo myndighedsudøvelse, som normalt kun er forbeholdt selvstændige stater og vil give Kosovo det mest udstrakte selvstyre, som verden til dato har set. Men mange kosovoalbanerne vil mere end det.

Visar Kryeziu

13. december 2007

Da forhandlingerne om Kosovos status blev indledt sidste år, troede mange, at Serbien og Rusland til slut ville bøje af for presset for at tillade Kosovo uafhængighed. Efter den sidste forhandlingsrunde i Wien er det klart, at Serbien hårdnakket nægter løsrivelse og har haft held til at internationalisere Kosovo-spørgsmålet, som har bragt stormagterne på kollisionskurs. I stedet for at indgå partnerskab med Serbien og integrere Serbien i NATO, tvinger Vesten nu Serbien i armene på Putins Rusland. Det er imidlertid uklart, hvor langt Rusland vil gå i sin støtte til Serbien.

Siden drøftelserne under den finske diplomat Martti Ahtisaari i 2006 til de nye forhandlinger i Wien til efteråret har lederne for kosovoalbanerne kun sagt én ting: "Uafhængighed!" Efter 8 år med ineffektivt og korrupt FN-styre, med skyhøj arbejdsløshed, narkomafia og store sociale problemer er "uafhængighed" mantraet, som kosovoalbanerne tror skal løse alle problemer. USA har de facto hindret enhver mulighed for kompromis ved stadig at gentage, at Kosovos selvstændighed er uundgåelig. Det har gjort kosovoalbanerne komplet uvillige til at forhandle. Den serbiske delegation har vist forhandlings- og kompromisvilje og har foreslået både kantonisering og elementer fra Syd-Tyrol, Hong Kong- og Åland-løsningerne som grundlag for forhandlinger.

Det er klart, at kosovoalbanerne må have udstrakt selvstyre. Serbien har ikke interesse i og ønsker ikke at styre 1,8 millioner nationalistiske kosovoalbanere. Der-imod må Serbien beholde territoriel overhøjhed for at kunne beskytte de serbiske enklaver i Kosovo, serbisk ejendom og kulturarv. Serbiske politikere står fast på, at en legitim løsning for Kosovo må have basis i etableret international retspraksis, europæiske autonomitraditioner og respektere Serbiens suverænitet. Serbien tilbyder Kosovo myndighedsudøvelse, som normalt kun er forbeholdt selvstændige stater og vil give Kosovo det mest udstrakte selvstyre, som verden til dato har set.

Apartheid råder

NATO gik til krig i 1999 for at stoppe Milosevic' militære operationer mod den kosovoalbanske UCK-guerilla. UCK havde i 1998 taget kontrol over større dele af Kosovo, men Milosevics hårdhændede svar gjorde, at også civile blev ramt. Siden 1999 har Serbien opfyldt sine forpligtelser i forhold til FN-resolution 1244, men FN i Kosovo, NATO og kosovoalbanerne har ikke opfyldt deres del af aftalen. Forhandlingerne om Kosovos status finder nemlig sted, før de mest elementære demokratiske standarder for Kosovo er opfyldt. I Kosovo råder fremdeles apartheid: Serbere og minoritetsgrupper kan ikke færdes frit, og menneskerettighederne bliver brudt.

Mens Vesten under konflikterne i 1990'erne holdt fast på grænsernes ukrænkelighed på Balkan, vil man i Kosovos tilfælde give slip på dette princip. Serberne føler derfor, at der anvendes dobbeltstandarder. En ensidig løsning for Kosovo vil øge legitimiteten og presset blandt serberne i Republika Srpska for konføderation med Serbien. Kroaterne i Bosnien ønsker også sin status revideret. Den voldelige og ofte chauvinistiske albanske separatisme vil ikke stoppe efter Kosovos selvstændighed og kan brede sig til Makedonien, Montenegro og kommunerne Presevo og Bujanovac i Syd-Serbien. Vestens lempelighed over for den albanske nationalisme det sidste tiår har ført til et psykologisk klima, hvor Kosovos uafhængighed synes "uundgåelig". Kosovos selvstændighed var ikke mandatet eller begrundelsen for NATO's militæroperation i 1999. Kosovoalbanerne gør som USA siger, og USA har dermed det moralske ansvar, hvis kosovoalbanerne efter en mulig uafhængighedserklæring i slutningen af januar 2008 bruger vold, sådan som under den etniske rensning af kosovoserbere i 1999 og 'krystalnatten' 17. marts 2004.

Kosovo er ikke unik

Frasen "Kosovo vil ikke skabe præcedens" bruges af vestlige diplomater som ren ønsketænkning, som ikke kan forsvares politisk, historisk og juridisk. Kosovo er ikke unik, men Kosovos status vil på længere sigt kunne påvirke en række frosne konflikter i Øst-Europa. Den vil kunne anvendes i konflikthåndteringen af Abkhazien, Syd-Ossetien og Nagorno-Karabakh i Kaukasus, Trans-Dnjestr-republikken i Moldova, Kurdistan-problemet og refereres til af det russiske mindretal i Estland og Ukraina. Velstående EU-lande som Belgien, Storbritannien og Spanien er heller ikke skærmet for separatisme. Ja, hvor mange stater skal vi have i Europa?

Striden omkring raketbaserne i Tjekkiet og Polen og USA's støtte til Kosovos selvstændighed har ført USA på kollisionskurs med Rusland, som i protest har trukket sig fra 'Aftalen om konventionelle styrker i Europa' (CFE). OSCE-staterne er som garant for Helsinki-slutakterne forpligtet til at følge Folkeretten og FN-resolution 1244, som stadfæster, at Kosovo er en del af Serbien. Skulle OSCE-stater anerkende Kosovo, kan Rusland og Serbien hindre, at OSCE-mandatet i Kosovo bliver forlænget. Uden OSCE vil kosovoserberne, som OSCE forsøger at hjælpe, blive sat i en endnu mer udsat position.

Rusland kan hindre, at FN-missionen i Kosovo bliver erstattet af en EU-mission. Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, udtalte efter Wien-forhandlingerne at "Rusland vil behandle stater, der anerkender Kosovos selvstændighed, som stater som bryder international lov og orden." Man kan derfor forestille sig, at Rusland vil kunne bruge 'problemer' med energileverancerne til Vest-Europa som pressionsmiddel - og landet har en skjult agenda ved sin støtte til Serbien. Det russisk-ledede energiprojekt South Stream kan lægges gennem Serbien og Republika Srpska og gøre EU's Nabucco-projekt økonomisk urentabelt. Rusland vil nedlægge veto mod, at Kosovo får FN-medlemskab og kan overveje at anerkende lignende udbryderområder i Kaukasus som modtiltag. En konflikt i Syd-Ossetien i Georgien vil true en delstrækning af Nabucco-olieledningen fra Aserbajdsjan til Tyrkiet, som er Vestens eneste mulighed til at få olien ud fra Det Kaspiske Hav.

USA's interesser

Det kan være nærliggende at tro, at USA er så optaget af sit engagement i Mellemøsten, at Kosovo ses på som et problem, der bare må løses snarest. Selvstændighed vil imidlertid ikke fjerne Kosovo-problemet, men kan i værste fald splitte EU og NATO. Man kan spekulere over, hvad der egentlig er USA's interesser i Kosovo. Er Kosovo-problemet en trojansk hest, som USA plantede inden for Europas porte i 1999? Kan USA virkelig have interesse i at svække EU politisk og økonomisk?

USA oplever, at de globale tendenser til nationalisering af olie- og naturressourcer står i vejen for at sikre USA's magtposition. USA ønsker derfor at internationalisere kontrollen over olien. En uafhængighedserklæring fra Pristina og USAs anerkendelse af denne vil betyde 'krig' mod Serbien, mod FN-charteret og mod international lov, men Serbien vil svare med diplomatiske sanktioner. Ved at støtte Kosovos uafhængighed ønsker USA at svække FN-systemet og dermed Rusland. USA ønsker en 'global stat' og nedbrydning af national suverænitet for lettere at kunne forsyne sig med naturressourcer. Denne globale stat blev etableret under dække af 'humanitær intervention', da USA overkørte Folkeretten og krænkede Jugoslaviens suverænitet i Kosovo i 1999. Resultatet var, at USA kunne strække grænserne endnu længere i 2003, da Irak blev okkuperet. USA bryder sig ikke om humanitære argumenter til andet end påskud for egne geostrategiske manøvrer for kontrol over verdens naturressourcer. 'Krigen mod terror' er også et sådan nyttigt instrument for at sikre globalt amerikansk hegemoni. Kosovo 2008 vil troligt på ny blive en brik i stormagtsspillet om den nye verdensorden.

Øyvind Hvenekilde Seim er norsk-dansk historiker og uafhængig politisk analytiker for Balkan og Øst-Europa

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

I Kosovo råder fremdeles apartheid: Serbere og minoritetsgrupper kan ikke færdes frit, og menneskerettighederne bliver brudt.

Dette er en gammel artikel, men jeg ærger mig over ikke at have læst den tidligere og kunne skrive et svar til denne tendensiøse kronik.
Undskyld, men denne kronik er overhovedet ikke så objektivt analyseret og den er i hvert faldslet ikke troværdig! Som historiker, vil jeg mene, at man burde have lidt mere styr på sine udsagn og disse burde være lidt mere understøttet af argumenter.
Hvordan kan du (Øyvind Hvenekilde Seim)overhovedet sige, at apartheid råder i Kosova? I Kosova råder der bestemt ikke apartheid i dag (2008) hverken til ulempe for serbere eller kosovo-albaner.
I dag er serbere, som udgør et klart mindretal i Kosovo, langt mere frie end kosovo-albanere nogensinde har været under Milosevic-styret. Kosovoalbanerne blev undertrykte på eget territorium kun på grund af deres etniske baggrund. Kosovo-albanere blev fyret, tortureret og havde ingen rettigheder under Milosevic. I dag er serberne stadig frie og kan færdes hvor de vil i Kosova, men selvfølgelig er de stadig bange, da serbere og kosovo-albanere har en barsk fortid sammen. Dette gælder naturligvis også omvendt for kosovo-albanerne. Jeg vil på ingen måde sige, at der råder apartheid i Kosovo i dag, serberne i Kosovo er et mindretal, men de har mange flere rettigheder (eget tv-kanal, radio, telefon-forbindelse, egne butikker etc.) end kosovo-albanerne nogensinde har haft ti år tilbage i historien.
Det kunne være rart, at situationen i Kosovo blev præsenteret fra begge synspunkter og ikke kun fra en af parternes synspunkter. Den skal helst også være troværdig, især da kronikken er skrevet af en historiker, men det ærger mig meget, at læserne skal fyldes op med usande facts og tro, at de efter at have læst den kronik skal tro, at de er oplyste omkring situationen i Kosova.

Hvor er det trist at læse det her og skrevet af en historiker .
Det er så trist at denne historie om et folk der har ventet i århundrede år på frihed og demokrati bliver fortolket som apartheid og albanerne bliver fortolket som de ''onde''. Ja, Gud det var os som fordrev over en million mennesker fra deres hjem og det var os som myrdede kvinder og børn.
Og som historiker burde du også vide at albanerne er efterkommere af illyrerne der var bosat på balkan før slaverne(det slaviske folk).
og dermed tilhører Kosova os(albanerne).
Serberne er selv ude om det. De startede krigen ikke os.
og Kosovas selvstændighed er gudskelov for det en realitet.

Hvor er det trist at læse det du skriver Lena, for du ved åbenbart heller ikke noget om historien,derfor råder jeg dig til at læse lidt mere.
Kosovo har altid været serbisk og det vil det også altid være.

Tanja
hvem vil du synder mig eller dig selv ? kosovo var aldrig serbiske land aldrig... kosovo var albanen del og serben har tag fra albanien det ved vi godt hvorfor fordi de havde støtte fra europa og de tage men serben har selv miste kosovo 1999 den gange bliv nødt usa og nato at angrbe serbien...
tanja jeg ved et ikke om du er dansker eller serber..hvis du er dansker og støtter serberen vil jeg siger til dig du er værre end dem serber hvem støtter nogen mennsker som gør ond ved de andrre mennser er lige som dem, og du er faktsik lige som serber lige som millosovic .. ved du hvorfor fordi du støtter dem som de valgte ham til magten... men til sidte kosovo og alle planeten er ikke min heller ikke dit ,alt hvad er mellem jord og himmlen det er gud der har skrapet og det er ham der ejer HUSK . kosovo er stat fra 17/02-08 for evig kosovo skal aldrig tilbage til serbien igen ALDRIG ALDRIG.. og til sidte vil jeg sige til dig og til dem der støtter serbien hvis i støtter uratfærdige mennsker i er værre end dem.... serbien ansigt har se hel varden hvordan havde de brand ammbasader i beograd... og statminster har støtter dem.... husk at kommer ind i krigen med usa er det ikke let kommer tilbage igen HUSK... den gange dá bush var til Albanien sagde til boris tadic hvis du prøve kommer ind i kosovo igen vil jeg gjord ondt mere end Bill Clinton 1999 husk....