Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
3. december 2007

SF og de dårligst stillede

Torben Kjær, Hillerød

I DR's P1-debat forleden forsvarede SF's Ole Sohn sig mod anklage om, at SF svigter de dårligst stillede. Ole Sohn sagde blandt andet, at SF har stillet forslag om, at folkepension, børnecheck m.m. skal indtægtsreguleres i stedet for at gælde for alle, der betaler skat.

SF har i årevis også støttet satspuljen, der er en ekstra skat pålagt overførselsindkomsterne for at hjælpe endnu dårligere stillede. Denne ekstra skat samt indtægtsregulering af overførselsindkomsterne for ikke at belemre de rigeste med for meget skat er altså SF's måde at forsvare de dårligst stillede. - Velfærd, min bare!

Yale, hvor?

Bent Sørensen, professor, RUC

Ifølge Fakultet den 30. november opretter Københavns Universitet samarbejdskontor på Yale University i San Francisco. Tillykke med det, men jeg vil nu fortsat hellere samarbejde med Yale University i New Haven, Connecticut.

Forkerte vej

Kai Dalsgaard. De Grønne

Selv om flertallet af den danske befolkning ønsker en tilbagetrækning af de danske tropper i Afghanistan, vil forsvarsministeren nu forøge antallet.

Og forsvarschef Jesper Helsøe planlægger en udsendelse af F-16-jagere og specialtropper. De to dræbte soldater i denne uge gør det nødvendigt at eftertænke, om man går den rigtige vej. Samme overvejelser foregår i England, der i en opgørelse fra oktober har 82 dræbte soldater i Afghanistan, mens Polen og Schweiz vil trække sig ud af landet.

Følgende fejl kan konstateres :

1. Vægten er blevet flyttet fra genopbygning til offensive operationer, der har medført mange civile tab hos familierne, hvad den afghanske præsident gang på gang har påpeget. Titusinder bor nu i primitive flygtningelejre. Til militære formål bruges der ni gange flere penge end til civile formål.

2. Man har startet en økonomisk krig mod bøndernes eneste indtægtsmulighed, opiumsmarkerne. Alligevel slår høsten nu alle rekorder.

3. Man har villet indføre demokrati ovenfra ved at styrke regeringen, hvad der strider mod det traditionelle selvstyre. Befolkningen ønsker mad og sikkerhed og ikke diktater fra korrupte embedsmænd. Genopbygningspenge er havnet i de forkerte lommer fremfor at komme befolkningen til gode.

Oprindeligt blev de invaderende tropper mødt med optimisme og tro på et bedre liv. Nu hedder det i en Senlis-rapport fra England "Vreden er nu alment udbredt i det sydlige Afghanistan, og mange afghanere, som støttede de internationale styrker, omtaler dem nu med had".

Derfor er en nytænkning nødvendig fremfor at sende flere soldater i væbnet kamp.

Forsvar for blokpolitikken

Peder Hvelplund, Enhedslisten

Det helt store plus-ord i dansk politik er blevet "det brede samarbejde". Alle sværger til det og bebrejder andre, at de ikke går ind for det. Senest blev det illustreret ved åbningsdebatten, hvor Villy Søvndal fandt det absurd, at regeringen stemte imod en dagsorden fra SF, S, RV og NA, som var en afskrift fra regeringsgrundlaget. Men ligeså absurd er det, at oppositionen fremfører regeringens politik. Det viser i den grad, at partierne flokkes om at befinde sig på den ufarlige midte, hvor man ikke tager kontroversielle synspunkter, af skræk for at skræmme middelklassevælgere fra sig. Jeg har ingen problemer med, at VKO fører blokpolitik. Jeg synes, det er en smask-hamrende forkert politik til skade for miljøet og de mest udsatte mennesker i verden, men det er en politik, der efterhånden ikke er ukendt for den danske befolkning, som har valgt at genvælge.

Jeg ser ikke faren ved blokpolitikken som nær så påtrængende som faren ved konsensus-politikken, hvor alting skal bøjes ind mod den ufarlige midte. Politik lever netop ved, at modsætninger gøres klart og dermed brydes.

Enhedslisten ville eksempelvis ikke tøve et sekund med at bruge et flertal - uanset hvor snævert det var - hvis man dermed kunne gennemføre en langt mere visionær klimapolitik. Hellere det end en udvandet markedsorienteret aftale, der ville blive tilfældet, hvis det skulle være en 'bred aftale' med Venstre.

Derimod er det et demokratisk problem i Folketinget, at et mindretal ikke har muligheden for at foranstalte en uvildig undersøgelse af et flertals beslutninger - som med Irak-krigen hvor statsministeren med DF i lommen blot kan mane: "Der er ikke noget at komme efter", selv om et hvert forstandigt menneske ved det er løgn.

Men blok-politik? Ja tak, gerne.

Boksning og mode

Balder Mørk Andersen, formand for SF's ligestillingsudvalg

Når et barn er blevet født, går der ikke få øjeblikke, før kønsnormerne sætter ind. Pigen får en lyserød mærkat på vuggen og drengen får en blå. Dette er blot begyndelsen. Senere kan børnene, som jeg selv har fået det fortalt, opleve at blive delt op i børnehaven, hvorpå pigerne skal lave modeopvisning og drengene bokseturnering. Dermed gives de ikke meget frirum til egne valg.

I SF's ligestillingsudvalg mener vi derfor, at det er bydende nødvendigt, at ligestillingsminister Karen Jespersen sætter penge af til udviklingen af materiale om kønsmainstreaming af børnepasningen, der kan hjælpe samfundets børnepassere til at undgå, at kønnene sættes i bås.

Og det skal vitterligt ses som en hjælp og ikke som et kritikfyldt påbud.

I et samfund der ellers burde være oplyst nok til at modvirke indoktrinerende kønskultur, oplever man ofte, at ellers velmenende pædagoger uforvarende får skubbet børnene i den retning som de personligt finder 'normal' for drenge og piger. Sæt børnene fri - og lad dem skabe sig deres egen kønsidentitet og selv opdage forskelle og ligheder mellem kønnene.

Fri mig for ævl

Sara Sander, Vesterbro

I lederen den 28. november kunne man læse, at socialt udsatte kommer i baggrunden i forhold til middelklassens ønsker om velfærd.

Jeg er træt af at høre på, at børnepasning, skoler og uddannelse kun er til for middelklassen. De børn, som rammes hårdest af forringelser i vuggestuer og børnehaver, er ikke primært de velfungerende middelklassebørn, men tværtimod dem, som kommer fra familier med sociale problemer. Velfungerende børn bliver fyldt op hjemmefra. Det gør de socialt udsatte børn ikke og bliver derfor taberne, når der er for få voksne. Derfor ville forbedringer i institutionerne især komme disse børn til gode.

På samme måde er det disse børn, som ville have allerstørst glæde af madordninger i institutioner og skoler, fordi de sjældent får mad med til frokost og dermed fungerer dårligere i skolen. Når det offentlige sundhedsvæsen forringes, ved at man flytter mere og mere over i privathospitaler og private sygeforsikringer, så er det de svageste, det rammer, for de har sjældent en privat sygeforsikring. Jo mere udsultet den offentlige sektor bliver, desto hårdere rammer det de socialt udsatte. Derfor: fri mig fra det ævl om den forkælede middelklasse! Alle velfærdsgoderne er for alle. Rig og fattig. Det er vigtigt at kæmpe for. De rige har nemlig andre muligheder, men det har de fattige ikke!

Massivt pres

Per Clausen, EU-ordfører for Enhedslisten

Det er positivt, at SF vil stille forslag i folketinget om, at der skal gennemføres en folkeafstemning om den nye EU-traktat. Hermed skiller SF sig klart ud fra de øvrige EU-positive partier. SF har imidlertid endnu ikke givet noget klart svar på, hvordan det vil stille sig, hvis dette forslag forkastes. Efter Enhedslistens opfattelse vil det lægge et massivt pres på de øvrige EU-positive partier, hvis SF klart tilkendegiver, at det vil stemme imod EU-traktaten, hvis den danske befolkning ikke får mulighed for at tage stilling til denne ved en folkeafstemning. Derudover burde SF også klart sige, at det ikke medvirker til ændringer af de danske EU-forbehold før befolkningen har fået mulighed for at tage stilling til den nye EU-traktat ved en folkeafstemning.

Godt gået

Søren Blaabjerg, Hørning

Så kom der da et mandfolk på posten som integrationsminister!

Godt gået!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her