Læserbrev

Medierne og den politiske elite

Krisen for demokratiet kommer til udtryk i at den politiske elite - dvs. regering og partiledelser - i Danmark forekommer upåvirkede af, at 80 - 90 procent af vedtagelserne af alle love allerede er sket i EU pga. afgivelse af suverænitet - og i at den samme elite nægter befolkningen en afstemning om Lissabon-traktaten, der netop handler om afgivelse af mere selvbestemmelse
Debat
24. december 2007

Eva Brøcher og Henrik Bøge skriver i Information om 'demokratisk krise' og '-udsalg' (15.-16. december). Brøcher nævner at hun blev chokeret, skuffet og sørgmodig, da hun konstaterede, at denne avis bragte en mindre betydelig sag på forsiden, samme dag som man kunne have bragt oplysningen om, at Danmarks vælgere ikke skal stemme om Lissabon-traktaten.

Man må jo give hende ret! Men krisen er desværre mere udbredt og langt dybere, end læserbrevene når at komme ind på. Medierne har jo i forbindelse med folketingsvalget vist tilbageholdenhed grænsende til skyhed vedr. EU. Dertil har man haft en diskret støtte fra taknemmelige politikere, der deltog i den larmende tavshed, hvad enten det skyldes konfliktskyhed eller almindelig uvidenhed om EU.

Den stærkt begrænsede debat til trods priser de samme politikere ved andre lejligheder demokratiet i højtsvungne vendinger.

Krisen for demokratiet kommer til udtryk i at den politiske elite - dvs. regering og partiledelser - i Danmark forekommer upåvirkede af, at 80 - 90 procent af vedtagelserne af alle love allerede er sket i EU pga. afgivelse af suverænitet - og i at den samme elite nægter befolkningen en afstemning om Lissabon-traktaten, der netop handler om afgivelse af mere selvbestemmelse. Med mindre andet sker, er det demokratiske kvaliteter af afgørende betydning for folkestyret tilmed af forfatningsmæssig betydning, der tabes. Eliten kamuflerer dette afslag til ønskerne om en folkeafstemning - med en folkeafstemning - om de forbehold vi har stemt ja til! Jeg ser dette som en meget grov manøvre og som en fortsættelse af bestræbelserne på at skubbe visse sider af EU ud af folkets bevidsthed.

Den nye traktat, som et flertal af danskerne ønsker at stemme om, er der ikke mod til at sende ud til danskernes dom. Denne krise har udartet i en grad, at det er rimeligt at tale om den politiske elites kamp mod folkestyret.

Det huskes stadig, at den socialdemokratiske regering snød os for en folkeafstemning om Nice-traktaten. I dag er det en grund ekstra til at stå fast på, at folkeafstemninger skal vedblive med at være tradition i sådanne sager.

Sørgmodigt må man forudse at et afsnit i fremtidens historiebøger meget vel kan behandle årene efter vor indmeldelse i det der nu er blevet til EU under overskriften 'Demokratiets kriseår'.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Skribenten omtaler den partipolitiske elite, en forskningsass. ved DIIS
kalder tilhængere af EU for den pro-europæiske elite.

Jeg hører aldrig nogen betegne skeptikere af EU for ikke-pro-europæiske elite.

Hvorfor denne forskel,- det mere end antydes, at sidstnævnte gruppe er mindre begavede.

I politisk henseende uden partitilhørsforhold henregner jeg mig selv til eliten,hvorfor skribenten også har fornærmet mig!

I ø'vrigt er jeg aldeles enig i skribentens konklusion, at nægtelse af folkeafstemning om EU-forfatningen er direkte i modstrid med demokratiet.

Oprindelige forfatningsudkasts fader fhv. fransk præsident, udtaler, at den nu forelagte forfatning i sit indhold fuldstændig er identisk med det oprindelige forslag.

Der må i Folketinget være mindst 60 medlemmer, der føler som os, at vælgerne ganske enkelt er blevet "røvrendt"!

En forfatning på 3600 sider er i sig selv et hyperbyrokratisk angreb på ethvert begreb om demokrati. Hvor mange kan overhovedet forstå den? (Rent bortset fra at sådan noget afslører en rablende galskab blandt dem som foreslår og vedtager det).

De af befolkningerne i EU (den franske og den hollandske) som har fået lov til at stemme over denne forfatning har allerede forkastet den med kolossalt flertal. At nogen vil kalde det latterlige foretagende i Spanien, hvor mindre end 25 pct. af vælgerne deltog, for en "folkeafstemning" afslører kun de pågældendes intense centralbyrokratiske had til demokratiet.

EU-byrokratiet og dets bagmænd i det globale finansoligarki er af den samme diktatoriske skuffe som Bushmafiaen og desPutinmafiaen som hersker i henholdsvis USA og Rusland. I Kina er tilstanden et endnu mere rendyrket fascistisk-byrokratisk tyranni. Disse regimer fører for tiden kloden ind i den værste naturkrise siden den globale varmekatastrofe for 55 millioner år siden, som også var fremkaldt af drivhusgasser. Madvarepriserne i verden stiger allerede kraftigt som følge af tørke osv. som følger i klimakrisens kølvand. Disse oligarker vil blive fejet til side af sine egne katastrofer, dvs. af naturlovene. Deres hybris vil blive forvandlet til nemesis.

Flemming Petersen

Den danske befolkning er blevet snydt for en folkeafstemning. Du og andre kan stadig stille krav herom ved at skrive under på Folkebevægelsen mod EU's hjemmeside www.folkebevaegelsen.dk.
Det er en sørgerlig standard for demokrati, som de store danske partier (Venstre, Konservative, Socialdemokrater) efterhånden har for vane at praktisere, når de har regeringsmagten. Disse partier kan, når det er ude i verden, synes, at det er kolossalt vigtigt at lytte til, hvad snart sagt enhver opposition til den siddende regering mener om dette og hint, men i Danmark er det de til enhver tid regeringsbærende partier, der definerer, hvad der er vigtigt at bede befolkningen ytre sig om; Det er da for mærkeligt!
En række spørgsmål kunne næsten ikke komme til debat under det lige overståede folketingsvalg; Enhedslisten og Dagbladet Arbejderen omtalte krigene i Irak og Afghanistan, Den nye EU-traktat (Lissabon-traktaten) samt flygtninge i Danmark blot for at nævne nogle få; Man kunne have en mistanke om, at der var lavet en gentleman agreement mellem regeringen og redaktionsgangene på de større danske aviser, for disse emner var næsten totalt fraværende blandt de borgerlige aviser og alle andre partier i valgkampen; Da valgkampen så var overstået, kunne VC-(Venstres og Konservatives valgbogstaver)regeringen pludselig påstå, at den af befolkningen havde fået mandat på en helt række områder, som altså der havde været næsten tavshed omkring under valgkampen. Hvordan har du det? Jeg føler en væmmelse af bedrag vokse frem.

Spørgsmål til især medlemmerne af Folkebevægelsen mod EU og lignende sammenslutninger:
1:Hvor mange af jer er i øvrigt arge modstandere af de der styrer dette land for tiden og især regeringen og folketingsflertallet og hvad de står for? Undtagen måske når det drejer sig om EU spørgsmål.
2: Står da ikke EU for alt hvad der er ondt? og det danske folkestyre for alt godt?
3:Risikerer man ikke at fremelske forestillinger om et fantasiland, som er helt modsat virkeligheden? (Et fantasidanmark bestående af ønskeforestillinger?).
Måske læserne finder sådanne spørgsmål uvedkommende, men for mig er det en stor komplikation i forhold til unionsmodstanden.

Det kunne sikkert have været udmærket med en debat og en afstemning.
Men når justitsministeriet har fundet ud af, at der ikke afgives suverænitet, så må vi vel stole på, at det er rigtigt..?